Sunday , September 25 2022

Expozitia „Presa din Bucovina 1840 – 2018”, la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie din Suceava organizeaza în perioada 3-15 mai 2018 expozitia temporara „Presa din Bucovina 1840-2018”, in contextul sarbatoririi Centenarului Unirii Bucovinei cu Tara. 

afis presa din bucovina

Expozitia isi propune sa prezinte evolutia presei din Bucovina, de la aparitia primelor Calendare, imediat după ocuparea acestui teritoriu de catre Imperiul  Habsburgic, pâna la presa de astazi. Conform unui copmunicat remis de Muzeul Bucovinei, printre ziarele care vor putea fi vazute se numara gazeta „Bucovina”, publicatia Revolutiei române de la 1848, înfiintata de fratii Alexandru si Gheorghe Hurmuzachi, „Revista Politica”, prima gazeta româneasca aparuta la Suceava în perioada mai 1886 – 1 aprilie 1891, ziarul reprezentativ al românilor bucovineni pentru aceasta perioada, „Revista Bucovinei”, care apare înca din 1916,  reușind sa reuneasca în jurul ei intelectualitatea româna din Bucovina dupa izbucnirea primului razboi mondial, luptând pentru realizarea idealului național si unirea tuturor provinciilor istorice românesti, „Glasul Bucovinei”, publicatie care a militat pentru unirea politica a tuturor românilor, dar si numeroase alte ziare si reviste, în limba româna si în limba germana, aparute la Cernauti, Suceava, Radauti, Siret, Câmpulung Moldovenesc.

Expozitia este organizata de Sectia de Istorie în colaborare cu Sectia Memoriale a Muzeului Bucovinei (Colectiile Periodice, Leca Morariu, Ion Vicoveanu, Simion Florea Marian) si cu Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” (Colecția Periodice).

Vernisajul expozitiei va avea loc pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertatii de exprimare a presei, la ora 18.00. (O.S.)

Vezi si

NASA a amînat lansarea rachetei Artemis din cauza unei furtuni așteptată în Florida

NASA a anunțat sâmbătă că renunță la planurile de marți de a lansa racheta Artemis, …