Friday , December 9 2022

Documentarul „Colectiv” a câștigat premiul LUX, acordat de Parlamentul European

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este câştigătorul premiului LUX 2021, a anunţat miercuri preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, în sesiunea plenară de la Strasbourg. Au mai fost nominalizate filmele ,,Another Round”, de Thomas Vinterberg, şi ,,Corpus Christi”, de Jan Komasa.

Premiul este acordat de Parlamentul European şi European Film Academy (EFA), în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas.

„Colectiv”, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a devenit anul acesta primul film românesc care a fost nominalizat la premiile Oscar.

A concurat în două categorii, „cel mai bun lungmetraj internaţional” şi „cel mai bun lungmetraj documentar”, însă nu a obţinut niciun trofeu.

Produs de Nanau şi Bianca Oana, „Colectiv” (România – Luxemburg) a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.

Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.

Documentarul a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei.

Între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

Vezi si

Nick Carter, de la Backstreet Boys, este acuzat de viol

Nick Carter, unul dintre membrii trupei americane Backstreet Boys, a fost acuzat joi de viol …