Saturday , January 28 2023

Joe Biden, la Varșovia: Nu vă fie teamă. Suntem alături de voi. Putin nu poate rămâne la putere

Președintele american Joe Biden a ținut sâmbătă seara, la Varșovia, probabil cel mai important discurs al mandatului său de până acum, în care a reafirmat unitatea NATO în fața agresiunii ruse din Ucraina și, invocând căderea Cortinei de Fier, a spus că acesta este testul generației actuale pentru a apăra democrația „sugrumată” acum de Rusia. El a transmis un mesaj de solidaritate către Ucraina, dar a avertizat că lupta va fi de durată. L-a numit pe Vladimir Putin un dictator care vrea să aducă „decenii de război”, dar care nu are șanse să se mențină la putere și să înăbușe dorința de libertate, relatează Digi 24.

Joe Biden și-a început și și-a încheiat discursul de la Varșovia făcând referire la mesajul transmis de Papa Ioan Paul al II-lea, născut în Polonia, către Uniunea Sovietică în 1979: „Nu vă fie teamă”, a spus el.

„Suntem din nou într-o mare bătălie pentru libertate, o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune. În această bătălie, trebuie să fim lucizi. Această bătălie nu va fi câștigată nici în câteva zile, nici în câteva luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care ne așteaptă”, a declarat președintele american în discursul rostit în fața polonezilor și ucrainenilor adunați în fața Castelului Regal din Varșovia.

„Astăzi, Rusia a sugrumat democrația și a căutat să o facă și în altă parte”, a spus președintele american.

„Mesajul meu pentru poporul ucrainean este un mesaj pe care l-am transmis astăzi ministrului de externe și ministrului apărării din Ucraina, care cred că sunt aici în această seară: Noi suntem alături de voi. Punct”, a subliniat președintele american, în uralele mulțimii.

Președintele Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că a spus minciuni „nerușinate” atunci când a afirmat în mod fals că, prin invazia sa, încearcă să denazifice Ucraina. „Sub false pretenții de solidaritate etnică, a anihilat națiunile vecine. Putin are tupeul să spună că denazifică Ucraina. Este o minciună, este pur și simplu cinic și el știe asta. Și este, de asemenea, o minciună nerușinată. Președintele Zelenski a fost ales în mod democratic, este evreu, familia tatălui său a fost anihilată în holocaustul nazist și Putin are îndrăzneala – ca toți autocrații dinaintea lui – să creadă că prin puterea sa va face dreptate”, a afirmat Biden.

Pe de altă parte, Joe Biden a avut grijă să facă o distincție clară, în discursul său, între acțiunile lui Vladimir Putin și restul populației ruse. El a spus că Vladimir Putin este singurul vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă, iar rușii „nu merită” acest război. „Voi nu sunteți dușmanii noștri, iar acestea nu sunt acțiunile unei națiuni mărețe, Putin v-a izolat de restul lumii, nu este războiul vostru”, le-a transmis Joe Biden rușilor, notând că 200.000 de oameni au părăsit Rusia numai într-o lună.

”Milioane de familii sunt alungate din casele lor, inclusiv jumătate din toți copiii din Ucraina. Acestea nu sunt acțiunile unei națiuni mărețe”, a declarat Joe Biden, adăugând, cu referire la Vladimir Putin: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.

Joe Biden a reafirmat că NATO este o alianță defensivă și că nu a urmărit niciodată anihilarea Rusiei. Costurile „rapide și punitive” sunt singurele soluții care vor determina Rusia să își schimbe direcția, a spus el.

În același timp, președintele SUA a avertizat că lumea democratică trebuie să „călească” pentru o „luptă lungă” în războiul dintre Rusia și Ucraina și a reamintit în context că NATO și-a întărit flancul estic în fața agresiunii ruse.

El a avertizat din nou Moscova, pe un ton dur: să nu-i treacă prin cap să se atingă de vreun centimetru din teritoriul NATO! „Forțele americane nu se află în Europa pentru a se angaja într-un conflict cu forțele rusești, forțele americane sunt aici pentru a apăra aliații din NATO”, a spus el.

„Am venit cu un mesaj foarte clar: trebuie să acționăm acum și să rămânem uniți. Nu va fi ușor. Dar este testul generației noastre, este sarcina generației noastre să apere democrația în fața unui dictator”, a mai spus Joe Biden, care și-a încheiat discursul tot cu cuvintele papei Ioan Paul al II-lea: „Nu renunțați la speranță și nu vă temeți!”

Vladimir Putin e un „măcelar”

Președintele american Joe Biden l-a calificat, sâmbătă, pe omologul său rus Vladimir Putin drept un „măcelar”, în timpul unei întâlniri cu refugiații ucraineni la Varșovia, relatează AFP.

Întrebat „ce crede despre Vladimir Putin, având în vedere ce le-a făcut acestor oameni”, Biden a răspuns cu o singură propoziție: „E un măcelar”.

Vezi si

Israel: Şapte morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul …