Saturday , April 13 2024

Sărbătoarea muzicii la Suceava – Fête de la musique – spectacol extraordinar de operă și operetă pe 15 iunie 2022

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava și Casa de Cultură a Studenților Suceava, în parteneriat cu Alianța Franceză din Suceava și Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, prezintă miercuri, 15 iunie a.c., în sala teatrului sucevean, concertul–spectacol liric omagial dedicat memoriei celebrului tenor bucovinean Joseph Schmidt, de la a cărui moarte tragică se împlinesc 80 de ani.

Inițiat de profesorul emerit Vania Atudorei (Canada), pasionat biograf și meloman cunoscut, care pregătește publicarea unei cărți despre viața artistului român, acest spectacol liric de operă și operetă va fi precedat de o prezentare a marelui tenor Joseph Schmidt.

Pe scena Teatrului „Matei Vișniec” vor evolua: soprana Viorica Corjan, baritonul Cezar Mititiuc, cunoscuți publicului sucevean, profesori la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, alături de baritonul Eduard Ferenczi Gurban, de la Opera din Cluj-Napoca și Nisa, contratenorul Alexandru Costea, de la Opera din București și soprana Gladiola Nițulescu Lamatic, Prima Donna Teatrului de Stat de Operetă din București.

Repertoriul artiștilor va conține canțonete, șansonete, dar și cele mai frumoase arii din opere și operete de Johan Strauss, Franz Lehar, Georges Bizet, George Enescu, Jacques Offenbach, Gioachino Rossini, Georg Friedrich Handel, Antonio Vivaldi, Ferenc Erkel, George Gershwin…

Concertul–spectacol omagial „Joseph Schmidt” se va desfășura sub egida Sărbătorii muzicii – Fête de la musique, manifestare anuală a muzicii în spațiul francofon internațional, care are loc în luna iunie.

Joseph Schmidt s-a născut pe 4 martie 1904, la Davideni – Cernăuți, și a debutat la 20 de ani, având ulterior o scurtă, dar strălucită carieră internțaională, cu un succes uriaș în spectacole, cinema, radio, în Austria, Germania, Franța, Anglia, SUA, Olanda, Elveția, Belgia… Vorbea și cânta în 6 limbi: română, germană, ebraică, idiș, franceză și engleză și era supranumit „micul Caruso” (pentru că avea doar 1,50m înălțime). Mama sa este înmormântată în cimitirul evreisc din Gura Humorului, oraș în care familia artistului s-a refugiat după ocuparea Bucovinei. Joseph Schmidt a decedat tragic, la doar 38 de ani, în timpul războiului, ca refugiat într-un lagăr de muncă, în Elveția.

Auditorium-ul din campusul universitar sucevean și o stradă din Municipiul Suceava îi poartă numele.  Cu această ocazie, Bibliotecii Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava îi vor fi oferite volume științifice și documente prețioase de arhivă.

Pe 15 iunie 2022, Suceava va deveni din nou capitala națională a muzicii clasice, iar sucevenii se vor bucura de un spectacol excepțional de operă și operetă. Concertul va începe la ora 1900, iar intrarea este liberă, au anunțat organizatorii.

Vezi si

O nouă ediție a “Atelierului de pictură icoană în manieră bizantină”, la Muzeul de Istorie Suceava

Muzeul Național al  Bucovinei revine în atenția publicului său cu “Atelierul de pictură icoană în …