Saturday , April 20 2024

~NCONDEIERI – Viata la tara

Ro[ii de Turcia [i barabule de Olanda, în traista ]\ranului rom=n smintit de tranzi]ie… A[a ceva nu se uit\ u[or, dup\ cum nu se uit\ nici pofta oamenilor pentru mezeluri, salamuri [i tacîmuri pe care nici cîinele nu le-ar mînca. {i dac\ la toate acestea mai ad\uga]i [i ni[te bidoane pe care scrie „vin de mas\”, dar numai vin nu e, ve]i în]elege, poate, c\ abrutizarea individului e direct propor]ional\ cu surogatele, E-urile [i afîn\torii paradisului artificial [i pervers care se nume[te capitalism rom=nesc.

Din pricini oarecare, am ajuns pentru mai multe zile la ]ar\. O cas\ veche de un veac, cu cerdac ascuns in umbr\ de nuc [i de cire[, cu prisp\ zdrobit\ de pa[i [i de timp, cu pere]i pe care se mai v\d înc\ urmele varurilor de cu mul]i, mul]i ani în urm\. În cas\, o r\coare dumnezeiasc\, ca de rug\ciune. În gr\dina umbrit\ de pomi lini[tea e spart\ din vreme-n vreme de l\tratul lene[ al cîinelui, iar noaptea, sub cerul împuiat cu stele, de ]îrîitul s\lt\re] al greierilor.
Casa ascuns\ între cire[i [i nuci se afl\ pe o costi[\ de sat. Ca s\ ajungi acolo, trebuie s\ urci o pant\ ni]el abrupt\, în care puhoaiele sap\ an de an [an]uri adînci. Efortul e întotdeauna r\spl\tit. Din cerdac, înspre dreapta, se i]esc acoperi[uri de case, iar înspre stînga te întîmpin\ o dumbrav\ vesel\ [i fo[nitoare.
Locuitorii satului sînt to]i oameni de isprav\ [i nu prea se arat\ la fa]\, dar pe cî]i i-am v\zut, din privirile tocite de vin, bere [i rachiu, am în]eles c\ e mai bine s\-mi v\d de ale mele. {i mi-am c\utat de treab\. Totu[i, cîteva observa]ii am adunat în clipele în care am oprit lucrul [i a trebuit s\ umblu prin sat cu treab\. Iat\-le:
În centrul satului exist\ un bufet, cu mese ruginite de fier, plin ochi de clien]i cu setea-n suflet [i cu dor de vorb\. E probabil cea mai solid\ dintre afacerile locale pe care le voi detalia în cele ce urmeaz\, de[i localul e, cum u[or se poate b\nui, sordid, cu ecou de cavou [i semnalat prin placa de pe vremuri, ro[ie, pe care scrie, cu alb, „Bufet”. Seara, mai ales pe la sfîr[it de s\pt\mîn\, îmi spune gazda mea, se încing în fa]a localului ni[te concursuri stra[nice de trînte, bîte [i directe de dreapta (sau de stînga).
Mai la deal de bufet s-a deschis, într-o cas\ mai r\s\rit\, un „Mini Market”, de la care ]\ranii se aprovizioneaz\ constant cu ro[ii, ceap\, cartofi, pui congela]i, ulei, zah\r, orez, dulciuri, conserve, detergen]i [i „schotci” (banda adeziv\, nu altceva). E [ocant s\-l vezi pe omul ars de soarele cîmpului împ\nat cu p\pu[oi c\ se duce la alimentar\ [i cere, pe bani sau pe datorie, hrana care odinioar\ îi cre[tea în gr\din\. Ro[ii de Turcia [i barabule de Olanda, în traista ]\ranului rom=n smintit de tranzi]ie… A[a ceva nu se uit\ u[or, dup\ cum nu se uit\ nici pofta oamenilor pentru mezeluri, salamuri [i tacîmuri pe care nici cîinele nu le-ar mînca. {i dac\ la toate acestea mai ad\uga]i [i ni[te bidoane pe care scrie „vin de mas\”, dar numai vin nu e, ve]i în]elege, poate, c\ abrutizarea individului e direct propor]ional\ cu surogatele, E-urile [i afîn\torii paradisului artificial [i pervers care se nume[te capitalism rom=nesc. Unde s-o fi dus c\rni]a zemoas\ de g\in\ de curte? Dar purcelu[ul sfîrîind duios [i molcom în tigaia de pe plit\? Ce s-o fi întîmplat cu pulpa de vi]el crescut numai cu lapte [i iarb\ verde? Pe apa Sîmbetei s-au dus toate. Strategiile de reformare a agriculturii rurale au distrus satul, iar s\r\cia e cea mai vizibil\ realitate. Din pensie, ]\ranul cump\r\, întocmai ca or\[eanul, tot ce-i trebuie [i la pre]uri înc\ [i mai mari decît cele de la ora[, pentru c\ trebuie acoperite [i costurile transportului de marf\ de la magazinul urban la cel rural. Marf\ proast\, la pre]uri adesea prea mari.
