Monday , December 5 2022

Ce mai face Benedict al XVI-lea, la doi ani de la retragerea din scaunul pontifical

papa benedict

La doi ani după ce și-a anunțat retragerea istorică din scaunul pontifical, fostul papă Benedict al XVI-lea continuă, la cei 88 de ani ai săi, să cânte la pian piese de Mozart, iar “mintea îi funcționează perfect”, a spus secretarul său particular, Georg Ganswein, citat de AFP.
Prelatul german evocă, într-un interviu publicat joi de cotidianul Corriere della Sera, retragerea papei emerit Benedict al XVI-lea la Mater Ecclesiae, veche mănăstire de pe dealul Vaticanului. Fostul papă are ‘unele probleme la picioare’, însă ‘mintea îi funcționează perfect. În ultimele săptămâni cântă la pian mai des. Mai ales Mozart, dar și alte piese care îi vin în minte, pentru că la pian cântă din memorie’, a spus Ganswein.
Secretarul particular al lui Benedict al XVI-lea a vorbit și despre programul zilnic al fostului suveran pontif: se scoală la 07h45, ‘ceva mai târziu decât înainte’, urmează slujba, micul dejun, rugăciunea, cititul, corespondența și ‘uneori vizite’. La 13h00, fostul papă mănâncă și se plimbă pe terasă, apoi de odihnește.
Plimbarea în Grădinile Vaticanului o face la 16h15, până la peștera care o reproduce pe cea de la Lourdes, unde rostește rozariul. Urmează din nou rugăciune și citit. Benedict al XVI-lea cinează la 19h30, se uită apoi la jurnalul de actualități italian și citește ultima rugăciune înainte de culcare la capelă.
Joseph Ratzinger ‘a optat pentru o viață monahală. Iese doar când i-o cere papa Francisc. În rest, nu acceptă alte invitații’, mai spune George Ganswein. Papa emerit și succesorul său ‘sunt diferiți, uneori foarte diferiți, au în comun însă substanța, +depositum fidei+ (conținutul credinței) pe care trebuie să o facă cunoscută, să o apere și să o promoveze’, apreciază secretarul particular al fostului suveran pontif, care are și sarcina de a organiza întâlnirile oficiale ale lui Francisc.
În 11 februarie 2013, Benedict al XVI-lea i-a anunțat pe cardinali că se retrage din scaunul pontifical, retragerea sa intrând în vigoare în 28 februarie. ‘Decizia a fost luată liber, fără nicio presiune’, încheie Georg Ganswein.

Vezi si

Încoronarea lui Charles. Coroana Sf. Edward a părăsit Turnul Londrei pentru a fi modificată (Foto)

Coroana Sf. Edward, piesa centrală a bijuteriilor monarhiei britanice, a părăsit Turnul Londrei, unde este …