Thursday , May 23 2024

Daily Mail: Barack Obama are nevoie de lecţii de istorie

Lui Barack Obama i-au trebuit 18 luni pentru a-şi pune amprenta pe Biroul Oval, însă se pare că mai are nevoie de nişte lecţii de istorie pentru că pe noul covor adus de actualul preşedinte sunt trecute nişte citate ce sunt atribuite altor oameni politici decât celui care le-a lansat.
Conform lui Barack Obama, citatele inscripţionate pe covor le-ar aparţine lui Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, John F. Kennedy şi Martin Luther King, însă, remarcă publicaţia britanică, citatele atribuite lui Abraham Lincoln şi Martin Luther King ar aparţine de fapt reformistului aboliţionist Theodore Parker.
Astfel, Theodore Parker a fost cel care scria în 1850 “O democraţie este guvernarea poporului, de către popor şi pentru popor”, citat folosit abia apoi şi de Abraham Lincoln în celebra Gettysburg Address.
La fel stau lucrurile şi în cazul lui Martin Luther King care declara: “Bolta universului moral este lungă, dar înclină spre justiţie”, citat ce constituie o parafrază a cuvintelor spuse original tot de Parker:  “Nu pretind să înţeleg universul moral, pentru că bolta sa este foarte lungă… Dar din câte văd, sunt sigur (că această boltă) înclină spre justiţie”.
Martin Luther King l-a citat pe Parker un secol mai târziu, în perioada mişcării afroamericanilor pentru drepturi civile.
Noul Birou Oval este mobilat cu două canapele şi o măsuţă pentru cafea modernă. Tapetul în culori pale a fost înlocuit cu unul în două nuanţe de bej şi auriu. În plus, Obama a adus un bust al lui Martin Luther King ce l-a înlocuit pe cel al fostului premier britanic Winston Churchill.
Covorul pe care sunt înscripţionate citatele celebre l-a înlocuit pe cel ales de Laura Bush.
În acelaşi timp, portretele lui Abraham Lincoln şi George Washington au fost păstrate, la fel ca şi ceasul şi biroul prezidenţial realizat din lemnul unei corăbii de război britanice. Primit cadou de preşedintele Rutherford Hayes, acest birou a fost instalat în cabinetul prezidenţial de John F. Kennedy şi a mai fost folosit de Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton şi George Bush.

Vezi si

Actorul Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani

Actorul Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani, anunță pagina de Facebook …