Tuesday , March 5 2024

Capsula Orion a NASA se întoarce duminică pe Pământ

Agenția spațială americană NASA este pregătită să aducă acasă capsula sa Orion. Nava spațială, care a efectuat o călătorie de trei săptămâni în jurul Lunii, vizează o amerizare în Oceanul Pacific, în largul Californiei, scrie BBC.

Capsula ar trebui să transporte astronauți la următoarea sa ieșire, dacă totul va funcționa conform planului în următoarele ore.

Amerizarea, asistată de parașută, ar trebui să aibă loc în jurul orei locale 09:40 (17:40 GMT).

Exercițiul face parte din programul Artemis al NASA, un program care urmărește să ducă oameni pe suprafața lunară mai târziu în acest deceniu.

Duminică se împlinesc exact 50 de ani de când această performanță a fost realizată ultima dată de echipajul de pe Apollo 17.

Viteza de intrare va fi extrem de mare. Capsula se va deplasa cu 40.000 km/h – sau de 32 de ori viteza sunetului – când va atinge partea superioară a atmosferei planetei noastre.

Ceea ce se va întâmpla în continuare este esențial pentru succesul întregului proiect. Frecarea și presiunea vor genera temperaturi ale părții din față a caapsulei care vor atinge probabil aproape 3.000 de grae Celsius.

Scutul care acoperă această parte a navei spațiale trebuie să facă față acestei provocări, pentru ca Orion să poată fi folosit pentru a transporta astronauți în viitor.

“Acesta este obiectivul nostru prioritar numărul unu, cu un motiv anume”, a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis. “Scutul termic este o piesă de echipament critică din punct de vedere al siguranței. Este conceput pentru a proteja nava spațială și pasagerii săi, astronauții de la bord. Așa că trebuie să funcționeze”.

NASA are deja experiență în ceea ce privește o reintrare a lui Orion, după ce a efectuat o demonstrație anterioară fără echipaj a capsulei în 2014. Dar vitezele – și condițiile de încălzire – au fost mult mai mici în timpul acelui test.

Nava USS Portland va aștepta capsula, dar, spre deosebire de capsulele Apollo, care au fost preluate de elicoptere, Orion va fi preluat pe o punte inundată din partea din spate a navei.

Melissa Jones de la Nasa, responsabilă de procedură, a declarat că vor fi efectuate diverse teste și evaluări în timp ce Orion se află încă în apă.

Orion nu va ajunge pe Pământ la locația planificată inițial. Agenția spațială viza un punct mai aproape de San Diego, dar un front rece prognozat este posibil să genereze vreme rea. Prin urmare, s-a luat decizia de a ameriza la aproximativ 550 km mai sus, în largul peninsulei Baja California din Mexic.

Observarea reintrarea va fi urmărită de partenerul NASA în misiune – Agenția Spațială Europeană.

ESA a furnizat modulul de serviciu care a însoțit Orion în călătoria sa în ultimele trei săptămâni. Acesta nu se va prăbuși împreună cu capsula, pentru că va fi detașat cu aproximativ 20 de minute înainte de reintrare și va fi distrus în timp ce va cădea spre Pământ, deasupra Pacificului de Sud. (Mediafax)

Vezi si

VIDEO. BRIT Awards: Raye a câștigat 6 premii, un record

Cântăreaţa şi compozitoarea Raye a câştigat, sâmbătă, la Londra şase premii la gala BRIT, inclusiv …