Thursday , April 18 2024

PUNCTUL CRITIC – De ce î[i pune omul întreb\ri?

Ca s\ fug\ de r\spunsuri, ca s\ fug\ de alte întreb\ri, ca s\ afle unele lucruri. {tiu eu, în ultim\ instan]\, ca s\ se cunoasc\, ceea ce nu e întotdeauna recomandabil. {i nici posibil p`n\ la cap\t.

Cu ceva timp în urm\, am primit un set de 33 de întreb\ri de la o revist\ din Chi[in\u. Am tot am`nat, p`n\ c`nd, dac\ nu m\ în[el, am cam dep\[it data scaden]ei. Oricum, eu unul citesc astfel de chestionare cu o curiozitate ale c\rei motiva]ii dep\[esc indiscre]ia noastr\ levantin\. Cum soarele dobrogean mi-a topit [i ultima d`r\ de inspira]ie [i cum nu pot tri[a, scriind la comand\, f\r\ poft\, reiau aici c`teva dintre r\spunsurile la incitantele întreb\ri ale prietenilor mei de la revista “Contrafort”, pe care le-am g\sit într-un fi[ier uitat. Cine [tie, poate pe unii i-o interesa o lectur\ gratuit\, de 5 minute, în vacan]\…
1. Ce tr\s\tur\ de caracter v\ define[te cel mai bine [i care a fost cea mai nepotrivit\ calitate pe care v-au atribuit-o al]ii?
Sincer, mi-e greu s\ m\ decid. {tiu sigur c\, în pofida aparen]elor, s`nt timid, uneori chiar foarte timid. Din cauza asta par uneori dezinvolt, alte ori excesiv de familiar c`nd poate nu este cazul. Nu am înv\]at, p`n\ la v`rsta mea (32 de ani) s\ spun nu [i din cauza asta m-am trezit adeseori construind tot felul de scenarii politicoase pentru a m\ eschiva de la tot felul de lucruri care nu îmi pl\ceau. În rest, risc s\ spun c\ încerc s\ r\m`n onest [i consecvent cu mine însumi în tot ce fac. Ce au crezut al]ii despre mine? De pild\, c\ a[ fi agresiv, c`nd eu de fapt detest orice stare conflictual\. C\ a[ fi extrovertit, c`nd eu nu-mi deschid sufletul nici atunci c`nd ar fi cazul. C\ a[ fi cinic, c`nd totul nu era dec`t un exerci]iu executat de dragul umorului. Etc. etc. etc.
2. A]i fost vreodat\ cu adev\rat fericit în meseria scrisului?
Nu [tiu dac\ fericit, dar aproape. Mult mai multe momente de jubila]ie am avut citind [i cred c\ e mult mai important s\ cite[ti dec`t s\ scrii. Dac\ e s\ ai ceva de spus, p`n\ la urm\ scrisul vine de la sine. S\ spunem c\, a[a cum e firesc, cel mai mul]umit s`nt de lucrul la cartea despre bestiarul lui Cantemir, în care am înaintat mult. C`nd m\ întorc obosit de la bibliotec\, am o stare de mul]umire. Dar fericirea e mult mai mult, fie [i dac\ îl ascult\m pe Aristotel…
3. A]i încheia un “pact faustic” pentru a crea o oper\ monumental\?
Nu, în nici un caz. Am încredere c\ o pot scrie [i f\r\ s\-mi v`nd sufletul. Literatura nu are nici o valoare dac\ porne[te dintr-un fond tic\lo[it. Poate s`nt eu învechit, dar cred c\ arta, în general, ne este permis\ pentru a îmbl`nzi demonii din noi, pentru a ne face, în ultim\ instan]\, ni[te oameni buni, genero[i etc. În caz contrar, nu îi mai v\d rostul. Prin urmare, cred în deviza lui P\storel Teodoreanu: “În via]\ ce vreau, în art\ ce pot”.
4. V\ deranjeaz\ faptul c\ religiile monoteiste nedrept\]esc femeia?
Risc s\ deranjez doamnele mai fundamentaliste, dar nu cred c\ o nedrept\]esc. Îi impun doar o conduit\ de bun sim], lipsit\ de ostenta]ie, care este perfect potrivit\ condi]iei gracile a feminit\]ii. Discre]ia, d\ruirea, spiritul de sacrificiu, experien]a maternit\]ii – iat\ care s`nt marile tr\s\turi care definesc feminitatea [i care fac din femeie o fiin]\ superioar\ b\rbatului, mult mai legat de valorile teoretice, abstracte.
5. În ce tablou al unui pictor celebru v-ar pl\cea s\ intra]i?
Dac\ a[ vrea s\ fiu frivol, v-a[ r\spunde c\ în Originea lumii al lui Gustave Courbet sau în Danae al lui Klimt. Dar, cum ]in s\ r\m`n în tonul celor scrise mai înainte, m\ r\zg`ndesc [i r\spund altfel: culmea este c\ nu mi-a[ dori s\ intru în tablourile pictorilor care-mi plac cel mai mult: Caravaggio, Leonardo, Bosch, Van Gogh, El Greco, Breugel ce Tân\r, Munch. Prin urmare, m\ opresc la Renoir, pentru c\ e foarte luminos. Dar nu a[ spune nu nici unui mic dejun pe iarb\, ca la Manet.
6. Ave]i un model pentru femeia perfect\?
Pe vremuri, a[ fi spus: Nastasia Filippovna sau Alejandra din Despre eroi [i morminte. Acum e mult mai simplu: so]ia mea. {i nu o spun de ochii lumii sau din curtoazie fa]\ de ea. {i, cum altfel, mama. Adic\ femei devotate, frumoase, inteligente, altruiste, r\bd\tore, cu sim]ul umorului. Exact a[a cum are nevoie un b\rbat imatur ca mine.
7. Ce calit\]i aprecia]i la un b\rbat?
Verticalitatea, onestitatea, sim]ul umorului, bunul sim], care depind, toate, de inteligen]\. Un om inteligent nu are cum fi altfel.
8. A]i sim]it vreodat\ nevoia s\ v\ r\zbuna]i pe cineva, s\ face]i r\u cu inten]ie?
C`nd eram mai t`n\r, da, dar de regul\ la mijloc era vreo fat\ disputat\. Orgoliul era cel r\nit [i, [ti]i foarte bine, nu te joci cu orgoliul unui adolescent care se crede b\rbat. Acum, nu cred c\ r\ul pl\tit r\scump\r\ r\ul pe care ]i-l face altul.
9. Ce compozitor v\ place cel mai mult?
Mozart, pentru c\ amestecul de ludic [i gravitate mi se potrive[te foarte bine.
10. A]i sim]it vreodat\ tenta]ia puterii?
Nu. Puterea înseamn\ responsabilitate fa]\ de ceea ce ]i-ai asumat c`nd ai ales s\ îi reprezin]i pe al]ii, iar eu s`nt o fire mult prea comod\ pentru asta; în plus, îmi place prea mult ceea ce fac pentru a da via]a mea tihnit\ de om care cite[te [i scrie, care vorbe[te cu studen]ii despre literatur\ pe o func]ie care s\-mi creez vertijul importan]ei pe care, vezi, Doamne, a[ c\p\ta-o astfel.
11. C`nd scrie]i (diminea]a sau seara) [i ce stimulente folosi]i pentru scris?
Scriu pe la pr`nz, pentru ca mintea s\ mi se a[eze. Stimulente? M\ g`ndesc îndelung la ceea ce urmeaz\ s\ scriu [i, oricum, dac\ simt c\ nu merge de la sine, nu tri[ez [i renun]. Am nevoie de o stare favorabil\ scrisului, pe care nu mi-o pot induce pur [i simplu cu toate c\, uneori, e de ajuns s\ m\ apuc, c\ totul alunec\ de la sine.
12. Cu ce v\ “hr\ni]i” îngerul de pe um\r?
Cu poante [i cu încercarea mea permanent\ de a nu-i afecta pe ceilal]i prin ceea ce fac.
13. Ce a[tepta]i, [tiind c\ nu va veni niciodat\?
S\ m\ fac om mare.
14. De ce î[i pune omul întreb\ri?
Ca s\ fug\ de r\spunsuri, ca s\ fug\ de alte întreb\ri, ca s\ afle unele lucruri. {tiu eu, în ultim\ instan]\, ca s\ se cunoasc\, ceea ce nu e întotdeauna recomandabil. {i nici posibil p`n\ la cap\t.
Bogdan CRE}U

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …