Monday , December 5 2022

Asculta aici "Zaleilah", piesa care va reprezenta Romania la Eurovision

Trupa Mandinga va reprezenta România la Eurovision 2012, cu piesa “Zaleilah”, compusă de Costi Ioniţă, câştigătoare la selecţia naţională, care a avut loc sâmbătă seară, la TVR. Alegerea a fost făcută în baza notelor primite de la juriu (50%) şi prin televoting (50%).
Mandinga va participa în prima semifinală Eurovision, pe 22 mai, la Baku, Azerbaidjan. Finala internaţională Eurovision va avea loc pe 26 mai.
În urma preselecţiei, au intrat în selecţia naţională, în ordinea punctajului obţinut: Cătălin Josan (“Call my name”), Mandinga (“Zaleilah”), Vicky Red (“If you ever feel”), Bianca Purcărea (“Don’t say sorry”), Electric Fence (“Şun-ta”), Ovidiu Anton (“I walk alone”), Ana Mardare (“This must be love”), Ioana Bianca Anuta (“Girls don’t cry”), RPK (“Singura Care”), Tasha (“Say my name”), Lucian Oros (“The best a man can get”), Bianca Purcărea, înlocuită ulterior de T&L (“Twilight”), Raluca Ocneanu (“Time is on my side”), Ana Mardare (“If you find simple words to say”), Miss Mary (“Rollin'”).
Solista trupei Mandinga, Elena Ionescu, a declarat sâmbătă, după câştigarea selecţiei naţionale pentru Eurovision 2012, că acest lucru înseamnă pentru formaţie o responsabilitate, pentru că va fi imaginea României la Baku, dar şi un lucru pe care şi-l doreau foarte mult.
“Am avut foarte multe emoţii, pentru că au fost foarte multe voci bune, a fost show, au fost foarte multe surprize plăcute din toate părţile. Suntem foarte bucuroşi. Ne-am concentrat foarte tare. Ne-am expus toată energia. Deja nu mai ştiu cum să reacţionez”, a spus emoţionată solista trupei Mandinga.
“Ne-am dat toată silinţa să avem o energie pozitivă şi cred că asta a contat foarte mult”, a adăugat ea.
Elena Ionescu şi-a exprimat mulţumirile pentru public, juriu şi pentru compozitorul piesei cu care trupa va merge la Eurovision, Costi Ioniţă.
“Înseamnă o treaptă la care noi ne doream foarte mult să ajungem şi o responsabilitate, pentru că noi suntem imaginea României la Baku şi va trebui să ne gândim foarte bine la show, la toate aspectele (…). Totul trebuie să fie de zece ori mai mult”, a mai spus solista despre acest succes în cariera trupei care a împlinit 10 ani.
La selecţia naţională, concurenţii au urcat, însă, pe scenă într-o ordine aleatorie, după ce fiecare a extras biletul cu numărul de ordine cu o săptămână în urmă.
În urma televotului, pe primele trei locuri s-au clasat: Mandinga (12 puncte), Cătălin Josan (10 puncte) şi Ioana Anuţa (8 puncte).
După notarea juriului, primele trei locuri au fost ocupate de Electric Fence (12 puncte), Mandinga (10 puncte) şi Cătălin Josan (8 puncte).
Astfel, prin adunarea punctajelor, câştigătoarea selecţiei naţionale a fost trupa Mandinga.
Juriul selecţiei naţionale a fost format din compozitorii George Natsis (preşedinte), Dan Teodorescu, Mihai Ogăşanu, Cornel Ilie, Eduard Cîrcotă, cântăreaţa Luminiţa Anghel, impresarul Liliana Levintza, criticul muzical Dana Dorian şi DJ-ul de radio George Zafiu.
Selecţia naţională pentru Eurovision a fost prezentată de Constantin Trofin şi Iulia Pârlea şi, din camera verde, show-ul a fost animat de Gianina Corondan. La spectacol, au participat şi cei 3 “Terori” – Zory, Bogdan şi Valentin (din emisiunea “La Mustaţă” prezentată de Constantin Trofin la TVR 2).
Invitaţii speciali ai spectacolului de sâmbătă au fost Hotel FM, reprezentanţii României la Eurovision 2011, Jedward, inconfundabilii reprezentanţi ai Irlandei în concursul Eurovision de anul trecut, din Germania, dar şi de anul acesta, şi Anggun, desemnată de Franţa să o reprezinte în 2012 la Baku.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este “Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.
http://youtu.be/rA7Tk_FkQaI

Vezi si

George și Amal Clooney au strălucit la gala Kennedy Center găzduită de soții Biden

George Clooney și soția lui, Amal, au făcut impresie la evenimentul laureaţilor Kennedy Center, găzduit …