Saturday , March 2 2024

Ceasuri damă: Ghidul începătorului pentru cumpărături de specialitate

Lumea ceasurilor poate fi copleșitoare pentru cei neinițiați. Mecanismele, bezelurile și urechile sunt doar câțiva dintre termenii orologieri care te pot deruta dacă ești la început de drum. Dar nu te descuraja. Aceasta este o lume care îți va răsplăti timpul, iar noi suntem aici pentru a te ghida în procesul de alegere a ceasului perfect pentru tine.

Ceasurile de lux, ca și bijuteriile, au fost considerate în mod tradițional articole de cadou. Nu mai este cazul. Din ce în ce mai multe femei își cumpără propriul ceas, fie pentru a sărbători o zi de naștere, o promovare sau doar pentru plăcere.

Pentru o lungă perioadă de timp, piața de ceasuri damă a fost doar o nișă, pe o piață dominată de bărbați, dar, având în vedere că în această industrie lucrează mai multe femei designer decât oricând, situația se schimbă.

Producătorii de ceasuri damă de top sunt atenți la faptul că femeile doresc mai mult decât diamante și fluturi într-un ceas pentru bărbați. Acestea își doresc un ceas care să se potrivească stilului lor de viață și în care mecanica din interior să fie la fel de impresionantă și frumoasă ca și estetica carcasei, a cadranului și a curelei.

Iată cele mai bune sfaturi pentru a te ajuta să iei decizia de a cumpăra ceasuri damă:

Ceas cu cuarț sau ceas mecanic?

Mișcarea (numită și calibru) este motorul ceasului. Mișcările cu cuarț sunt o invenție relativ recentă, datând din 1969, în care ceasul este alimentat de o baterie care trimite un semnal electric printr-un mic cristal de cuarț încorporat în circuit. În timp ce ceasurile cu cuarț nu au romantismul omologilor lor mecanici, acestea sunt foarte precise și îți pot permite să obții designul dorit la un preț accesibil.

Cu toate acestea, pentru adevărații fanatici ai ceasurilor, mișcarea mecanică este singura cale de urmat. Construite cu componente minuscule, tradiția acestor creații de micro-inginerie datează de sute de ani și sunt adesea realizate manual, de către ceasornicari pricepuți.

În cadrul mișcărilor mecanice, se poate alege între cele manuale (ceasuri damă care trebuie întoarse manual) și cele automate (cunoscute și sub numele de mecanisme cu întoarcere automată și care sunt alimentate de mișcarea încheieturii mâinii purtătorului).

Ceasurile automate sunt cele mai populare în prezent, deoarece necesită mai puțin efort din partea purtătorului dacă sunt purtate frecvent.

Curea din piele sau ceas cu verighetă?

Ceasurile cu verighetă sunt disponibile într-o varietate de materiale, inclusiv oțel, ceramică și toate nuanțele de aur.

O alternativă mai ușoară este o curea din piele, din cauciuc sau chiar din material textil.

Pentru o versatilitate maximă, din ce în ce mai multe mărci de ceasuri damă oferă curele interschimbabile, care pot fi schimbate cu ușurință de către purtător, în loc să fie nevoie să mergi la magazin pentru ca un profesionist să facă acest lucru.

Dimensiuni

Ceasurile sunt de toate formele și dimensiunile, de la cadrane miniaturale sub 20 mm la cele gigantice de peste 40 mm. Măsoară-ți mărimea încheieturii pentru a-ți face o idee despre ce îți va sta bine. Nu are rost să te îndrăgostești de un ceas uriaș dacă te copleșește. De asemenea, este posibil să preferi un ceas mare în locul unuia delicat. Singurul mod de a ști cu siguranță este să încerci mai multe modele și mărimi diferite în magazin pentru a vedea ce îți stă bine.

Că cumperi ceasuri damă din dragoste sau pentru investiții?

Ceasornicarii de calitate superioară, cu sute de ani de istorie în spate și o rețea de distribuție strict controlată, creează ceasuri damă care își pot păstra – sau chiar mai bine, își pot crește – valoarea dacă sunt bine îngrijite. Spre deosebire de o mașină, care își pierde 40% din valoare atunci când părăsește reprezentanța, un ceas bun își poate păstra sau chiar crește valoarea în timp.

Indiferent dacă este un viitor obiect de colecție sau nu, asigură-te că îl cumperi de la un comerciant de renume pentru a te asigura că primești ce ai plătit. Recomandăm, de exemplu, un ceas Fossil damă. Păstrează cutia, documentele și chitanța. Pierderea lor va reduce semnificativ valoarea de revânzare a ceasului, dacă vrei să-l vinzi vreodată.

Vezi si

Manifestare dedicată regretatului critic și istoric literar Alex Ştefănescu, la Biblioteca Bucovinei

Luni, 4 martie 2024, la Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera”, în Sala de Artă ”Elena Greculesi”, …