Wednesday , February 28 2024

A murit Camil Roguski, arhitectul lui Ceauşescu

Arhitectul Camil Roguski a încetat din viaţă în cursul zilei de joi, la vârsta de 87 de ani. Bărbatul era unul dintre cunoscătorii avizaţi ai cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu.
Arhitectul fostului dictator Nicolae Ceaușescu, Camil Roguski, i-a cunoscut pe Constantin Brătianu, pe Charles de Gaulle, pe Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și pe Carol al II-lea, scrie rtv.net.
Camil Roguski s-a născut la 15 martie 1925 într-o familie de intelectuali, cu o puternică înclinare către arhitectură. Străbunicul şi bunicul acestuia au fost arhitecţi care şi-au finalizat studiile în Germania, la Charlottenburg.
În 1850 bunicul arhitect Carol Roguski a fost chemat de regele Carol I al României să lucreze în România şi în această calitate a fost arhitect al oraşului Brăila.
Roguski a proiectat peste 1.000 de magazine în centre comerciale Ploieşti, Brăila, Valea Jiului şi Galaţi, inclusiv ateliere de producţie şi restaurante ce compun aceste centre.
Tot el a fost cel care, împreună cu un colectiv de arhitecţi, a proiectat interioarele şi mobilierul decorativ de la Castelul Pelişor, o replică a celui dispărut. Tot el s-a ocupat de proiectarea şi executarea dotărilor celor două ansambluri de palate de la Snagov.
După o carieră de aproape 50 de ani, Roguski s-a pensionat în 1996, la vârsta de 71 de ani.
El a fost un apropiat al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, relatările sale despre vremurile comuniste făcând deliciul publicului.

Vezi si

statueta, Oscar, premiu, Obiectiv

Premiile Oscar 2024 vor fi acordate pe 11 martie. Unde poate fi văzută live ceremonia

Decernarea Premiilor Oscar va putea fi urmărită în direct, în 11 martie, de la ora …