Thursday , April 18 2024

Ce trebuie să știi dacă vrei să rămâi însărcinată

Este firesc ca nașterea unui copil să fie un moment de bucurie și împlinire în viața unui cuplu. De aceea este util să o poți planifca, să fii pregătită pentru ca acest eveniment să se deruleze într-un mod plăcut și sănătos. Până la momentul când un test de sarcină îți confirmă că ești gravidă, ar fi bine să cunoști ce te poate ajuta să ai parte, tu și copilul, de tot ce e mai bun pentru voi.

Deci, te-ai hotărât să rămâi însărcinată? Ce să faci? În primul rând renunță la anticoncepționale, dacă le foloseai. Corpul are nevoie de timp pentru a se reechilibra hormonal, așa că e recomandat să aștepți două-trei luni.  Nu te speria dacă nu se întâmplă din prima încercare, dar mergi la medic dacă anticoncepționalele te ajutau în reglarea ciclului menstrual.

Bineînțeles că este recomandat un consult preconcepțional pe care să îl faci la un medic în care ai încredere, alături de partener. Acesta va verifica starea de sănătate și îți poate recomanda diferite analize și investigații, pentru a te asigura că totul va merge bine. Pe lângă vizita la ginecolog este indicat să faci o evaluare generală a stării de sănătate, deoarece o sarcină aduce schimbări asupra întregului oragnism și are un impact asupra întregii funcționări, așa că este important să știi dacă există motive de îngrijorare și cum să te îngrijești ca să fii sănătoasă și să poți aduce pe lume un bebeluș sănătos. Include aici și o vizită la medicul stomatolog.

Teste de sarcină eMAG

Acidul folic este necesar dacă vrei să te bucuri de un test de sarcină pozitiv. La recomandarea unui medic, se administrează înainte de sarcină și este foarte util pentru producția de celule noi și sinteza corespunzătoare de ADN, care duc la dezvoltarea armonioasă a fătului.

Probabil că ai auzit că greutatea corporală are o influență asupra fertilității. Ai posibilitatea să verifici dacă ești supraponderală sau obeză, verificând indicele de masă corporală și să urmezi o dietă, la recomandarea unui specialist, pentru a atinge o greutate normală. Există riscul apariției unor probleme de sănătate pentru un bebeluș purtat în pântec de o femeie cu un IMC de peste 30, asta pe lângă dificultățile fizice legate de deplasare sau de realizarea unor activități pentru o gravidă supraponderală. Și pentru o viitoare mămică subponderală pot fi probleme de fertilitate sau de sănătate pe parcursul sarcinii sau pentru copil, așa că acesteia i se va recomada o dietă echilibrată și un aport de vitamine, care să o ajute înainte și pe perioada gravidității.

Sănătatea partenerului este și ea importantă. Chiar dacă toată atenția este îndreptată spre viitoarea mămică, atunci când urmărești să ai un copil, trebuie să știi că problemele de fertilitate pot apărea și la bărbați. Diferite boli cronice, tratamente medicamentoase puternice,  infecții, accidentări, greutatea corporală, probleme genetice, abuz de substanțe sau expunerea la medii toxice, pot fi cauze ale unei infertilități. De aceea se recomandă ca și viitorul tătic să apeleze din timp la consultații de specialitate, investigații și ce mai este necesar pentru a se asigura că este sănătos sau pentru a deveni sănătos.

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont și care poate avea nevoie de restructurări este: stilul de viață. Dacă obișnuești să fumezi trebuie să știi că acest obicei are influență asupra ovulelor dar și asupra dezvoltării fătului, așa că este benefic și mai puțin frustrant dacă renunți înainte de a rămâne gravidă. Consumul de alcool are efecte dăunătoare atât înainte cât și pe parcursul sarcinii, așa că ia în calcul să renunți înainte de porni pe acest drum. Schimbarea stilului de viață, renunțarea la petreceri lungi și dese, poate părea că îți va face viața mai săracă, dar le poți înlocui cu alte activități recreative, sport, plimbare în natură, făra a renunța la a petrece timp cu prietenii.

Teste de sarcină – oferte eMAG

Și nu în ultimul rând: informează-te. Citește cărți de profil, caută site-uri serioase de pe Internet, vorbește cu prietene care sunt deja mămici. Tot ce faci te va ajuta ca atunci, în clipa când un test de sarcină pozitiv îți va confirma bănuielile, bucuria să fie mult mai mare decât teama că nu este un moment potrivit.

Vezi si

Vineri, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției „Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste”

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, la ora 13, la vernisajul …