Thursday , March 30 2023

Lansare de carte: Daniel Morar, “Putea să fie altcumva. O istorie subiectivă a justiției după 1990”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită sâmbătă, 18 martie, ora 14, la Muzeul de Istorie din Suceava, unde va avea loc lansarea volumului Daniel Morar, “Putea să fie altcumva. O istorie subiectivă a justiției după 1990”.

Volumul  se apleacă peste studiul perioadei 1990-2022 și va fi lansat în prezența autorului. Intrarea va fi liberă, iar sesiunea de autografe va avea loc după prezentare.

Sfârșitul anului 2022 aducea în peisajul publicistic românesc, grație Editurii Humanitas, unul dintre cele mai importante titluri, deopotrivă, pentru cei care activează în sistemul juridic românesc, pentru istoricii contemporaneiști și, sigur, pentru publicul larg: volumul semnat de Daniel Morar, “Putea să fie altcumva. O istorie subiectivă a justiției după 1990”.

Lucrarea, autobiografică, este în primul rând un tablou al provocărilor cu care a avut de-a face justiția postdecembristă românească dintre anii 1990-2022, autorul fiind în toată această perioadă implicat în multe dintre cele mai mediatizate dosare economice, financiare și de corupție din România.

Daniel Morar a fost procuror șef al DNA peste șapte ani (august 2005 – octombrie 2012), a fost apoi, pentru o scurtă perioadă, Prim Adjunct (delegat) al Procurorului General al României, pentru ca din 9 iunie 2013 să devină judecător al Curții Constituționale.

Autorul atinge o serie de puncte sensibile ale sistemului de justiție românesc și internațional, ale fraudelor economice și corupției din România, precum și a rezistenței sistemului politic la evidențele din dosarele de mare corupție și, într-un sens mai larg, la gestionarea puterii într-un stat democratic; în subsidiar, realizează o radiografie destul de obiectivă a evoluției societății românești în ansamblul ei, dintre anii 1990-2022.

Vezi si

Expoziția “Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal”, deschisă pe pietonalul din fața Palatului Administrativ

2023 a fost decretat prin lege Anul Ciprian Porumbescu și, cu această ocazie, Muzeul Național …