Saturday , September 24 2022

Lecții de educație muzeală pentru a marca 634 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei

Prima atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei (la 10 februarie 1388), va fi marcată de Muzeul Național al Bucovinei prin activități de educație muzeală organizate la Cetatea de Scaun a Sucevei.

În luna februarie,  cadrele didactice, împreună cu elevii, sunt invitate să cunoască povestea celor 634 de ani de vechime a documentului în care este menționată pentru prima dată Cetatea Sucevei.

Documentul este scris chiar în Cetatea de Scaun a Sucevei, în slava veche, modul de redactare al cancelariei pentru actele diplomatice, datat în 10 februarie 1388, în timpul domniei lui  Petru I Mușat și adresat regelui Poloniei.

Documentul este strâns legat de numele și faptele voievodului Moldovei, Petru I Mușat, cel care a schimbat destinul Sucevei, mutând capitala Moldovei de la Siret la Suceava, construind la vest și est de oraș primele și singurele cetăți din preajma Sucevei.

„Prin intermediul activităților desfășurate în cadrul proiectului, pe lângă prezentarea Cetății de Scaun și a actului de atestare documentară, participanții vor intra în atmosfera medievală, transpunându-se în scriitori ai cancelariei domnești, grămătici și logofeți. Printr-un exercițiu practic, elevii au ocazia deslușirii unui fragment din document, a învățării scrierii cu caractere chirilice și a cunoașterii instrumentelor de scris din acea vreme.

Activitatea se desfășoară pe parcursul lunii februarie cu un număr limitat de elevi, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, și se adresează claselor de elevi V-XII.

Cadrele didactice sunt invitate să se programeze la numărul de telefon: 0784275644 sau la Casa Custodelui de la Serviciul Cetatea de Scaun”, se arată într-un comunicat transmis de Muzeul Național al Bucovinei.

Vezi si

Muzeul Național al Bucovinei organizează în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal expoziția “Ion Mândrescu, Sculptură”

Muzeul Național al Bucovinei în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, organizează în perioada 23 septembrie …