Thursday , March 28 2024

A murit creatoarea de modă Vivienne Westwood, sinonimă cu stilul punk și cu new wave

Creatoarea de modă Dame Vivienne Westwood a murit la vârsta de 81 de ani, anunță BBC. Ea a devenit celebră pentru ținutele pe care le făcea trupei Sex Pistols. Într-o declarație pe Twitter, casa ei de modă a spus că a murit „liniștită și înconjurată” de familia ei în Clapham, sudul Londrei.

Westwood și-a făcut un nume cu stilurile punk și new wave în anii 1970 și a continuat să îmbrace unele dintre cele mai mari celebrități. „Voi continua cu Vivienne în inima mea”, a transmis soțul și partenerul ei de creație, Andreas Kronthaler. „Am lucrat până la sfârșit și ea mi-a oferit o mulțime de lucruri ca să mă descurc”, a adăugat acesta.

Creatoarea de modă a devenit proeminentă pe scena modei cu modelele androgine, tricourile cu slogan și atitudinea sfidătoare față de politicieni. Era cunoscută ca o activistă convinsă și a adus pe catwalk cauze la care ținea, precum schimbările climatice.

Ea s-a îmbrăcat ca prim-ministrul de atunci Margaret Thatcher pentru coperta unei reviste în 1989. În 2015 ea a protestat conducând un tanc alb în fața casei premierului britanic de atunci de atunci, David Cameron, față de exploatarea gazelor de șist.

Designerul a fost numit Dame pentru serviciile aduse modei în 2006. Creatoarea de modă a primit medalia Ordinului Imperiului Britanic, dar, mereu dornică să șocheze, Westwood s-a prezentat la Palatul Buckingham fără lenjerie intimă – și a demonstrat asta fotografilor după ce și-a rotit fusta.

“Ţelul meu este să-i fac pe săraci să arate bogaţi, iar pe bogaţi să arate săraci“, spunea ea, considerând că oamenii au devenit sclavii consumerismului şi că au ajuns să cumpere mai multe haine decât au nevoie. „Le-am spus oamenilor să cumpere mai puţin şi să fie mai atenţi în alegerile lor. I-am sfătuit să nu îşi cumpere nimic de îmbrăcat timp de şase luni. Cred că este bine şi pentru bugetul personal, dar și pentru mediul înconjurător, plus că aşa dau valoare hainelor, nu le iau doar ca să le arunce mai târziu“, spunea ea cu o uşoară mustrare, fiind mai deranjată de look-ul anost al acestora, în general, decât de sumele care se vehiculează în industria modei. „Eram în autobuz acum câteva zile şi mă uitam la lumea din jurul meu. Nu era nici măcar o persoană care să se facă remarcată! Tinerii nu s-au îmbrăcat niciodata mai prost. Toţi arată la fel, iar singurele persoane care ies în evidenţă sunt femeile de vârsta mea. Dacă mă uit în urmă, pot spune că oamenii se îmbrăcau mult mai bine înainte. Dacă ai fi vazut-o pe Regina Elisabeta, ai fi spus că vine de pe o altă planetă. Era atât de atrăgătoare, datorită atitudinii şi hainelor pe care le purta“, îşi justifica ea revolta.

Şi asta în ciuda faptului că, ani buni, ea n-a putut suferi capetele încoronate: „Când eram în perioada punk, eram interesată de drepturile omului, de aceea am devenit împotriva Casei Regale, pentru că vedeam în Regină un simbol al ipocriziei“. Ulterior, şi-a schimbat considerabil opinia faţă de instituţia regală a Angliei, mai ales de când Charles a înnobilat-o, în 2006. Ba mai mult, Westwood a creat o colecţie specială inspirată de rochiile purtate în trecut de suverana britanică, iar Prinţesa Eugenie şi actuala Regină Consoartă Camilla i-au devenit cliente fidele, la fel ca cele mai mari vedete din muzică și cinema.

Westwood, născută în Derbyshire, a lucrat ca profesor de școală primară, înainte de a înființa magazinul de îmbrăcăminte „Let It Rock” pe King’s Road, în Chelsea, împreună cu partenerul ei de atunci, Malcolm McLaren, la începutul anilor 1970. Afacerea a fost redenumită mai târziu „Sex”, iar la sfârșitul anului 1975 McLaren a început să conducă o trupă punk rock – Sex Pistols, care purtau creațiile lui Westwood și McLaren.

 

Vezi si

Televiziunea din Coreea de Nord a cenzurat blugii producătorului emisiunii de grădinărit de la BBC

Televiziunea din Coreea de Nord a cenzurat blugii producătorului unei emisiuni de grădinărit de la …