Sunday , July 21 2024

Actrița Ileana Stana Ionescu a murit la 87 de ani

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă, duminică, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu. Aceasta a încetat din viață duminică, la vârsta de 87 de ani, într-un spital.

“Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu. O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

Actrița s-a retras din viața publică de peste cinci ani, după o carieră de șase decenii în teatru și televiziune, în celebre emisiuni de divertisment.

leana Stana-Ionescu s-a născut în anul 1936, la Brad (Hunedoara). După mamă are origini italiene, tatăl a murit în al doilea război mondial când avea șase ani. A trăit de la vârsta de cinci ani, cu familia, în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul.

După absolvirea liceului teoretic a plecat să lucreze la Reșița, unde locuia un frate de-al tatălui. Acolo frecventa spectacolele trupei de teatru.

A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în Școala femeilor de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Național din București, precum și la televiziune. Din anul 2002 a fost societar de onoare al Teatrului Național din București.

A fost căsătorită cu actorul Andrei Ionescu și are un fiu.

 

Vezi si

Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție pentru evaziune fiscală. Aducea haine de lux din Turcia fără să declare veniturile

Poliţiştii au făcut, joi, 18 iulie, șase percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală, printre cei …