Saturday , April 20 2024

Cele mai importante momente în cinematografie în anul 2010

Echipa de Oscar a filmului "The Hurt Locker". in mijloc, regizoarea Kathryn Bigelow
Surpriză la Berlin – “Eu când vreau să fluier, fluier” de Florin Şerban, surpriză la Oscar – “The Hurt Locker” de Kathryn Bigelow , surpriză la Cannes – “Oncle Boonmee celui qui se souvient de ses vies antérieures” de Apichatpong Weerasethakul: 2010 a fost un an al excepţiilor în cinematografie.

Ianuarie

Cineastul James Cameron a fost marele câştigător la cea de-a 67-a ediţie a premiilor Globul de Aur, el obţinând trofeele categoriilor “cel mai bun film-dramă” şi “cel mai bun regizor”, pentru lungmetrajul SF 3D “Avatar”. Cel mai recent film al lui James Cameron, lansat la 12 ani după succesul înregistrat cu “Titanic” (1997), a ajuns pe prima poziţie în box office-ul mondial, devenind lungmetrajul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei – 2,7 miliarde de dolari.
Deşi desemnat favorit de organizaţiile de critici care au oferit premii înaintea acestei gale, “The Hurt Locker”, de Kathryn Bigelow, nu a primit niciun Glob de Aur, la fel şi musicalul “Nine”, în timp ce “Sus, în aer/ Up in the Air”, care conducea în topul nominalizărilor, la şase categorii, a câştigat un singur trofeu, pentru scenariu. La fel a fost şi cazul dramei “Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds”, de Quentin Tarantino, nominalizată la patru categorii şi care nu a obţinut decât premiul pentru “cel mai bun rol secundar masculin”, acordat lui Christoph Waltz. Jeff Bridges, cu rolul din “Crazy Heart”, Sandra Bullock, cu partitura din “The Blind Side” şi Mo’Nique, cu rolul din “Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”, au câştigat premiile pentru interpretare.

Februarie

Lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, “Eu când vreau să fluier, fluier”, a primit marele premiu al juriului – Ursul de Argint şi distincţia “Alfred Bauer”, oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la Festivalul de Film de la Berlin.
Ursul de Aur pentru cel mai bun film a revenit peliculei “Honey”, de Semih Kaplanoglu. “Incident by a Bank”, de Ruben Östlund, a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, iar Ursul de Argint pentru scurtmetraj a revenit peliculei israeliene “Israel The Descent”, de Shai Miedzinski.
România a fost reprezentată la Berlin de patru filme: două lungmetraje – “Eu când vreau să fluier, fluier”, de Florin Şerban, care a rulat în competiţia principală, şi “Portretul luptătorului la tinereţe”, de Constantin Popescu, care a rulat în secţiunea Forum – şi două scurtmetraje proiectate la Berlinale Shorts – “Derby”, de Paul Negoescu, şi “Colivia”, de Adrian Sitaru, câştigător al premiului serviciului german de schimb academic (DAAD). Totodată, la Berlinală a participat actorul Dragoş Bucur, în programul Shooting Stars.
Tot în februarie, drama de război “The Hurt Locker”, de Kathryn Bigelow, a câştigat premiile Academiei Britanice de Film şi Televiziune (BAFTA) pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie. “The Hurt Locker”, nominalizat la opt categorii la premiile BAFTA, ca şi “Avatar” şi “An Education”, a mai obţinut şi trofeele pentru cel mai bun scenariu original, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet. “Avatar” a obţinut, în schimb, distincţiile pentru cea mai bună scenografie şi cele mai bune efecte vizuale.
Britanicii Colin Firth (“A single man”) şi Carey Mulligan (“An Education”), austriacul Christoph Waltz (“Ticăloşi fără glorie”) şi actriţa americană Mo’Nique au obţinut premiile pentru interpretare, premiul pentru cel mai bun film britanic i-a revenit peliculei “Fish Tank”, de Andrea Arnold, distincţia pentru cel mai bun film străin a fost obţinută de “Profetul”, de Jacques Audiard, iar “Up” a fost desemnat cel mai bun film de animaţie.
Martie
“The Hurt Locker”, de Kathryn Bigelow, a fost recompensat cu şase premii Oscar la cea de-a 82-a ediţie a premiilor Academiei de film americane, la categoriile “cel mai bun film”, “cel mai bun regizor”, “cel mai bun scenariu original”, “cel mai bun mixaj de sunet”, “cel mai bun montaj de sunet”, “cel mai bun montaj”.
Celălalt mare favorit al competiţiei, “Avatar”, în regia lui James Cameron, nominalizat tot la nouă categorii ca şi filmul lui Bigelow, a obţinut premiile Oscar pentru cea mai bună regie artistică, cea
mai bună imagine şi cele mai bune efecte vizuale.
Fără a constitui o surpriză, “Up” a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj animat, după ce câştigase majoritatea trofeelor acestei categorii în sezonul care a precedat gala. Nici câştigătorii premiilor pentru interpretare nu au constituit o surpriză, aceştia fiind deja onoraţi de majoritatea asociaţiilor de profil în sezonul premiilor care s-a încheiat cu gala Oscar: Christoph Waltz şi Jeff Bridges au primit premiile pentru cel mai bun rol secundar, respectiv cel mai bun rol principal, în timp ce Mo’Nique şi Sandra Bullock au fost premiate la categoriile “cea mai bună actriţă în rol
secundar”, respectiv “cea mai bună actriţă în rol principal”.
Mai
Filmul thailandez “Oncle Boonmee celui qui se souvient de ses vies antérieures”, de Apichatpong Weerasethakul a primit trofeul Palme d’Or la Cannes, fapt care a înfuriat o parte dintre critici şi i-a bucurat pe alţii. Potrivit presei de specialitate, juriul prezidat de regizorul Tim Burton a avut o misiune dificilă, competiţia oficială fiind calificată drept “ştearsă”.
Pe de altă parte, “Des hommes et des dieux” de Xavier Beauvois, un câştigător aşteptat al Palme d’Or, a obţinut marele premiu al juriului. Anul acesta nu au fost surprize la categoriile “cea mai bună actriţă” şi “cel mai bun actor”: Juliette Binoche a fost premiată pentru prestaţia sa din “Certified Copy”, de Abbas Kiarostami, iar premiul pentru cel mai bun actor a fost împărţit de Javier Bardem (“Biutiful”) şi Elio Germano (“La nostra vita”). Totodată, premiul pentru regie i-a fost decernat lui Mathieu Amalric, pentru “Tournee”, iar filmul “Poetry” de Lee Chang-dong a primit premiul pentru cel mai bun scenariu.
La ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, România a fost reprezentată de patru pelicule. Astfel, în selecţia oficială a festivalului, în afara competiţiei, a rulat pelicula “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” de Andrei Ujică. De asemenea, în secţiunea Un Certain Regard au fost proiectate filmele “Marţi, după Crăciun” de Radu Muntean şi “Aurora” de Cristi Puiu. Filmul “Căutare” regizat de Ionuţ Piţurescu a fost proiectat în secţiunea dedicată scurtmetrajelor unde a fost recompensat cu premiul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs.
Iunie
Lungmetrajul “Saga Amurg: Lună Nouă” a fost marele câştigător al galei MTV Movie Awards, obţinând patru trofee, inclusiv mult râvnitul titlu de cel mai bun film al anului. Kristen Stewart şi Robert Pattinson, starurile francizei “Amurg/ Twilight”, s-au numărat de asemenea printre premianţi, la categoriile de interpretare. Cei doi actori, despre care presa internaţională a afirmat în mai multe ocazii că ar forma un cuplu şi în viaţa reală, au împărţit şi premiul pentru cel mai bun sărut. În plus, Robert Pattinson s-a impus la categoria “global superstar”.
Printre ceilalţi câştigători ai acestei gale s-a aflat Anna Kendrick (“Sus, în aer”), desemnată cel mai bun star debutant, Zach Galifianakis şi Ken Jeong, care au câştigat premiul categoriei “cea mai bună interpretare dintr-o comedie”, respectiv “cel mai bun moment WTF”, pentru “Marea mahmureală/ The Hangover”.

