Friday , April 19 2024

Cuv=nt la Adormirea Maicii Domnului

C=nd Hristos a `nviat din mor]i, spune c=ntarea ~nvierii: „Cu moartea pre moarte c\lc=nd [i celor din morminte via]\ d\ruindu-le”. Ast\zi, vedem, din p\cate, `n anun]urile de mic\ publicitate sintagme eronate precum: „…X, a trecut `n nefiin]\” sau „Odihneasc\-se `n pace”, ceea ce ne duce cu g=ndul c\ omul, creat dup\ chipul [i asem\narea lui Dumnezeu redevine un cadavru [i, astfel alunec\m `nspre anumite mi[c\ri sectare de secol XIX, care, ca [i Saducheii, o veche partid\ preo]easc\ de la Templul din Ierusalim, neag\ ~nvierea.
~ns\, avem [i o expresie ceva mai apropiat\ de realitate: „repausat `ntru Domnul”, ceea ce ne duce cu g=ndul la o alt\ defini]ie a mor]ii, de dup\ `nviere, cea a Adormirii. Pentru vechii evrei, moartea era ceva `nsp\im=nt\tor, mai ales dup\ c\derea primilor oameni, Adam [i Eva [i aceast\ `ntrebare unde s\l\[luiesc sufletele de dincolo au dus la fel de fel de specula]ii, unele reale, amintite `n c\r]ile Vechiului Testament, precum acel {eol sau loc al umbrelor, al tenebrelor.
Ori, iat\ c\ Legea cea Veche, o umbr\ trec\toare a celei Noi, d\ [i c=teva indicii despre faptul c\ via]a continu\ [i dincolo de morm=nt, dup\ cum predica vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. Ce fel de indicii? R\pirea la cer cu trupul a unor oameni din vechime precum Enoh [i profetul Ilie Tesviteanul sau viziunea lui Ezechiel, un profet al Vechiului Leg\m=nt care are vedenia V\ii oaselor uscate, c=nd acestea se adun\ prin minune Dumnezeiasc\ [i prind via]\, ca la `nceput, prefigur=nd ~nvierea.
N\sc\toarea de Dumnezeu, Prea Curata Fecioar\ Maria, a fost anun]at\ de Arhanghelul Gavriil despre mutarea Sa la Fiul, Hristos Dumnezeul nostru: „Acestea zice Fiul t\u: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci prime[te cuv=ntul cu bucurie, de vreme ce vii la via]a cea nemuritoare”.
{i, Fecioara s-a bucurat nespus de aceast\ veste minunat\, pe care a `mp\rt\[it-o vecinilor, care, s-au `ntristat. {i, mai apoi, apropiindu-i-se sf=r[itul cel ob[tesc, iat\ c\ Apostolii s-au adunat cu sunet de tr=mbi]e [i cutremur mare din cele patru z\ri ale lumii unde propov\duiau Cuv=ntul Evangheliei.
Venind, au pus trupul N\sc\toarei de Dumnezeu `ntr-un morm=nt din Ghetsimani. Mai dup\ trei zile, sosi [i Toma, `ntristat c\ n-a fost de fa]\, el, care se `ndoise de `nviere [i voi s\ vad\ morm=ntul [i, o, minune, acesta era gol ca [i cel `n care fusese pus Hristos spre `ngropare.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu dat\ fix\, 15 august, este precedat de un Post cu durat\ fix\ de dou\ sapt\m=ni, cel mai nou post din cele patru de peste an, foarte probabil dat=nd din secolul al V-lea d.Hr., ca dat\, de[i se mai ]inea `n diverse biserici locale din Orient [i Occident cu durat\ diferit\.
N\sc\toarea de Dumnezeu este cinstit\ `n Marea Biseric\ Ortodox\ a R\s\ritului, Biserica Romano-Catolic\, `n Bisericile Vechi Orientale, except=nd cele Nestoriene sau care nu accept\ deciziile Sinodului al III-lea de la Efes, din anul 431 – potrivit c\rora Fecioara a n\scut doar un simplu om, Hristos. Toate Bisericile Reformate [i cultele neo-protestante nu o recunosc pe Fecioara Maria dec=t ca pe o simpl\ femeie care, `n afar\ de Hristos, a mai avut copiii.
Fie ca Bunul Dumnezeu, prin mijlocitoarea noastr\, Prea Sf=nta N\sc\toare de Dumnezeu s\ ne `ndeplineasc\ dorin]ele noastre cele duhovnice[ti `nspre patria cereasc\. (ADRIAN POPOVICI)

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …