Tuesday , March 19 2024

Psihologia ce stă la baza jocurilor de tip păcănele

Cele mai bune sloturi au apărut încă de prin anii 1800, chiar dacă nu funcționau după aceleași principii și aceeași dinamică ca în prezent. Jocurile arătau precum cele de Poker, întrucât foloseau un număr de 50 de cărți cu diferite fețe. Câștigul practic era un dintre aceste cărți, însă datorită faptului că în acea vreme aparatele nu puteau oferi premii în bani, câștigurile erau sub alte forme. În prezent, poți căuta pur și simplu jocuri păcănele pentru a vedea cele mai noi astfel de jocuri.

Câștigurile din trecut erau limitate din punct de vedere al câștigurilor, dar și al probabilității, întrucât unii operatori scoteau 1 sau 2 cărți din cele 50 pentru a reduce șansele jucătorilor. Câțiva ani mai târziu au fost introduse sistemele automatizate de plată, dar au fost eliminate și cărțile și au fost înlocuite cu simbolurile din prezent. În 1976 a apărut și primul aparat de sloturi video în Las Vegas de către compania Fortune Coin. Primul prototip a fost introdus în hotelul Hilton și folosea un ecran vechi, modificat de 19 inch de la Sony. Un an mai târziu, aceste aparate au devenit foarte populare în multe cazinouri și puteau fi găsite la tot pasul.

În 1996, sloturile au ajuns la un alt nivel atunci când compania WMS Industries a lansat “Reel ‘Em”. Erau primele mașinării video ce aveau și runde bonus, lucru ce a schimbat total și ecranul pe care se jucau sloturile.

Sindromul ”SLOT-holm”

Un cunoscut om de succes în domeniul afacerilor, Tony Franklin, a reușit să piardă în doar 56 de minute 3.500 de lire sterline, bani ce trebuiau folosiți pentru cadourile de Crăciun ale copiilor și o parte din datorii. În ultimele 2 decenii, Franklin recunoaște că a pierdut aproape 2 milioane de lire sterline la cazinouri. Unii din acești bani erau bani împrumutați sau chiar bani cu care trebuia să își plătească datoriile.

Acesta este numai un caz care arată cât de ușor poate să cadă o persoană în capcana sloturilor și a pariurilor în general. Chiar dacă există multe alte povești de genul, aceasta a generat foarte multe conflicte cu operatorii de cazinouri la acea vreme. Din cauza că aceasta era o problemă foarte mare în Regatul Unit, consiliul local a decis să sune operatorii de cazinouri pentru a micșora mizele de la 100 de lire la doar 2 lire pentru a scăpa de această dependență.

Deși la acea vreme operatorii de la cazino au încercat să explice guvernului faptul că vor încerca să își convingă clienții să nu mai parieze destul de mult, acest lucru nu era suficient. Mizele trebuiau să fie reduse semnificativ pentru ca jucătorii să nu mai parieze la fel de mult.

Manipularea din spatele păcănelelor

Unul dintre cele mai interesante cazuri când psihologia din spatele sloturilor chiar are sens este cel făcut de un profesor universitar de la Harvard cu ajutorul unor porumbei. Porumbeii au fost toți puși într-o cutie ce avea o manetă pe care dacă o apăsau primeau mâncare. Totuși, mâncarea nu venea de fiecare dată când porumbeii apăsau pe manetă. Din acest motiv, porumbeii au fost tot mai insistenți în apăsarea manetei, întrucât știau că există o șansă să cadă mâncare. Ideea din spatele acestui experiment referitoare la sloturi este următoarea: jucătorul trebuie să câștige, însă nu prea des, întrucât își va pierde motivația de a mai băga bani dacă tot timpul va câștiga sau se va plictisi. Pe de altă parte, dacă nu câștigă niciodată se va frustra și se va da bătut. Ipotetic vorbind este nevoie de o balanță între câștig și pierdere.

Aspectele psihologice din spatele pacanelelor

O simplă întrebare te poate ajuta să înțelegi psihologia din spatele acestor aparate: tu joci la sloturi sau sloturi te joacă pe tine? Asta pentru că în multe circumstanțe acesta este tristul adevăr. Din cauza că au devenit dependemți de aceste aparate, mulți jucători și-au pierdut simțul răspunderii. Dar de ce este o persoană mai predispusă la o dependența de sloturi decât la Blackjack spre exemplu? Ei bine, chiar dacă este foarte ușor să devii dependent de orice tip de joc de la cazino, sloturile sunt cele care au fost proiectate în așa fel încât să facă jucătorul dependent de ele cu ajutorul spectacolului de lumini pe care îl oferă, sunetele captivante, dar și rotirea rândurilor atunci când apasă pe butonul de Spin. Toate acestea pot atrage un jucător mai mult decât orice alt joc de la cazino.

Totuși, cazinourile nu se opresc doar la sloturi. Astfel de măsuri de atragere a jucătorilor pot să fie văzute chiar și în cazinourile fizice și sunt mai notorii decât la cazinourile online. Te-ai întrebat de ce preșurile de la intrare au acele culori vibrante și modele distincte? Totul face parte din acel spectacol. Cazinourile sunt construite precum niște labirinturi care de obicei nu au ferestre și nici ceasuri pe pereți.

Pe lângă luminile și sunetele de la sloturi, chiar și numele sau temele pe care acestea le folosesc pot atrage cu ușurință jucători. În special dacă folosesc o temă de la un film sau serial popular, persoane, locuri sau alte evenimente cunoscute. Spre exemplu, sloturile cu tematică din Game of Thrones și Jurassic Park au avut o audiență foarte mare când au apărut, la fel ca și sloturile cu tematică Elvis Presley când au apărut în cazinourile din Las Vegas.

Concluzie

Se vor îmbunătăți sau se vor înrăutăți sloturile? Chiar dacă tehnologia acestora este tot mai bună în fiecare an, asta nu înseamnă că și modul lor de funcționare se îmbunătățește. Sloturile sunt practic aparatele care aduc cei mai mulți bani în cazinouri și în această industrie, astfel că nu doar operatorii sau dezvoltatorii lor primesc o parte din venituri. Cât timp guvernul sau persoanele abilitate din domeniu nu sunt dispuse să facă o schimbare în ceea ce privește problema persoanelor cu dependență de jocuri de noroc, există șanse destul de mici să se vadă vreo îmbunătățire în viitorul apropiat.

 

Vezi si

Cum alegi pensulele pentru machiaj

Dacă ești pasionată de make-up, știi cât de important este să ai ustensilele potrivite pentru …