Thursday , March 28 2024

Primăria comunei Adâncata se apropie cu pași rapizi de semnarea contractului pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a gazelor naturale

Primarul Viorel Cucu a specificat că asocierea de dezvoltare intercomunitară a făcut posibilă aprobarea rapidă a cererii de finanțare la proiectul Dezvoltare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în interiorul Asociației de dezvoltare intercomunitară ”Pleșa”, astfel că următorul pas, de semnare a contractului, trebuie să se facă în pași rapizi, până la finalul acestui an, pentru ca proiectul să se încadreze în exercițiul bugetar .

Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, anunță un pas important în realizarea proiectului Dezvoltare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în interiorul Asociației de dezvoltare intercomunitară ”Pleșa” (Comuna Adâncata și comuna Hănțești, Județul Suceava). ”Cererea de finanțare la proiectul Dezvoltare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în interiorul Asociației de dezvoltare intercomunitară <Pleșa> a fost ADMISă după verificarea administrativă și de eligibilitate. Am intrat în cele patru mari investiții. Proiectul va fi implementat în toată comuna (satele Adâncata, Călugăreni și Fetești)”.

Edilul comunei Adâncata a specificat că asocierea de dezvoltare intercomunitară (ADI) a făcut posibilă aprobarea rapidă a cererii de finanțare, astfel că următorul pas, de semnare a contractului, trebuie să se facă în pași rapizi, până la finalul acestui an, pentru ca proiectul să se încadreze în exercițiul bugetar. ”Asocierea în ADI ne-a ajutat foarte mult să primim aprobarea pentru proiectul de gaze naturale. Sperăm să semnăm contractul până la sfârșitul anului, ca să ne încadrăm cu implementarea proiectului până la finalul anului 2023, să ducem la bun sfârșit acest proiect important pentru comunitatea noastră”, a punctat primarul Viorel Cucu.

Proiectele pentru rețelele de gaze naturale care au fost depuse de primării trebuiau să aibă în vedere racordarea a cel puțin 1.000 de gospodării, fiind încurajate asocierile mai multor unități administrativ-teritoriale. Proiectele trebuie să fie implementate până în decembrie 2023, neputând fi fazate în viitoarea perioadă de programare, inițiativa reprezentând o prioritate națională.

În urmă cu câțiva ani, cererea populației din comuna Adâncata pentru apă curentă și gaz era undeva la 20-30%, însă acum mai mult de 80% dintre localnici își doresc să aibă acest tip de utilități, care să le asigure un confort considerat normal în zilele de astăzi.

Finanțarea din cadrul acestor proiecte naționale se poate acorda primăriilor pentru construirea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente. De asemenea, se pot finanța construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă, dar și construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli, etc), în cadrul cărora se desfășoară activități non-economice. Finanțarea poate acoperi și construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice. (Oana NUȚU)

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …