Tuesday , November 28 2023

INEDIT la Muzeul Național al Bucovinei – Expoziție de stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”

Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Național Brukenthal vă invită la vernisajul expoziției «Stampe japoneze „TEATRUL KABUKI”», care va avea loc, miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 15, la Muzeul de Istorie, Sala Media.

 Expoziția găzduită de Muzeul Național al Bucovinei este prima de acest gen din Suceava.  Lucrările expuse provin din colecția privată a av.George Şerban din București.

Sunt prezentate lucrări ale școlilor de artă: Torii, Katsukawa și Utagawa, precum și ale unor artiști independenți precum Moronobu, Buncho, Sharaku, Hokusai, Eisen, realizate în perioada EDO (1603-1868).

«Prin amabilitatea doamnei Florica Zaharia, este expus și un chimonou ce descrie scena mamemaki, realizat în sec. XIX, piesă donată de Muzeul Metropolitan de Artă New York, pentru Colecția Muzeului Textilelor din Băița.

Expoziția a debutat în 2018 la Teatrul Național din București, după care alte 5 astfel de expoziții care au fost prezentate la: Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul „Regina Maria” Iași, Castelul Cantacuzino Bușteni și la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, toate fiind curatoriate de Dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Teatrologul și profesorul universitar George Banu spunea:  “Teatrul japonez este unul din cele mai bine conservate tradiții ale artei dramatice din lume, fapt care a contribuit și la realizarea unor imagini ale actorilor și scenelor teatrale prin stampele japoneze. (….)

Mă bucur să observ că teatrul Kabuki este promovat printr-o serie de expoziții realizate în muzele din România grație curatorului Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național Brukenthal cât și prin generozitatea colecționarului av. George șerban care pune la dispoziția vizitatorilor o parte din colecția sa.

Această lume altfel, atât din perspectiva artistului cât și al spectatorului și al vizitatorului surprinde prin celălalt sens al simbolurilor, la fel de valabil, dar și prin logica firească a unor obiceiuri curioase, stranii pentru noi însă perfect încadrate într-un orizont cultural oriental”», au transmis organizatorii evenimentului.

Expoziția beneficiază de un catalog și va fi deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2023 – 14 ianuarie 2024.

Vezi si

Acordarea Premiului Reprezentanței Suceava a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, miercuri, la Biblioteca Bucovinei

Miercuri, 29 noiembrie, la Biblioteca Bucovinei ”I G Sbiera”, va avea loc acordarea Premiului Reprezentanței …