Thursday , April 18 2024

Leul de Aur, câștigat de filmul francez „Evenimentul”, în care rolul principal este jucat de Anamaria Vartolomei

Filmul francez “L’événement” (“Happening”), o dramă despre avorturile ilegale din anii ’60, a câştigat sâmbătă Leul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Veneţia, transmit agenţiile de presă.  Filmul este regizat de Audrey Diwan, în rolul principal fiind  franco-românca Anamaria Vartolomei, considerată drept “o descoperire” de către jurnalişti.

Anamaria Vartolomei

Marele Premiu al Juriului i-a revenit regizorului italian Paolo Sorrentino pentru producţia “The Hand of God”, un film foarte personal, despre drama prin care a trecut pe când era adolescent şi şi-a pierdut părinţii.

Neozeelandeza Jane Campion a câştigat Leul de Argint pentru cel mai bun regizor cu drama “The Power of the Dog”.

Filmul “L’événement”, în regia lui Audrey Diwan, este cel de-al doilea film franţuzesc care câştigă premiul cel mare la un festival important anul acesta, după ce Julia Ducournau a câştigat premiul Palme D’Or la Cannes, cu filmul “Titane”, în luna iulie.

Regizoarea franceză Audrey Diwan, 41 ani, a prezentat un film despre o tânără care avortează clandestin. “Din nefericire, atunci când lucrezi pe tema avortului eşti mereu de actualitate”, a declarat ea la primirea premiului.
“Am făcut acest film cu furie şi cu dorinţă, l-am făcut cu vintrele mele, cu curajul şi cu inima mea. Mi-am dorit să fie o experienţă, o călătorie în pielea acestei tinere femei”, a adăugat ea.
Premiul i-a fost decernat cu o decizie în unanimitate a juriului prezidat de regizorul sud-coreean Bong Joon-Ho (“Parasite”).
Filmul, adaptat după cartea autobiografică omonimă a romancierei Annie Ernaux (publicată în 2000 de editura pariziană Gallimard), se petrece în Franţa în anii ’60, înainte ca avortul să fie legalizat. El prezintă călătoria unei tinere studente care rămâne însărcinată, interpretată de franco-românca Anamaria Vartolomei, considerată drept “o descoperire” de către jurnaliştii AFP.
“L’événement” este cel de-al doilea film al lui Audrey Diwan, care a mai prezentat povestea unui cuplu tânăr care se luptă cu dependenţa de droguri în filmul “Mais vous etes fous” (2019).  (Agerpres)

Vezi si

VIDEO cu Katy Perry, în momentul în care îi cade bluza în direct la TV. S-a ascuns sub pupitru

Cântăreața americană Katy Perry a vrut să impresioneze cu o ținută vestimentară aparte în juriul …