Dealurile din jurul satului, umplute cu porumb, lanuri nesfîr[ite de porumb, dau seam\ despre nivelul de trai [i despre strategia existen]ial\ a agricultorilor muritori de foame. Gr\un]ele sînt pentru m\m\lig\ [i pentru pu]inele animale din gospod\rie, crescute nu pentru a fi puse în oal\, a[a cum se obi[nuia pîn\ nu demult, ci spre a fi vîndute la tîrg, nu de alta, dar ca s\ fac\ omul rost de bani s\-[i cumpere ardei, ro[ii, cartofi, ceap\, ulei [i vin.
În sat s-a auzit pîn\ [i de faliment, lucru curat capitalist. Un or\[ean naiv [i-a spus c\ ar fi o idee excelent\ s\ deschid\ o farmacie. Judecata ini]ial\ era impecabil\: ]\ranii tr\iesc prost, se îmboln\vesc u[or, au nevoie, deci, de medicamente. În loc s\ mearg\ la ora[ s\ [i le ia, mai bine s\ le deschidem o farmacie, la botul calului, cum s-ar zice. A fost haiul de pe lume! Veneau ]\ranii cu p\l\ria-n mîn\, se uitau rug\tori la farmacist\ [i cereau cu ru[ine cîte o pastil\. „Doamn\, pe datorie da]i ?”. N-a dat, cum s\ dai pastile pe datorie ? {i în trei luni s-a pus z\vorul pe business. M\ mir c\ nu i-a venit nim\nui ideea s\ deschid\ o modest\ cas\ de pompe funebre. Servicii minimale, la cel mai mic pre], chiar [i pe datorie. Co[ciug u[or, simplu, de scîndur\, ]oale de plastic [i de carton pentru defunct, batiste ]epene pentru întristata asisten]\, covrigi pietro[i pentru poman\. Ar fi o lovitur\, pe cinstea mea. La cît de r\u tr\iesc oamenii, moartea le bate zilnic la u[\.
Cu excep]ia micilor inconveniente (s\r\cie, boal\, moarte) cu care lumea s-a obi[nuit deja, via]a se deap\n\ mai departe. Trezit, hr\nit animalele, rachiu, cur\]at ograda, vin, mers cu calul pe deal, apoi la bufet, rachiu plus vin plus bere, întors acas\, culcat.
În sat s-a deschis discoteca „Scorpion”. N-am aflat dac\ muzica [i dansul se dau în c\minul cultural ori în alt\ parte. Discoteca „Scorpion” e disponibil\ pîn\-n zori, mult dup\ ce coco[ii încep a foi [i a vesti o nou\ zi. La inaugurare, evenimentul a fost s\rb\torit cu o b\taie ca-n „Haiducii lui {aptecai”. Acum, cic\, se duc la „club” puberii trimi[i de p\rin]i la aer curat, la ]ar\. Vinerea ori sîmb\ta, mai pe înserat, stau cumetrele adunate în mijlocul satului [i casc\ gura la preg\tirile de bairam. Este [i vremea în care satul duduie la tura]ie maxim\. Bufetul geme de sorbitori cu glanda-nsp\imîntat\, prin „Mini market” parc\ au trecut popoarele migratoare, la fosta farmacie înc\ nu s-a deschis un nou loc de pelerinaj… În restul s\pt\mînii e mai lini[te. Stau oamenii [i se refac dup\ agita]ia din weekend.
Priete[ugul cu ]\ranul nu e deloc folositor. S-a dus vremea cînd vecinul s\rea în ajutor, de bun\voie [i nesilit de nimeni. L-am rugat pe un maestru al lucrului manual s\ îmi coseasc\ un petic de sub livad\. S-a uitat într-un ochi la mine, a cînt\rit bine cîte parale fac [i a rostit, ca [i cum era o nimica toat\: „Un milion te face”. Am l\sat iarba s\ creasc\ în voie. O vor cosi toamna [i viscolul, spre bucuria [i gloria genera]iilor viitoare de buruieni care vor îmb\ta [i la anul, poate, privirea [i mirosul or\[eanului s\tul de betoane, miros de cioar\ [i aglomera]ie. Numai cine [tie cum e s\ ie[i somnoros în noapte, s\ ca[ti gura la puzderia ame]itoare de stele, s\ sim]i aroma aspr\ de buruian\ [i de iarb\ tras\-n soare, s\ ]i se gudure auzul în fo[net de frunze, numai acela va în]elege c\ satul mai exist\ înc\. P\cat de locuitori.

Ioan MILIC|

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …