Wednesday , April 17 2024

Decizie a instanței din Germania: o sculptura medievală antisemită poate rămâne pe o biserică

Cea mai înaltă instanță din Germania a decis marți că o sculptură medievală antisemită poate rămâne pe fațada unei biserici din orașul Wittenberg, în estul țării, respingând apelul unui reclamant evreu care a susținut ani de zile că este o insultă la adresa tuturor evreilor.

„Judensau” sau „scroafa evreiască” din secolul al XIII-lea de pe biserica din oraș reprezintă o caricatură a unui rabin care ridică coada unei scroafe, iar doi copii evrei sug la țâțele acesteia. Porcii sunt considerați necurați în iudaism.

Într-un moment în care politicienii avertizează cu privire la creșterea antisemitismului în Germania, hotărârea este o reamintire a sentimentului antievreiesc larg răspândit în Evul Mediu.

Reclamantul duce o bătălie în instanță din 2018 pentru ca sculptura să fie îndepărtată.

Cu toate acestea, Curtea Federală de Justiție, cea mai înaltă curte de apel din țară, a confirmat hotărârile instanțelor inferioare care au respins cazul.

„Instanța a decis că relieful din gresie atașat la fațada exterioară a Bisericii Orășenești din Wittenberg – scroafa din Wittenberg – nu trebuie să fie îndepărtat”, a precizat Curtea într-o declarație.

În 2020, Curtea Regională Superioară din Naumburg a decis că expunerea „Judensau” nu constituie o infracțiune.

Reprezentanții bisericii au declarat că în 1988, în urma consultării cu comunitatea evreiască, a fost creat un loc de comemorare care încorporează sculptura. Concret, pe sol au fost așezate o placă care amintește de cele șase milioane de evrei morți în Holocaust și un panou de informare. (Mediafax)

 

Vezi si

“Mergeți acasă”: Turismul excesiv stârnește reacții în Spania

Mișcările „anti-turistice” se înmulțesc în Spania, a doua cea mai vizitată țară din lume, determinând …