Thursday , April 18 2024

Lansare de carte: ”Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete”

Afis_FZ_A3_RGB_farableed

Vineri, 13 martie, de la orele 18.00, la Muzeul Literaturii Române din Iași  – Galeriile ”Pod-Pogor Fiul”, va avea loc lansarea cărții ”Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete”, volum In Memoriam realizat de Otilia Bălinișteanu, apărut la Editura Trinitas. Manifestarea este dedicată memoriei unuia dintre fondatorii Ziarului Lumina, cel care și-a pus semnătura pe conceptul editorial al acestei publicații, care aniversează un deceniu de apariție neîntreruptă.

Volumul realizat de Otilia Bălinișteanu încearcă să refacă parcursul biografic al lui Florin Zamfirescu (1962-2010), unul dintre gazetarii care au lăsat tușe puternice în presa periodică ieșeană a ultimelor trei decenii.

S-a dedicat gazetăriei din studenţie, în a doua parte a anilor ’80, cand a a conturat profilul unic al revistei Opinia studenţească, apreciată în mediile intelectuale ale vremii drept „cea mai vie din ţară“. Şi-a însuşit toate procesele tehnologice ale naşterii unui ziar, de la cuvântul scris până la turnarea în plumb a literelor la tipografie. A scris, a editat, a tehnoredactat, a machetat, a făcut muncă de tipograf. A fost „om de titlu“, reporter de anchetă, autorul „Pulsurilor“ și al celebrelor păcăleli de 1 aprilie, ce au făcut deliciul cititorilor într-o lume a cuvintelor cenzurate, cum era cea de dinainte de 1989. După 1990, a fost unul dintre fondatorii ziarului Monitorul (astăzi Ziarul de Iaşi), apoi a reţelei Monitorul.

Şi-a pus semnătura pe conceptul editorial al câtorva proiecte jurnalistice unice în România: Obiectiv, Lumea Ieşeanului, Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică. „Cele mai bune formate de presă create de Florin Zamfirescu au fost Monitorul şi Ziarul Lumina, un ziar care-şi propunea să cultive valorile creştine, dar, în acelaşi timp, să nu fie dogmatic, să fie ca o punte. De aceea spun că a fost un proiect fabulos, pentru că a fost gândit de Florin ca tipul de ziar de care cu adevărat ar fi avut nevoie românii aşa cum sunt ei, nu aşa cum vrem noi să-i facem azi, cu televizorul”, apreciază prof. univ. dr. Daniel Condurache, citat în volum.

La manifestare vor fi prezenți pr. dr. Nicolae Dascălu, director general al Publicațiilor Lumina, prof. univ. dr. Daniel Condurache și Alexandru Lăzescu, jurnalist Revista 22 și Ziarul de Iași, care vor face, de altfel, încadratura cărții. (O.S.)

Vezi si

Sâmbătă se lansează la Suceava documentarul despre Ilie Năstase, în prezența echipei 

Premiera documentarului NASTY, despre cariera și viața tenismenului român, va avea loc la Suceava sâmbătă, …