Sunday , April 28 2024

„Barbie” bate record după record la încasări. A trecut peste filmul premiat cu Oscar „The Dark Knight”

Filmul “Barbie”, în regia Gretei Gerwig, a devenit producţia Warner Bros. cu cele mai mari încasări la box-office-ul intern, surclasând filmul “The Dark Knight” premiat cu Oscar, relatează joi DPA/TCA, conform Agerpres.

Cu Margot Robbie şi Ryan Gosling în rolurile Barbie şi Ken, pelicula o are în prim-plan pe celebra păpuşă Mattel, care porneşte îmbrăcată complet în roz într-o aventură în lumea reală

Încasările obţinute de “Barbie”, cu Margot Robbie şi Ryan Gosling în rolurile principale, au depăşit 537,5 milioane de dolari la box office-ul nord-american în mai puţin de o lună de la lansarea în cinematografe, la 21 iulie, potrivit Variety. Filmul “The Dark Knight” în regia lui Christopher Nolan, bazat pe personajul Batman şi recompensat cu premiul Oscar, lansat în acelaşi weekend din luna iulie, dar în 2008, a obţinut încasări de 536 de milioane de dolari la box-office-ul intern.

Acesta nu este primul record stabilit de “Barbie” de la mult aşteptata sa lansare. Producţia a devenit cel mai de succes debut pentru o regizoare, depăşind “Captain Marvel” din 2019 (153 milioane de dolari), regizat de Anna Boden şi Ryan Fleck.

De asemenea, “Barbie” a depăşit pragul de 1 miliard de dolari la box-office-ul internaţional la începutul acestei luni, cu mult peste recordul anterior stabilit de un film regizat de o femeie. “Wonder Woman”, în regia lui Patty Jenkins, tot de la Warner Bros., a obţinut încasări totale de 821 milioane de dolari.

Margot Robbie, totodată coproducătoare a producţiei “Barbie”, va încasa aproximativ 50 de milioane de dolari de pe urma “Barbie”.

Algeria a interzis filmul ‘Barbie’ pentru că ”promovează homosexualitatea şi alte devianţe occidentale” şi nu ”corespunde credinţelor religioase şi culturale din Algeria”.

Kuweitul a interzis și el filmul în cinematografe ape motiv că producţia “aduce atingere moralei publice”, conform autorităţilor din acest stat petrolier extrem de conservator din Golf.

Ministrul libanez al Culturii a anunţat că a solicitat interzicerea filmului. “Barbie promovează homosexualitatea şi schimbarea de sex, susţine respingerea tutelei tatălui, subminează şi ridiculizează rolul mamelor şi pune sub semnul întrebării necesitatea căsătoriei şi a întemeierii unei familii “, a explicat ministrul.

Afacerile au devenit roz bombon

Devenit fenomen cultural, filmul, care a făcut obiectul unei intense campanii de marketing, a generat un val de roz la nivel global: ţinute vestimentare, accesorii diverse, patine cu rotile etc.

Lansarea ”Barbie” a determinat totodată creşterea vânzărilor de păpuşi în special în Africa de Sud.

”Filmul a captat imaginaţia cinefililor din lumea întreagă, iar rezultatele sunt cu adevărat impresionante, cu un cumul mondial care a depăşit în acest weekend un miliard de dolari”, a precizat Paul Dergarabedian, analist media în cadrul companiei specializate Comscore.

Cumpărătorii se îngrămădesc acum să cumpere cercei, parfumuri şi rochii Barbie, pe măsură ce retailerii vor să profite de succesul superproducţiei americane, transmite Reuters.

Gama vastă de produse şi parteneriate între branduri, multe destinate adulţilor, sunt un pariu pe sentimentul de nostalgie pe care Barbie îl generează pentru mulţi care s-au jucat cu celebra păpuşă când erau copii.

Grupul american Mattel, care deţine brandul Barbie, vrea ca filmul lansat recent să relanseze atractivitatea păpuşii şi de asemenea să o introducă pe Barbie în mentalul unei noi generaţii.

“Nu cred că am văzut atât de mult parteneriate între branduri care să apară de pe urma unui singur film”, spune Jo Ashdown, partener la Mando-Connect, o agenţie care se ocupă de parteneriatul între branduri în cadrul grupului de publicitate WPP.

De exemplu, colecţia Barbie lansată luni de Zara include 17 haine şi accesorii pentru copiii, inclusiv un ghiozdan şi sneakers, însă oferta pentru femei este mult mai mare, de 85 de articole. Bărbaţii pot să se alăture şi ei trendului cu un costum fuchsia sau un tricou similar cu cel purtat de Ryan Gosling, care joacă rolul lui Ken, prietenul lui Barbie.

Numeroase mărci de haine şi încălţăminte de la H&M, până la Primark, Gap, Superga şi Crocs, au lansat colecţii cu tema Barbie. Însă nebunia s-a extins şi dincolo de segmentul de retail, lanţurile hoteliere Hyatt Hotels şi Hilton oferind camere cu tema Barbie în oraşe precum Bogota, Columbia şi Kuala Lumpur, Malaezia.

Cantitatea imensă de merchandise, de la covoare Barbie şi până la periuţe de dinţi Barbie, ridică posibilitatea supralicitării mărcii, însă accentul pus de partenerii Mattel pe diversitate şi inclusivitate, precum şi filmul propriu zis ar putea să ofere suficientă noutate pentru a-i menţine pe oameni interesaţi.

“Toată lumea poate fi Barbie sau Ken. Cred că asta a ajutat la creşterea mărcii fără să o suprasatureze”, spune James Zahn, editorul revistei The Toy Book. (Agerpres)

 

Vezi si

Artistul fenomen Burna Boy vine la vară la UNTOLD

Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, anunță noi nume de artiști îndrăgiți …