Tuesday , December 6 2022

Cercetătorii britanici afirmă că o monedă rară de la Brukenthal dovedește că un împărat roman “pierdut”, Sponsian, ar fi condus Dacia romană

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Glasgow (Scoția) susțin că un împărat denumit Sponsian ar fi condus Dacia romană, după ce au studiat o monedă rară de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, care provine dintr-un tezaur descoperit în Transvilania în 1713.


“Noi cercetări asupra monedelor antice de aur din colecția Hunterian de la Universitatea din Glasgow și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, România, aduc în discuție posibila existență a unui împărat roman pierdut de mult, numit Sponsian. Într-o lucrare academică publicată recent, echipa de cercetători a Universității din Glasgow a descoperit dovezi că un lot de monede, respinse de mult timp ca fiind falsuri, sunt autentice. Monedele provin dintr-un mic tezaur de monede descoperite în Transilvania în 1713. De-a lungul deceniilor, ele și-au găsit drum în colecții din întreaga Europă, inclusiv în cea baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei și fondator al Muzeului Brukenthal la sfârșitul secolului al XVIII-lea și a Dr. William Hunter, a cărui moștenire din 1783 a înființat The Hunterian”, se arată în comunicatul de presă citat de Agerpres.
Această descoperire ar putea schimba istoria României, dacă rezultatele studiului făcut la Glasgow vor fi acceptate de comunitatea științifică.
Managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, a subliniat că “pentru istoria Transilvaniei și a României în special, dar și pentru istoria Europei în general, dacă aceste rezultate vor fi acceptate de comunitatea științifică, vor însemna adăugarea unei alte figure istorice importante în istoria noastră”.

“Cu atât mai mult, pentru Muzeul Național Brukenthal este un lucru minunat, pentru că muzeul sibian este deținătorul singurei monede a lui Sponsian de pe teritoriul României. Mulțumesc colegilor de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger și domnului Paul N. Pearson, de la UCL (University College London), pentru implicare”, a adăugat Alexandru Constantin Chituță.

Până în prezent se cunosc doar patru monede cu imaginea legendarului Sponsian, toate aparent originare din tezaurul din 1713 și aflate în colecții din Europa, între care una la Hunterian Museum din Glasgow și una la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

“Transilvania, parte din provincia romană Dacia, era apreciată de romani pentru potențialul aurifer al minelor sale. Studii arheologice au stabilit că zona a fost separată de restul Imperiului Roman în jurul anului 260 d. Hr. Înconjurat de dușmani, Sponsian ar fi putut fi un ofițer de armată locală forțat să preia comanda supremă în timpul unei perioade de haos și război civil, protejând populația militară și civilă a Daciei până la restabilirea ordinii. Provincia a fost evacuată în timpul domniei lui Aurelian, între 271 și 275 d.Hr. Când monedele au fost descoperite la începutul secolului al XVIII-lea, se credea că sunt autentice și au fost încadrate alături de alte imitații ale monedelor romane realizate dincolo de marginile imperiului. Cu toate acestea, de la mijlocul secolului al XIX-lea, monedele au fost considerate false datorită stilului și modalității de realizare, cu diferite trăsături enigmatice, inclusiv motive istorice amestecate. Aceasta a fost punctul de vedere acceptat până în prezent”, se mai precizează în comunicat.

Britanicii sunt primii care au studiat științific monedele

 “Cu toate acestea, nicio instituție nu a supus vreodată monedele unei analize științifice. Acest lucru a fost întreprins la Universitatea din Glasgow. Rezultatele au demonstrat că lotul de exemplare din colecția Hunterian (între care și una cu chipul lui Sponsianus) au fost folosite în cadrul lui process de circulație activă și apoi îngropate pentru o perioadă considerabilă de timp. Analiza microscopică efectuată pentru piesa aflată în colecția Muzeului Național Brukenthal a evidențiat dovezi similare de autenticitate”, arată comunicatul de presă al Muzeului Național Brukenthal de la Sibiu.
Potrivit sursei citate, “în lumina noilor cercetări, Sponsian își poate revendica în sfârșit locul de ‘împărat pierdut’ al epocii romane.”
Coordonatorul cercetării, Paul N. Pearson, UCL (University College London), a declarat, pentru BBC, că “analiza științifică a acestor monede ultra-rare îl salvează pe împăratul Sponsian din obscuritate”, iar dovezile “sugerează că el a condus Dacia romană, un avanpost izolat de minerit de aur, într-o perioadă în care imperiul era cuprins de războaie civile, iar granițele erau invadate de invadatori jefuitori”, relatează comunicatul Muzeului Național Brukenthal.
Şi curatorul colecției de numismatică The Hunterian Museum, Jesper Ericsson, a arătat că “acesta a fost un proiect cu adevărat interesant pentru The Hunterian”. “Suntem încântați că descoperirile noastre au inspirat cercetări în colaborare cu colegii din muzeul din România. Sperăm că aceste noi informații încurajează dezbaterile academice despre Sponsian ca figură istorică, dar și identificarea unor monede similar în colecții din alte muzee din Europa”, a spus curatorul de la The Hunteria Museum, citat în comunicatul muzeului sibian.

Moneda din colecția Hunterian Museum a fost expusă pentru prima dată, începând din 15 noiembrie 2022, în cadrul programului de vizitare al The Hunterian Museum.
Moneda din colecția Muzeului Național Brukenthal se află în expunere în expoziția Tezaur a Muzeului de Istorie Casa Altemberger și poate fi văzută de public. (Agerpres)

Vezi si

A murit Kirstie Alley, actrița cu trei premii Emmy din comedia „Uite cine vorbește” și din sitcomul „Cheers”

Actrița Kirstie Alley, câștigătoare a trei premii Emmy și care a jucat în filme cunoscute, …