Thursday , February 9 2023

Decizie a instanței din Germania: o sculptura medievală antisemită poate rămâne pe o biserică

Cea mai înaltă instanță din Germania a decis marți că o sculptură medievală antisemită poate rămâne pe fațada unei biserici din orașul Wittenberg, în estul țării, respingând apelul unui reclamant evreu care a susținut ani de zile că este o insultă la adresa tuturor evreilor.

„Judensau” sau „scroafa evreiască” din secolul al XIII-lea de pe biserica din oraș reprezintă o caricatură a unui rabin care ridică coada unei scroafe, iar doi copii evrei sug la țâțele acesteia. Porcii sunt considerați necurați în iudaism.

Într-un moment în care politicienii avertizează cu privire la creșterea antisemitismului în Germania, hotărârea este o reamintire a sentimentului antievreiesc larg răspândit în Evul Mediu.

Reclamantul duce o bătălie în instanță din 2018 pentru ca sculptura să fie îndepărtată.

Cu toate acestea, Curtea Federală de Justiție, cea mai înaltă curte de apel din țară, a confirmat hotărârile instanțelor inferioare care au respins cazul.

„Instanța a decis că relieful din gresie atașat la fațada exterioară a Bisericii Orășenești din Wittenberg – scroafa din Wittenberg – nu trebuie să fie îndepărtat”, a precizat Curtea într-o declarație.

În 2020, Curtea Regională Superioară din Naumburg a decis că expunerea „Judensau” nu constituie o infracțiune.

Reprezentanții bisericii au declarat că în 1988, în urma consultării cu comunitatea evreiască, a fost creat un loc de comemorare care încorporează sculptura. Concret, pe sol au fost așezate o placă care amintește de cele șase milioane de evrei morți în Holocaust și un panou de informare. (Mediafax)

 

Vezi si

Roger Waters (Pink Floyd), invitat de Rusia să vorbească la ONU despre armele livrate Ucrainei

Rusia l-a invitat pe muzicianul englez Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, să …