Monday , May 20 2024

Voci in Europa Libera – Martiriul de la Ciresica

V-a]i imaginat vreodata ca poate exista o telenovela pe un scenariu demn de Caragiale? Ei bine, vorba poetului, putem exclama cu neascunsa bucurie: este!
E vorba de o opera colectiv\, cu mai mul]i autori a[adar, contribu]ia cea mai consistenta împ\r]indu-se între „Cotidianul.ro”, „Realitatea TV”, „Antena 3” [i un mare artist necunoscut pîna alalt\ieri, dl. avocat Dan Chitic. Dl. Chitic, care este fiul dramaturgului Paul Cornel Chitic, de la care a mo[tenit cu siguran]a pasiunea pentru scenarii, a f\cut ziarului „Cotidianul.ro” (care apare, de fapt, doar în formula electronic\, pe hîrtie dînd faliment), a f\cut, spuneam, ni[te m\rturisiri zguduitoare. Vineri seara, pe 20 august, c\tre miezul nop]ii, ie[ise din Vila Scriitorilor de la Neptun, unde era cazat, sa respire o gura de aer proasp\t. În acel moment, de la restaurantul „Cire[ica”, situat gard în gard cu Vila Scriitorilor, a ap\rut pre[edintele Traian B\sescu, care p\r\sea restaurantul împreuna cu so]ia [i se îndrepta c\tre ma[ina sa, o Dacie Logan. Împins de o subita inspira]ie, [i socotind ca a g\sit momentul prielnic, dl. Chitic l-a apostrofat pe pre[edinte cu un plin de n\duf „S\-]i fie ru[ine!”. Pre[edintele, surprins, a întrebat, cum era de a[teptat, „de ce?”. „Pentru ca ai dus ]ara de rîp\”, a r\spuns dl. Chitic. „Dobitocule!”, ar fi replicat, sec, pre[edintele, plagiindu-l, deliberat sau nu, pe Ion Iliescu cu al s\u „M\i, animalule!”. „Sînt dobitoc fiindca te-am votat prima oar\”, i-a spus, de la obraz, dl. Chitic. „E[ti dobitoc fiindca nu m-ai votat [i a doua oar\”, a replicat pre[edintele, al c\rui sim] al umorului este binecunoscut. De aici încolo ar trebui sa lu\m de buna relatarea dlui Chitic. S\-l ascult\m: „mitocanul”, adica B\sescu, dupa ce a coborît [ov\ielnic sc\rile restaurantului, cu „privirea împ\ienjenita de alcool”, tr\snind a b\utur\, vorbind „împleticit [i gîjîit”, i-a tras dlui Chitic „un dos de palma peste gur\”. Cei doi bodiguarzi care-l flancau pe pre[edinte au intrat imediat în ac]iune. Cel din stînga l-a ]inut de mîn\, cel din dreapta – aten]ie, citez exact „mi-a b\gat mîna în gît, ]inîndu-ma strîns de m\rul lui Adam”. Oare cum i-o fi b\gat mîna în gît? Ca s\-l apuce [i mai bine de m\rul lui Adam? Pre[edintele a mai tras o înjur\tura [i s-a urcat beat la volan, demarînd în tromb\.
Partea interesanta a p\]aniei este ca singurul martor al scenei este dna Chitic. Alt punct nevralgic este faptul ca teribilul incident a avut loc în 20 august [i a fost relatat de dl Chitic abia în 23 august. S\-l fi strîns bodiguardul atît de tare de m\rul lui Adam încît dl Chitic sa fi fost incapabil de a vorbi timp de trei zile? Ar fi putut sa a[tearna povestea pe hîrtie, dar, nu-i a[a, scripa manent… Ce sa zic? Personal, cred ca dl Chitic le-a chitit bine. Nu atît de bine însa ca abracadabranta lui poveste sa nu para cusuta cu a]a alb\, dar din aia groas\, groasa de tot, cît o parîma de vapor. (Text difuzat de Radio Europa liber\, joi, 26 august 2010)

Alexandru C|LINESCU

P.S. Foarte curînd dupa zguduitoarea m\rturisire f\cut\, la o ora de vîrf [i de maxima audien]\, de c\tre dl. Chitic, pe platoul Antenei 3 a ap\rut un fost consilier municipal de pe vremea cînd primar al Capitalei era Traian B\sescu. Consilierul a relatat c\, din motive obscure, dl. B\sescu – în timpul [edin]elor de consiliu – îl scuipa în ureche. Victima n-a precizat însa daca era vorba de urechea stînga sau de urechea dreapt\. Sau, cine [tie, poate ca primarul îl scuipa, concomitent, în ambele urechi.

Vezi si

Weekend plin de evenimente la Iulius Mall:  Bursa Generală a Locurilor de Muncă revine cu o nouă ediție, iar copiii talentați se întâlnesc la etapa zonală a Festivalului-concurs naţional „Voinicelul”

AJOFM Suceava organizează vineri, la Iulius Mall Suceava, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, un …