Saturday , December 2 2023

Corespondenta amoroasa a lui Einstein: casatorii nefericite, aventuri si despartiri

einstein

Geniul lui Albert Einstein nu s-a răsfrânt și asupra vieții sale personale, celebrul fizician având o viață amoroasă plină de neîmpliniri, căsătorii nefericite și despărțiri, așa cum reiese din corespondența dintre Einstein și femeile din viața lui, conform LiveScience.com.
O lectură a corespondenței dintre Einstein și soțiile și amantele sale a adus la lumină complicata viață sentimentală a celui mai cunoscut om de știință din istorie, în cadrul piesei de teatru “Dear Albert”, a actorului, regizorului scenaristului și dramaturgului Alan Alda. “Mi se pare foarte interesant că Einstein, care a alergat mereu după simplitate, a avut o viață personală extrem de complicată și de haotică”, a comentat Alan Alda. În piesă, tânărul Einstein, interpretat de Paul Rudd, îi scrie frecvent colegei sale de studenție Mileva Maric, interpretată de Cynthia Nixon, o femeie foarte inteligentă și hotărâtă, care avea să-i fie și soție celebrului fizician. Relația dintre ei s-a consumat cu pasiune, în pofida unei sarcini nedorite, înaintea căsătoriei și a faptului că părinții lui Einstein nu erau de acord cu această relație.
Cei doi îndrăgostiți, care au fost nevoiți să stea foarte mult timp departe unul de celălalt, și-au mărturisit dragostea în scrisori, printre discuții entuziaste pe teme științifice și ecuații matematice. Mileva Maric și Einstein au trăit împreună timp de 10 ani, perioadă în care cariera lui Einstein era în ascensiune, acesta publicând și revoluționara teorie a relativității. În cele din urmă însă relația dintre cei doi a intrat în declin, iar Einstein a început să flirteze cu verișoara sa, Elsa, în 1912, căreia i se plângea de gelozia și depresia lui Mileva Maric. Atunci când Maric a refuzat să-i acorde divorțul, Einstein, un om pragmatic, a pus pe hârtie o listă de condiții ce trebuiau respectate pentru a continua să trăiască alături de ea: “Te vei asigura că hainele și lenjeria mea sunt păstrate în ordine; că-mi voi primi cele trei mese, în mod regulat, în camera mea; că în dormitorul și biroul meu va fi curățenie și că nimeni nu se atinge de masa mea de lucru”, scria Einstein. El i-a mai pretins lui Mileva Maric să renunțe la orice relații personale cu el, să nu se aștepte la momente intime și să nu mai vorbească cu el, dacă fizicianul va dori acest lucru.
În cele din urmă Mileva Maric și Albert Einstein au divorțat la 14 februarie 1919, după ce trăiseră despărțiți în ultimii 5 ani de căsnicie. Einstein s-a căsătorit cu propria verișoară, Elsa, la 2 iunie 1919, însă corespondența sa cu fiica Elsei sugerează că la un moment dat oscila între a o alege pe mamă sau pe fiică.
În perioada celei de-a doua căsătorii Einstein nu s-a ferit să aibă o serie de aventuri amoroase, rămânând fidel doar primei iubiri, fizica. Scrisorile sale îl zugrăvesc ca pe un om capricios atât în carieră cât și în viața sentimentală. De foarte multe ori era convins că avea soluția adevărată, doar pentru a răsturna totul puțin mai târziu.
Einstein a fost un om care a spus la un moment dat că s-a vândut cu totul, trup și suflet, pentru știință. Un titan al fizicii care însă ducea o viață personală cu nimic ieșită din comun, marcată de aceleași frământări și neîmpliniri ca majoritatea oamenilor. “Un astfel de geniu ar fi trebuit să fie o personalitate ireproșabilă din orice punct de vedere. Dar natura nu acționează așa. Natura îți dă pe de-o parte, enorm de mult, dar îți și ia pe altă parte la fel de mult”, scris Elsa despre soțul ei într-o altă scrisoare. (Agerpres)

Vezi si

Taylor Swift, în fruntea clasamentului celor mai ascultaţi artişti din 2023 pe platforma Spotify

Taylor Swift va încheia anul 2023 din postura de cea mai ascultată artistă din lume …