Saturday , June 22 2024

PRIM plan – De ce mi-a devenit simpatica Elena Udrea

Cînd vezi atîta revrsare de ur nu po]i s nu te întrebi de ce aceast femeie deranjeaz. Cuvîntul de ordine pare a fi: ascensiunea Elenei Udrea trebuie oprit, cu orice pre] [i prin orice mijloace.

M-am amuzat, ca toat lumea, cînd Robert Turcescu a „înfundat-o” pe Elena Udrea cu „pre[edintele Norvegiei”. Elena Udrea era atunci o necunoscut, dar, dincolo de comicul secven]ei din emisiunea lui Turcescu, am remarcat c dna Udrea a „încasat” pcleala fr s-[i dea ochii peste cap  [i fr s ridice tonul, vociferînd, cum fac alte doamne din politic atunci cînd sînt puse în situa]ii jenante.
Nu a fost singura gaf a Elenei Udrea (dar care politician n-a comis gafe sau n-a avut derive în comportament?). O idee nefericit a fost tricotatul „în direct”. Fiecare din aceste gafe sau scpri a fost în chip dispropor]ionat „umflat” în mass-media. De fapt, de o parte din mass-media, la care voi face referire pu]in mai încolo.
Un fapt este evident: pe msur ce Elena Udrea devenea tot mai vizibil [i mai urca o treapt în ierarhia politic, tot mai coroziv, mai gros [i mai negru era veninul pe care îl împro[cau asupra ei diferite ziare [i posturi TV precum [i unii „colegi” din alte partide. Cînd vezi atîta revrsare de ur nu po]i s nu te întrebi de ce aceast femeie deranjeaz. Cuvîntul de ordine pare a fi: ascensiunea Elenei Udrea trebuie oprit, cu orice pre] [i prin orice mijloace.
Haide]i s discutm deschis. Elena Udrea este o femeie bine, atrgtoare, cu [arm, se îmbrac – de regul – elegant (uneori a mai scrîntit-o, poate c  aici – [i nu numai aici – ar trebui s se consulte [i cu al]ii). Vorbe[te coerent [i corect. Nu face gre[eli de gramatic (precum… – dar mai bine nu dau nume), nu spune „prietenii care îi am” [i nici „hotelurile din Rom=nia este la nivel european”, nu  formuleaz fraze de genul „Directorul s-a lovit de un zid. Acesta s-a ridicat [i a plecat mai departe” sau „În livad gse[ti decît pruni”. Nu e o traseist, i-a rmas credincioas lui Traian Bsescu în condi]iile în care popularitatea acestuia a ajuns la pmînt. Ale[i pe sprîncean, invita]ii la talk-show-uri (s-o spunem pe [leau: la Realitatea TV [i la Antena 3) „fac totul” ca s-o ridiculizeze pe „blonda de la Cotroceni”. Masculii de pe platou rînjesc, fac [mechere[te cu ochiul, tu[esc icnit, rîd satisfcu]i la propriile lor poante (proaste) cu subîn]elesuri. Invitatele nu se las mai prejos, î[i compun o min acr (de parc ar vedea cum, în fa]a lor, e stoars o lmîie), zîmbesc strîmb, se chinuie s lanseze ironii pe care le cred fine (Olgu]a Vasilescu, senatoare PSD – fost PRM) exceleaz la acest capitol.
Ultimele sptmîni au marcat apogeul (se poate oare merge mai departe?) acestei lin[ri publice. A fost, mai întîi, numirea Elenei Udrea ca pre[edinte interimar al organiza]iei PDL Bucure[ti. Cred c am vzut de o mie de ori imaginile cu Elena Udrea fcînd cur]enie la sediu, cerînd s fie înltura]i pianjenii de la col]uri [i cu femeile de serviciu frecînd cimentul [i mesele de pe teras. Ce conteaz c la prima [edin] pe care a condus-o, Elena Udrea a rostit un discurs de bun-sim], declarînd c va încerca s refac în Bucure[ti imaginea partidului? I s-au atribuit ambi]ii tenebroase, inten]ia de a ajuge primar al Capitalei [i, de ce nu, prim-ministru sau chiar pre[edinte al Rom=niei.
