Saturday , January 28 2023

Filmul românesc “6,9 pe scara Richter” ajunge la Cinema Modern pe 27 ianuarie

Nae Caranfil spune despre acest film că, deși ar fi putut fi o dramă cumplită despre depresii clinice, cutremure și bătrânețe, ceea ce a ieșit în schimb este o comedie despre toate acestea, cu accente de musical. Vor avea loc două proiecții de gală, cu participarea regizorului Nae Caranfil și a actriței Maria Obretin, de la ora 17:00 și de la ora 20:00 u prețul unui bilet este de 12 lei 

afis 48x68 Suceava


Producția cinematografică “6,9 pe scara Richter” vine la Suceava pe data de 27 ianuarie și va avea două proiecții, la Cinematograful Modern. Regizorul Nae Caranfil și actrița Maria Obretin vor fi prezenți la ambele proiecții. Evenimentul este organizat de Radio AS în colaborare cu Primăria Municipiului Suceava. Prețul unui bilet este de 12 lei. Pentru rezervări sunați la numărul de telefon: 0722/500.970. Nae Caranfil, regizorul filmelor “Filantro­pica”, “Restul e tăcere” sau “Asfalt Tango”, revine pe marile ecrane cu “6,9 pe scara Richter”, o comedie cu accente de musical. Acesta este primul film la care Nae Caranfil semnează nu doar scenariul și regia, ci și muzica și versurile. Filmul îi are în rolurile principale pe Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban și Simona Arsu. Pe 27 ianuarie, la Cinema Modern vor avea loc două proiecții de gală cu participarea regizorului Nae Caranfil și a actriței Maria Obretin, de la ora 17:00 și de la ora 20:00. “6,9 pe scara Richter”, „o comedie de mare public, surprinzătoare, revigorantă, plină de fantezie și burlesc” (Metropolis), a fost proiectat anul acesta la Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), stabilind un nou record la deschiderea festivalului: peste 3.000 de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Filmul a avut o avanpremieră bucureșteană și în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, proiecția fiind sold out încă înainte de începerea festiva­lului. Nae Caranfil a scris și regizat șase lungmetraje: Closer to the Moon (primul său film în limba engleză, cu Vera Farmiga și Mark Strong), Restul e tăcere (2007), în competiție la Festivalul de Film de la Locarno; Filantropica (2002), cu peste 100.000 de spectatori în România; Asfalt Tango (1996), cu Charlotte Rampling; Dolce far niente (1998), în competiție la Festivalul de Film Karlovy Vary; E pericoloso sporgersi, care a avut premiera la Directors’ Fortnight la Cannes, 1993. Nae Caranfil spune despre acest film că “ar fi putut fi o dramă cumplită despre depresii ­cli­nice, cutremure și bătrânețe. In schimb, a ieșit o comedie despre toate acestea, care până la urmă se transformă într-un musical… Am pornit de la ideea unei relații tată/fiu în care tatăl este tânăr, iar fiul bătrân. Asta însemnând că tatăl are comportamentul unui tânăr, adolescent chiar, în timp ce fiul se confruntă anevoie cu criza vârstei mij­locii.” Fiul (Laurențiu Bănescu) este un tânăr actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie (Maria Obretin) și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Insă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi reapariția intempestivă a propriului său tată (Teodor Corban), după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia (Simona Arsu) evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează“. (A.I.)

 

Vezi si

Atelierul „Cetăți, domni și domnițe – perioada medievală în miniatură”, pe tot parcursul anului școlar

Muzeul Național al Bucovinei continuă lista de activități dedicate copiilor, prin organizarea și în acest …