Thursday , April 25 2024

EDITORIAL – Made in Romania

Pe vremuri, aproape orice produs era inscrip]ionat a[a. Acum, expresia include [i lucruri mai pu]in bune.

~nainte de 1990, pe orice pachet cu grisine scria c\ românii le f\cuser\, nu erau importate cine [tie de unde. P`n\ [i borc\nelul cu iaurt, pe care se b\tea lumea la cozi cu noaptea-n cap, avea pe capacul de staniol numele ]\rii de origine imprimat cu majuscule. Mai s`nt [i ast\zi, la at`]ia ani distan]\, etichete cu men]iunea “made in Romania”, mai ales pe la rafturile cu biscui]i sau paste f\inoase. Dar asta nu `nseamn\ c\ am r\mas de c\ru]\: România export\ destul de mult, la r`ndul ei, numai c\ pe ambalaje e imprimat\ mai cur`nd marca (firma produc\toare) sau “made in EU”, dovad\ incontestabil\ c\ ne-am integrat `n spa]iul comunitar.

De altfel, `n spa]iul comunitar, originea româneasc\ este foarte vizibil\, nu at`t din cauza milioanelor de români care [i-au ales job-uri `n alte ]\ri membre, ci pentru cele c`teva sute – poate mii – de cona]ionali ce ]in s\ se eviden]ieze altfel. ~n consecin]\, poli]ia român\ s-a v\zut nevoit\ s\ trimit\ efective pentru a face treaba altor poli]i[ti, care s-au declarat dep\[i]i de situa]ie. A[a s-a `nt`mplat `n Italia dup\ episodul Mailat, de acum doi ani, a[a se `nt`mpl\ acum `n Fran]a dup\ ordinul pre[edintelui Sarkozy de evacuare a [atrelor, sau `n ]\rile nordice – care nu concep ideea de cer[etorie. (S-ar putea spune c\ e de preferat o clonare de card [i o devalizare discret\ de cont, dec`t un tablou mizer pe un col] de trotuar sau `n intersec]ii.)

La Bucure[ti, autorit\]ile par s\ fie preg\tite pentru orice situa]ie neprev\zut\, chiar dac\ for]ele de ordine mai protesteaz\ din c`nd `n c`nd fa]\ de mic[orarea lefurilor. Aici se poate cer[i f\r\ probleme, nu e nimeni deranjat de asta. De furat e ceva mai greu – chestia asta este, de obicei, infrac]iune. Exist\ [i excep]ii, `n func]ie de locul ocupat de f\pta[ `n ierarhia social\. Votul controversat pe legea pensiilor este un exemplu foarte potrivit. {i, din p\cate, nu e primul [i nici ultimul, indiferent cine va fi la putere.

C`t prive[te indiferen]a fa]\ de clasa politic\, acesta este cel mai interesant rezultat al ultimului sondaj de opinie, realizat luna aceasta la cererea PNL. To]i politicienii pe care cei chestiona]i i-au evaluat au ob]inut procente negative, situa]ie fireasc\ pe fondul spectacolului jalnic oferit at`t de Putere, c`t [i de Opozi]ie. Cum prima o ignor\ cu obstina]ie pe cealalt\, iar a doua joac\ mai degrab\ rolul pietrei de moar\ `n locul alternativei (mai) dinamice [i (mai) constructive, situa]ia pare f\r\ ie[ire, cel pu]in p`n\ la alegerile din 2012. O schimbare a raporturilor `ntre cele dou\ tabere este greu de imaginat, c`t\ vreme egoismul [i dezinteresul guverneaz\ institu]iile puterilor `n stat. Democra]ia original\ la care visa Iliescu `n 1990 este solid\, dar produsul s\u, fabricat `n România ultimilor 20 de ani, `nc\ nu. Din p\cate. (Radu ME{NI}|)

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …