Tuesday , April 23 2024

Cum să amenajezi un foișor în grădina ta

Grădina este spațiul care îți oferă multiple modalități de utilizare, pe care îl poți amenaja pe zone de interes, în funcție de preferințe, nevoi sau oportunități. Petrecerea timpului liber în natură este o modalitate eficientă de relaxare după o zi de muncă și aduce beneficii  în ce privește sănătatea fizică și psihică. O dimineață sau o seară în aer liber, într-o companie plăcută, scade nivelul de stres și detensionează organismul. Dimensiunile terenului influențează modul în care organizezi grădina și e util sfatul unui specialist în amenajări exterioare, mai ales dacă vrei ceva mai elaborat.

Foișoare din lemn  

Indiferent de modul în care folosești curtea, este importat să amenajezi un spațiu pentru odihnă și recreere. O grădină de zarzavaturi, una de flori sau ambele, dacă ești pasionat, sunt binevenite și te vei bucura de roadele muncii tale, proaspete și aromate. Dar și o zonă cu gazon sau iarbă, unde să amplasezi un foișor, îți vor oferi momente de vis. Accesoriile din grădină trebuie să se potrivească cu întregul și să se încadreze în design. Pentru a crea un adăpost în grădină ai la dispoziție diferite modele de construcții simple, cum ar fi foișoare din lemn sau metal, pavilioane sau corturi din materiale ușoare. Un foișor de grădină este o structură independentă, amplasată pe proprietate, care oferă un spațiu intim, ferit de soare sau intemperii, unde te poți relaxa, servi masa sau socializa cu familia și prietenii.

Materialele din care pot fi realizate foișoarele sunt diverse, deși poate crezi că există doar foișoare din lemn. O construcție solidă, dacă ai fonduri pentru a investi, este un foișor din cărămidă, piatră sau din beton. Avantajul acestora este durabilitatea, întreținerea ușoară și calitatea izolației. Dezavantajul este în primul rând prețul ridicat, dar și complexitatea lucrărilor, deoarece necesită temelie solidă, pentru a susține greutatea construcției. Metalul este un alt material folosit pentru realizarea unor foișoare frumoase și durabile, având avantajul că sunt simplu de montat și destul de ușoare, deci e suficientă o temelie relativ mică. Cel mai popular material este lemnul, preferat de constructori deoarece se prelucrează simplu și rapid, în multe variante de foișoare din lemn și de clienți pentru că sunt frumoase, din materiale naturale, se potrivesc cu orice design al grădinii, ieftine și nu necesită fundație din beton armat, deoarece se pot construi și pe podină din lemn.

Poziționarea  este foarte importantă, indiferent de modelul de foișoare din lemn ales. Zona în care amplasezi foișorul trebuie să fie în cea mai liniștită parte a grădinii, pentru a-și îndeplini scopul pentru care există. Evită amplasarea pe latura comună cu drumul circulat și preferabil la o oarecare distanță de casele vecinilor, dacă ai teren suficient. Cel mai potrivit loc este în spatele casei, dacă e spațiu verde și e mai ferit, sau în fața casei, dar în zona opusă garajului și aleii de intrare. Distanța față de casă e bine să fie potrivită, în funcție de cum vei utiliza foișorul. Ideal ar fi să îl amplasezi în vecinătatea grătarului, pentru că e mai practic și mai comod sau să ai grătarul în foișor, dacă acesta e mai mare.

Terenul pe care urmează să construiești sau să montezi foișoare din lemn trebuie să fie drept, tasat și liber de alte utilități. Nu poziționa foișorul peste fosă, conducte sau rețele de cabluri, deoarece nu vei avea acces la ele, în caz că e necesară o intervenție. Pentru un teren mlăștinos sau care reține apa de ploaie este nevoie de o podea mai înaltă, ce se poate monta pe picioare sau temelie din piatră, cărămidă sau beton.

Forma pe care o pot avea tipurile de foișoare din lemn este diversă și vei găsi modele pe gustul tău, la dimensiunile dorite. Ai la dispoziție foișoare din lemn: rotunde, ovale, pătrate, dreptunghiulare, hexagonale sau octogonale. Totul ține de imaginația pe care o ai, de arhitectura grădinii, de spațiu și de funcționalitatea pe care o dorești. Alege o dimensiune medie, care să fie suficientă pentru familia și prietenii tăi, dar în același timp să aibă aerul de intim și cochet.

Modelul este indicat să se potrivească cu designul general și să se încadreze în peisaj, ca și când ar fi de acolo. Ambientul rustic presupune foișoare din lemn rustice, ce pot fi accesorizate cu vase din lut cu flori, mobilă tot din lemn sau răchită, decorațiuni tradiționale și textile din materiale naturale, ca in sau bumbac. Dacă restul proprietății este în stil modern, alege din modelele de foișoare din lemn cu metal, în note simple, cu linii clare și drepte. Poți completa cu mobilier din metal și sticlă, ornamente simple, de culoare albă, perdele din voal și plante mari, în variațiuni de verde.

Deși sunt foarte frumoase și utile, nu uita că întreținerea unor foișoare din lemn presupune să le vopsești la 2-3 ani și să tratezi lemnul contra mucegaiului și dăunătorilor cel puțin o dată la 10 ani.

Vezi si

Recital susținut de mezzosoprana Viorica Daud Corjan la Biblioteca Bucovinei

Joi, 25 aprilie, de la ora 16.00, în Sala de Artă ”Elena Greculesi” de la …