Saturday , September 18 2021

Actriţa Luminiţa Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

Luminiţa Gheorghiu a murit duminică la vârsta de 71 de ani. Gheorghiu a jucat în filme precum „Moromeții”, „Moartea domnului Lăzărescu” și a câștigat, în 2013, Ursul de Aur cu filmul „Poziția Copilului”.

Vestea a fost dată, luni, de Oana Pellea, pe Facebook. De asemenea, surse din familia actriței au confirmat decesul pentru ziarul Adevărul.

Luminiţa Gheorghiu suferea de mai mulți ani de o maladie care a făcut-o să-şi restrângă apariţiile publice. Oana Pellea a transmis, luni, un mesaj prin care și-a exprimat regretul pentru moartea actriței. „A fost una dintre cele mai mari actrițe. A fost una dintre cele mai minunate ființe. A fost una dintre cele mai puternice femei pe care am avut onoarea să le cunosc. Drum bun și să te odihnească Dumnezeu, Luminița Gheorghiu”, a scris Oana Pellea, luni, pe Facebook.

Născută la 1 septembrie 1949 la Bucureşti, actriţa Luminiţa Gheorghiu a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut o carieră extraordinară mai ales în cinematografie. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar şi a debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire, a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, iar în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Un an mai târziu a devenit actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti. Primul rol în film a fost în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgenţă“, în regia lui Dinu Cocea, dar primul rol important a fost cel al Catrinei, soţia lui Moromete, din filmul „Moromeţii” (1987), în regia lui Stere Gulea.

Numele Luminiţei Gheorghiu este legat de noul val al cinematografiei româneşti, după apariţia în filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu, unde a jucat rolul asistentei de pe ambulanţă care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti. De altfel, Cristi Puiu a mai lucrat cu Gheorghiu şi anterior acestui film, pentru pelicula „Marfa şi banii“ (2001), producţie care este considerată cea cu care a început noul val al cinematografiei româneşti.

Vezi si

La un an de la moartea soţiei, John Travolta iese cu Demi Moore

În iulie 2020, Kelly Preston, soţia starului John Travolta, a murit de cancer, la 57 …