Tuesday , November 28 2023

Proiecții speciale la Rădăuți și la Siret ale filmului „Libertate”, cu prezența regizorului Tudor Giurgiu

Luni, pe 20 noiembrie, la Rădăuți și Siret au loc proiecții speciale ale „LIBERTATE”, unul dintre cele mai așteptate și discutate filme românești ale anului. Regizorul Tudor Giurgiu va fi prezent în sală și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecții.

Astfel, de la ora 18:00, publicul din Siret este așteptat la film la Centru Cultural Siret. Bilete sunt disponibile online, dar și la Centrul Cultural .

Iar de la ora 19:00, filmul va rula la Casa de Cultură Rădăuți.  Biletele sunt disponibile online, dar și la Casa de Cultură Rădăuți.

LIBERTATE spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști. Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai îndrăgiți actori ai momentului – Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Alex Bogdan, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Andreea Grămoșteanu, Cuzin Toma, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Ștefan Iancu sau Ionuț Caras.

Revoluția din 1989 e, probabil, cel mai mare eveniment neconsumat pe deplin în societatea noastră din ultimul secol, printre altele și pentru că urmările ei n-au satisfăcut cu nimic așteptările. De aceea, cu Libertate îmi doresc sa redau cu acuratețe haosul si confuzia totală din rândul oamenilor simpli. Pentru că adevărul a fost ascuns cu bună știință și mușamalizarea a fost cultivată la rang de artă. Sper ca filmul să fie văzut în cinematografe de cât mai mulți tineri născuți după 1989, cred că vor fi surprinși – și de acțiune și de faptul că lucrurile de pe ecran chiar s-au întâmplat în România nu cu mult timp în urmă” a spus Tudor Giurgiu, regizorul filmului.

Filmul a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc și Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival.

LIBERTATE este o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film.

Vezi si

Acordarea Premiului Reprezentanței Suceava a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, miercuri, la Biblioteca Bucovinei

Miercuri, 29 noiembrie, la Biblioteca Bucovinei ”I G Sbiera”, va avea loc acordarea Premiului Reprezentanței …