Thursday , March 28 2024

Vernisaj al Expoziției Omagiale „Dimitrie Loghin” la Palatul Culturii din Iași

În perioada 30 iunie – 21 august 2022, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași și Muzeul Național al Bucovinei vă invită să vizitați, în sălile de expoziții temporare de la parterul Palatului Culturii din Iași, Expoziția Omagială Dimitrie Loghin.

Vernisajul actualei expoziții omagiale are loc joi, 30 iunie 2022, ora 13 și va beneficia de discursul criticului de artă, Prof. Univ. Dr. Petru Bejan de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Organizată cu ocazia celebrării a 40 de ani de la trecerea pictorului la cele veșnice, evenimentul itinerează expoziția ce a avut loc în perioada 11 februarie – 3 aprilie 2022, la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava.

Circuitul expozițional are rolul de a readuce în atenția publicului opera și personalitatea complexă a artistului plastic sucevean Dimitrie Loghin.

Născut în 13 octombrie 1910, în localitatea Botești din Județul Suceava, Dimitrie Loghin va urma între anii 1929 și 1934 cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, unde va beneficia de îndrumarea pictorilor Ştefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza.  Privitor la pictura lui Dimitrie Loghin, istoricul și criticul de artă Florica Cruceru observă faptul că „ Influența celor doi artiști s-a simțit multă vreme în opera sa.” și ne transmite o realitate observată de colegii din vremea studenției: „Se spune că a fost elevul favorit a lui Nicolae Tonitza”.    

Răspunzând chemării spiritului și cultivându-și asiduu sensibilitatea cu care era dăruit, Dimitrie Loghin se va înscrie și la clasa de sculptură a lui Ion Mateescu, punând astfel baze riguroase exprimărilor sale plastice prin pictură și sculptură. Nu în ultimul rând, artistul se va exprima prin metaforă versificată, poezia sprijinindu-i natural discursul în perioada celor 37 de ani în care s-a dăruit misiunii didactice pentru artele frumoase din Județul Suceava, unde și-a desfășurat activitatea până când a repauzat, la data de 18 iulie 1982.

Printre artiștii pe care i-a identificat și îndrumat se numără Vladimir Florea, Ion Grigore, Eugen Crasi sau Filaret Oloierul.

Vezi si

100 de pisici din rase deosebite vor participa în acest weekend, în Iulius Mall Suceava, la turneul jubiliar a WCF International Cat Show

Ce faci weekend-ul acesta? Dacă ești în Suceava, consideră-te unul dintre norocoșii care au ocazia …