Ce tip de mașină de spălat vase să alegeți

reportersite
21 octombrie 2020, 9:36

Mașinile de spălat vase sunt unele dintre cele mai iubite aparate din casele noastre. Vă economisesc timp și bătăi de cap, curățându-vă toate vasele murdare. Dacă cumpărați una pentru prima dată, înlocuiți modelul actual sau îl actualizați, înainte de a începe căutarea, este bine să vă faceți o idee despre tipul de mașină de spălat vase pe care îl doriți – în ceea ce privește dimensiunea și modul în care este instalată. Modelul pe care îl alegeți va depinde de obiceiurile dvs., de mărimea familiei, de bugetul dvs. și de cât spațiu este disponibil.

INDEPENDENTĂ vs ÎNCORPORATĂ
Prima decizie pe care să o luați este dacă doriți un aparat independent sau încorporat. Ambele au avantaje, dar depinde de modul în care vreți să arate bucătăria, după ce ați instalat mașina de spălat vase.
INDEPENDENTĂ
Mașinile de spălat vase independente sunt cel mai obișnuit tip și pot fi introduse în bucătăria dvs., fie acolo unde a fost un model anterior, fie într-un spațiu gol. Ușa este concepută pentru a rămâne vizibilă și ușor accesibilă.

Datorită popularității lor, există o mulțime de modele disponibile în acest stil, pentru toate gusturile și bugetele. Există, de asemenea, o varietate de opțiuni de culoare disponibile, dar cele mai frecvente sunt modelele alb, negru, gri și argintiu.

Acest stil este destul de portabil, deoarece nu este încorporat în mobila bucătăriei, deci, dacă vă mutați, îl puteți lua cu ușurință. Principalul dezavantaj este că nu se combină cu unitățile de bucătărie așa cum ar face-o un model încorporat.
ÎNCORPORATĂ
Mașinile de spălat vase încorporate sunt o idee minunată dacă aveți o bucătărie echipată cu un aspect uniform, deoarece acestea sunt concepute pentru a fi ținute ascunse. Stilurile complet integrate sunt ascunse în spatele ușii unui dulap de bucătărie. Modelele semi-integrate sunt în mare parte ascunse, cu excepția unui panou de control vizibil în partea de sus.

Modelele de mașini de spălat vase încorporate vă ajută să păstrați un aspect curat în bucătăria dvs., dar sunt mai dificil de mutat decât modelele independente, deoarece acestea sunt fixate la locul lor. De asemenea, în cazul modelelor complet integrate, nu puteți vedea panoul de control, așa că va trebui să deschideți ușa pentru a verifica afișajul.

MĂRIME COMPLETĂ, SLIMLINE SAU COMPACTĂ?
Mașinile de spălat vase sunt disponibile în trei dimensiuni principale – dimensiune completă, subțire sau slimline și compactă. Modelele mai mari au, în general, mai mult spațiu pentru vasele murdare, dar ocupă și mai mult spațiu în bucătărie. În mod surprinzător, tipul de mașină de spălat vase nu afectează foarte mult prețul.
MĂRIME COMPLETĂ
Mașinile de spălat vase de dimensiuni complete au o capacitate mare. Cele mai mici versiuni au loc pentru 9-12 seturi de farfurii, în timp ce cele mai mari modele pot spăla până la 16 seturi – suficient pentru 160 de articole. Acest tip este perfect dacă aveți o gospodărie mare sau doriți să organizați petreceri la cină.

Sunt disponibile atât modele independente, cât și modele integrate de dimensiuni complete și, în general, măsoară 60 cm lățime. Dacă aveți o bucătărie mică, poate fi dificil să găsiți spațiu pentru un model de dimensiuni complete.

Capacitatea mare înseamnă că mașinile de spălat vase de dimensiune completă sunt excelente pentru eficiența apei și a energiei, deoarece puteți spăla multe vase simultan. Cu toate acestea, este posibil să nu beneficiați de acest lucru dacă nu aveți suficiente vase pentru a umple complet mașina pentru fiecare spălare.

SLIMLINE
Modelele subțiri sau slimline sunt ideale dacă aveți o bucătărie mică sau îngustă. La doar 45 cm lățime, acestea sunt cu 15 cm mai subțiri decât o versiune de dimensiuni mari, dar nu sacrifică puterea de curățare.

De obicei, acestea au o capacitate de 9 sau 10 seturi de vase, deci puteți spăla destule articole odată. Cu toate acestea, este posibil ca acest tip de mașină de spălat vase să nu fie la fel de eficient în ceea ce privește energia sau apa.

COMPACTĂ
Mașinile de spălat vase compacte sunt, în general, puțin mai mari decât un cuptor cu microunde și stau deasupra blatului de bucătărie. Capacitatea redusă a acestora de 4-6 seturi de farfurii le face perfecte pentru o gospodărie de o persoană, dacă nu gătiți prea mult sau dacă nu aveți spațiu pentru un model subțire. De asemenea, înseamnă că nu trebuie să vă aplecați prea mult.

Cu o lățime de aproximativ 55 cm, acestea nu au o capacitate foarte mare, astfel încât s-ar putea să vă chinuiți să spălați oale și tigăi mai mari. De asemenea, sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic și al apei decât modelele subțiri și de dimensiuni complete.