Septembrie

“Somewhere”, în regia Sofiei Coppola, a câştigat Leul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de la Veneţia, în timp ce pelicula polonezului Jerzy Skolimowski “Essential Killing” a câştigat premiul special al juriului, precum şi Copa Volpi pentru cel mai bun actor (Vincent Gallo). Spaniolul Álex de la Iglesia a obţinut Leul de Argint pentru cea mai bună regie şi premiul Osella pentru scenario, pentru “A Sad Trumpet Ballad”.
Totodată, filmul italian “Hai paura del buio”, de Massimo Coppola, cu actriţa română Alexandra Pirici în rolul principal, a participat la festival în cadrul secţiunii Settimana Internazionale della Critica. Iar lungmetrajul “Vallanzasca – Gli angeli del male”, în regia lui Michele Placido, din distribuţia căruia face parte şi actriţa română Monica Bârlădeanu, a avut premiera la acelaşi eveniment.
Octombrie
“Kill Me Please”, o comedie neagră despre eutanasie, semnată de Olias Barco, a câştigat marele trofeu al Festivalului de Film de la Roma. De asemenea, lungmetrajul “In a Better World”, al danezei Susanne Bier, a câştigat marele premiu al juriului, dar şi premiul publicului, iar premiul special al juriului a revenit filmului “Poll”, de Chris Kraus, premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, lui Toni Servillo, pentru rolul din “Una Vita Tranquilla”, iar premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, distribuţiei filmului “Las Buenas Hierbas”.

Decembrie

“Marioneta/ The Ghost Writer”, în regia lui Roman Polanski, a fost marele câştigător al premiilor Academiei Europene de Film (EFA), lungmetrajul primind şase distincţii, printre care cele pentru “cel mai bun film”, “cel mai bun regizor” şi “cel mai bun actor” (Ewan McGregor).
La categoria “cea mai bună actriţă europeană” s-a impus Sylvie Testud, pentru rolul din “Lourdes”, la categoria “cel mai bun scenarist european” au triumfat Robert Harris şi Roman Polanski, pentru “Marioneta”. Cea mai bună animaţie europeană a fost desemnată pelicula “Iluzionistul” de Sylvain Chomet. Premiul ARTE pentru cel mai bun documentar european a revenit filmului “Nostalgia de la Luz” de Patricio Guzman. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european a revenit filmului “Hanoi-Varşovia” de Katarzina Klimkiewicz, iar premiul publicului pentru cel mai bun film european a revenit peliculei “Mr. Nobody” de Jaco Van Dormael.

Vezi si

Ucraina îl decorează pe actorul Alain Delon pentru a-i mulţumi pentru sprijinul acordat

Ucraina a decis să îi acorde Ordinul de Merit actorului francez Alain Delon pentru a-i …