Saturday , April 20 2024

O pictura parfumata cu vibrari de violent

Din punct de vedere legal, nu avem mai multe zile libere decît alte popoare, dar nu rat\m nici o ocazie de a transforma o zi de lucru într-una festiv\.

Martie. Afar\ era un frig de-]i venea s\-]i ]ii congelatorul deschis pentru a se mai înc\lzi ni]el în cas\. Fulgi albi d\n]uiau ferici]i prin v\zduhul paralizat de bucuria venirii acestor vestitori ai prim\verii. Trec\tori înfofoli]i ca lupt\torii ninja se agitau, cu ultimele r\m\[i]e de c\ldur\ corporal\, s\ cumpere flori ginga[e, cu gîndul de a le oferi celor dragi [i mai pu]in dragi, în semn de pre]uire [i pentru c\, ah, ce coinciden]\!, a venit prim\vara. Privind pe geam, parc\ îmi scîr]îia în urechi chitara unui prieten din studen]ie, care, în r\coarea verii, la vreme de apus, susura, spre deliciul unor colege mai sensibile, Antiprim\vara lui Adrian P\unescu: „Prim\var\, care-ai fost/ Nu veni, n-ai nici un rost/ Po]i s\ pleci, s`ntem reci/ Iarn\ ni-i pe veci”.

Deschid c\su]a de e-mail: „A venit prim\vaara!”. Într-adev\r, sosise. De la mai mul]i expeditori [i cu mai multe înf\]i[\ri: ghiocei, zambilu]e, power-point-uri cu mugura[i, gîzu]e [i p\s\rele… „O prim\var\ superb\!”. La mul]i ani [i vou\, dragi trimi]\tori!

Tot superb\ era [i prim\vara multina]ionalelor care s-au folosit de venirea zilei 1 Martie pentru a le aminti clien]ilor c\, într-o zi atît de frumoas\ [i de deosebit\, obrazul sub]ire cu mare cheltuial\ se ]ine: „De 1 martie, noi î]i r\spl\tim fidelitatea. Cump\r\-]i un telefon!” sau „Numai la noi vei g\si (de 1 martie, desigur) cea mai complet\ gam\ de…” Adjectivul complet o fi avînd, oare, grade de compara]ie?

În cutia po[tal\, prima zi din martie se l\f\ia ca o beizadea. Pliante vesele, colorate [i pline de promisiuni alungau din dou\ vorbe blestemata iarn\ [i-]i aduceau în suflet [i în minte verdele crud al cîmpului, mireasma reav\n\ a p\durii [i alte cîteva oferte irezistibile: plasme, laptopuri, mîncare la ofert\ [.a.m.d.

Schi]a ar putea continua, dar nu vreau s\ m\ fac în]eles gre[it. Nu m\ num\r printre moroc\no[i, ci încerc\m s\ constat\m existen]a unei dimensiuni ie[ite din matca ei fireasc\, anume festivismul exacerbat pe care unele dintre zilele calendarului îl presupun. Nu este, a[adar, vorba despre 1, 8 sau 9 (pentru unii) Martie, nici de 1, 2 sau 9 Mai, nici de 1 iunie, de Pa[te ori de Cr\ciun, de zilele de na[tere sau de cele onomastice. Este vorba despre reac]ia unduitoare a lumii la ceea ce se petrece, la scar\ na]ional\, în zile ca acestea [i în altele ca ele.

Omul românesc nu mai cunoa[te m\sura zilelor [i a lucrurilor. În fiecare 14 februarie sîntem dirija]i discret s\ ne iubim aproapele, m\car cu un iepura[ de plu[ sau cu o inim\ din catifea ro[ie, pe care scrie „I love you”. Zece zile mai tîrziu, Dragobete strikes back! Iepura[i, inimi catifelate, cin\ romantic\, film, dans [i declara]ii de iubire ve[nic\. Ceea ce de 1 Martie este firesc [i frumos s-a transformat într-o mecanic\ crud\, lipsit\ de emo]ii. Am înghe]at sub asaltul a sute de modele de m\r]i[oare, mii de fire de flori, milioane de ur\ri frumos umplute [i decorate. Din toate acestea a disp\rut esen]ialul, adic\ fiin]a c\reia i se adreseaz\ o asemenea efuziune. Dincolo de faptul c\ astfel de manifest\ri populare sprijin\ IMM-urile [i specula cu flori, mai r\mîn doar r\m\[i]ele de gesturi a c\ror relevan]\ e pe cale s\ se ascund\ între faldurile capitalismului nostru original.

Cu bucurie am preluat [i din festivismul altora. Deschiderea c\tre importuri vine probabil din vremea în care dolarul, cartu[ul de Kent [i cafeaua cu arom\ str\in\ contribuiau spornic la a[ezarea ierarhiilor, favorurilor [i serviciilor, de[i unii au b\nuiala c\ un astfel de comportament suspect de tolerant e un mai vechi n\rav românesc, pe care BT-ul [i salamul de Sibiu l-au cizelat pe ici, pe colo.

A[adar, dac\ nu v\ place Valentine, poate v\ bucura]i de Halloween. Dac\ ave]i ceva împotriva Zilei Interna]ionale a Muncii, poate v\ convine mai mult Ziua Independen]ei (4 iulie), Ziua Fran]ei (14 iulie) sau Ziua Recuno[tin]ei.

Din punct de vedere legal, nu avem mai multe zile libere decît alte popoare, dar nu rat\m nici un prilej de a transforma o zi de lucru într-una festiv\. În principiu, orice zi poate fi o s\rb\toare. Martie este doar promisiunea unui an spectaculos [i bogat. V\ doresc o prim\var\ superb\!  (Ioan MILIC|)

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …