Monday , March 4 2024

Actorul Jussie Smollett și-a înscenat un atac homofob și rasist ca să avanseze în carieră

Actorul Jussie Smollett, care a jucat în serialul “Empire”, a fost găsit vinovat, joi, de înscenarea unei agresiuni rasiste împotriva sa în încercarea de a atrage simpatie şi de a avansa în carieră, potrivit procurorilor.

Procurorii au declarat că Smollett, un actor homosexual de culoare, a minţit poliţia când a susţinut că a fost acostat pe o stradă întunecată din Chicago de doi străini mascaţi în ianuarie 2019. Actorul riscă o pedeapsă de maximum trei ani de închisoare pentru fiecare cap de acuzare, însă ar putea fi eliberat condiţionat.

Juriul tribunalului comitatului Cook, care a deliberat timp de nouă ore, l-a găsit vinovat pe Smollett, în vârstă de 39 de ani, în cazul a cinci dintre cele şase capete de acuzare, câte unul pentru fiecare moment în care a fost acuzat că a minţit poliţia. Descriind relatarea lui Smollett despre cele întâmplare drept “ridicolă”, procurorul special Dan Webb le-a declarat reporterilor în urma verdictului că “domnul Smollett nu ar fi pierdut acest caz, aşa cum s-a întâmplat astăzi (joi, n.a.), dacă juriul nu ar fi constatat că a fost minţit”.

Avocatul principal al apărării, Nenye Uche, a susţinut că Smollett este “un om nevinovat” şi s-a declarat încrezător că verdictele de vinovăţie vor fi anulate în apel. “Nu cred nici măcar o secundă că astăzi s-a făcut dreptate”, a declarat Uche în faţa tribunalului, adăugând că “Jussie a fost deja judecat şi condamnat în mass-media”.

Smollett a părăsit tribunalul fără a vorbi cu reporterii, înconjurat de apropiaţi.

Actorul a susţinut că atacatorii i-au pus un laţ în jurul gâtului şi au turnat substanţe chimice pe el în timp ce i-au adresat insulte rasiste şi homofobe şi expresii de susţinere pentru fostul preşedinte american Donald Trump.

Poliţia l-a arestat pe actor o lună mai târziu, sub acuzaţia că acesta a plătit doi fraţi cu 3.500 de dolari pentru a organiza atacul în încercarea de a avansa în carieră. Smollett a pledat nevinovat la cele şase capete de acuzare de comportament turbulent asociat declaraţiilor false depuse la poliţie. Cei doi fraţi, Abimbola şi Olabinjo Osundairo, au depus mărturie că Smollett i-a plătit să participe la o farsă şi i-a instruit cum să-l atace. În timpul procesului, actorul a contestat declaraţiile celor doi.

Experţii juridici sunt de părere că Smollett nu va petrece un timp semnificativ în spatele gratiilor. “Deşi este cu siguranţă posibil ca el să primească o pedeapsă ce implică închisoarea, scenariul mult mai probabil este că va primi o eliberare condiţionată cu o anumită perioadă de serviciu în folosul comunităţii”, a declarat pentru Reuters Eryk Wachnik, fost procuror al comitatului Cook, citat de Agerpres.

Judecătorul comitatului Cook, James Linn, nu a stabilit o dată pentru sentinţă, însă a programat o audiere de prezentare pentru 27 ianuarie.

Jussie Smollett a fost acuzat de depunere de declaraţii false, însă acuzaţiile au fost abandonate brusc în martie 2019, în schimbul a 10.000 de dolari şi a două zile de muncă în folosul comunităţii. El a fost acuzat din nou în februarie 2020 pentru presupusul său rol în atac.

Cariera de actor a lui Smollett a intrat în declin după incident. El şi-a pierdut rolul din ultimul sezon al serialului “Empire” produs de Fox.

 

Vezi si

VIDEO. BRIT Awards: Raye a câștigat 6 premii, un record

Cântăreaţa şi compozitoarea Raye a câştigat, sâmbătă, la Londra şase premii la gala BRIT, inclusiv …