Saturday , July 20 2024

Acropola din Atena lansează un sistem de vizite private pentru suma de 5.000 de euro

Unul dintre cele mai vizitate monumente antice din lume, Acropola din Atena, a lansat un sistem de vizite private contra sumei de 5.000 de euro în afara programului oficial de vizitare, a anunțat marți site-ul de bilete în format electronic al acestui obiectiv major din patrimoniul Greciei, informează AFP.


Vizitele private, rezervate grupurilor de cel mult cinci persoane, care au provocat controverse atunci când au fost anunțate pentru prima dată, încep la ora locală 07:00 (04:00 GMT) sau pot avea loc seara, după ora locală 20:00 (17:00 GMT).
“Acest serviciu exclusiv este disponibil doar pentru patru grupuri de cel mult cinci persoane și poate include un ghid personal” dacă vizitatorii doresc acest lucru, precizează site-ul Hellenic Heritage, care prezintă tururile sub denumirea “The Acropolis Experience”.
Potrivit presei din Grecia, o primă vizită privată a avut loc sâmbăta trecută după închiderea oficială a sitului, fiind realizată de un cuplu rus însoțit de un ghid propriu.
Marți, pe site-ul acestui obiectiv din patrimoniul elen, era încă posibilă rezervarea unei vizite private, fără ghid, începând din 12 iulie.
Astfel de vizite private vor fi făcute în zilele de marți, vineri și sâmbătă și sunt menite să le permită vizitatorilor să evite mulțimea de turiști care urcă în fiecare zi pe “Stânca sacră” din centrul istoric al Atenei.
Anunțate anul trecut, tururile private ale Parthenonului și ale celorlalte comori ale Acropolei urmau inițial să fie lansate la 1 aprilie, dar Ministerul elen al Culturii a anunțat în cele din urmă că lansarea lor a fost amânată.
Sindicatul paznicilor din siturile arheologice din Grecia a anunțat că se opune “felului în care sunt organizate aceste vizite private, care se desfășoară fără participarea sa”, a precizat președinta sindicatului, Georgia Kondyli.
“Nu am avut nicio informație despre organizare acestor tururi”, a adăugat ea.
Înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, Acropola din Atena, construită în secolul al V-lea î.Hr., înregistrează o creștere continuă a numărului său de vizitatori, în special datorită turiștilor de la bordul navelor de croazieră.
Situl a înregistrat anul trecut un număr record de vizitatori, aproape 4 milioane, reprezentând o creștere cu peste 31% în raport cu anul precedent, determinând Organizația națională pentru resurse arheologice (ODAP) să impună intervale orare de vizitare pentru a tempera afluxul de turiști.
Acropola din Atena este deschisă pentru public în fiecare zi între orele locale 08:00 și 20:00 (05:00 – 17:00 GMT). Biletul obișnuit de intrare costă 20 de euro, iar cel combinat, care permite accesul și în alte situri antice, costă 30 de euro. (Agerpres)

Vezi si

Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție pentru evaziune fiscală. Aducea haine de lux din Turcia fără să declare veniturile

Poliţiştii au făcut, joi, 18 iulie, șase percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală, printre cei …