Dar asta n-a fost mai nimic în compara]ie cu delirul declan[at de lansarea brandului turistic. Cele dou  televiziuni numite mai sus au înso]it orice [tire sau orice „dezbatere” legate de Elena Udrea cu imagini (reluate, [i ele, la infinit) prezentînd-o pe doamna ministru în ie înflorat, pe cal (mie, drept s spun, mi s-a prut c-i sttea bine), dansînd tango, etc. etc. Dan Diaconescu n-a scpat ocazia [i a insinuat din nou c ar avea o caset (ce fel de caset? toate specula]iile sînt posibile). Exper]ii [i comentatorii atitra]i s-au întrecut pe ei în[i[i. Inevitabilul Bogdan Chireac (dat afar de la „Adevrul” de Cristian Tudor Popescu pentru c învîrtea afaceri dubioase, incompatibile cu statutul de jurnalist) [i-a pus suficien]a [i ]îfna arogant în serviciul acestei nobile misiuni: demolarea Elenei Udrea. A povestit cum, în studen]ie, fcînd [i pe ghidul ONT, litoralul era ticsit de turi[ti strini (finlandezi, suedezi etc.) care cdeau pe spate (nu cumva la propriu?) cînd vizitau podgoriile de la Murfatlar. Unde va fi vzut Bogdan Chireac turi[ti strin în anii ’80 este pentru mine un mister. Mergeam în fiecare an la Neptun, la Casa Scriitorilor, mai trgeam o rait la Mamaia, la Eforie [i nu vedeam picior de strin. „Club Méditerranée” prsise de mult litoralul românesc, iar pe plaj se prjeau la soare numai turi[ti autohtoni. Liberalul Ghi[e, fr s clipeasc, a afirmat c statul n-are cderea s promoveze un turism care este 95â privatizat! Îi recomand dlui Ghi[e s consulte pe internet brandurile turistice ale altor ]ri, al Fran]ei de pild, lansat – portalul france.fr – pe 14 iulie. Povestea cu frunza a stimulat nebnuite resurse de umor: jocuri de cuvinte, catrene [i distihuri pline de haz, precum „Bate frunza Udrea-n dung/Banii ni-i alung”. Realitatea TV a scos în fa] artileria grea, invitîndu-l insistent (guest star) pe C.V. Tudor. Singura presta]ie civilizat în acest masacru televizual a fost aceea a lui Mdlin Voicu, ponderat [i obiectiv.
N-o mai lungesc. Lucrurile, de fapt, sînt simple. Elena Udrea n-are nici o vin dac logo-ul cu frunza a fost cumva plagiat; responsabil este agen]ia care l-a conceput. „Explore the Carpathian Garden” este, dup prerea mea, un slogan bun (de ce, voi încerca s explic sptmîna viitoare, cînd voi vorbi despre problemele turismului românesc). Alegerea Nadiei Comneci, a lui Ilie Nstase [i Hagi ca „imagini” ale României era greu de evitat. Pe cine altcineva s alegi? Pe Bnel Nicoli]? Pe Adrian Mutu (potrivit pentru reclam la „ierburi”)? Pe Gina Pistol? În fine, responsabilitatea spectacolului-kitsch de la Shanghai revine, iar[i, celor care l-au organizat [i regizat.
Ace[tia sînt, cred, termenii în care ar fi trebuit s se desf[oare dezbaterea. Restul e campanie murdar.

Alexandru C|LINESCU

P.S. 80â dintre români cred în miracole, 42â cred c soarele se învîrte[te în jurul pmîntului. Mi se pare cel mai interesant [i mai revelator sondaj din ultima vreme. Propun o tem pentru un viitor sondaj: cît la sut dintre români cred c pmîntul e plat [i nu rotund?

Vezi si

“Urzeala Firelor – Țesături din interior din Oltenia și Bucovina”, expoziție la Muzeul Satului

Muzeul Național al Bucovinei în parteneriat cu Muzeul Olteniei Craiova vă invită să vizitați în …