Friday , May 14 2021

Atelier pentru elevi: Broderii pe veșminte, manuscrise și stindarde ale voievozilor

Muzeul Național al Bucovinei lansează un nou proiect educațional, propunând elevilor să pătrundă în tainele broderiei și cusăturilor decorative din Moldova medievală, ce pot fi admirate pe veșminte, manuscrise, steaguri de luptă ale voievozilor, icoane brodate cu fire de mătase, argint și argint aurit.

Astfel, la Cetatea de Scaun a Sucevei, în perioada 15 decembrie 2020 – 28 februarie 2021, elevii sunt invitați să participe la atelierul educațional Broderii pe veșminte, manuscrise și stindarde ale voievozilor din perioada medievală.

Sub îndrumarea specialiștilor Serviciului Cetatea de Scaun a Sucevei, participanții vor fi învățați și îndrumați să brodeze cu fir auriu, argintiu și mărgele pe suport de pânză, decorațiuni ce reprezintă motive tematice specifice Evului Mediu.

„Ne adresăm copiilor ce doresc să cunoască povestea fascinantă a broderiilor din Moldova medievală, invitându-i să fie parte din istorie și să creeze, brodând propria mărturie peste timp. Lucrările realizate în cadrul atelierului vor fi expuse la Casa Custodelui”, au transmis reprezentanții Muzeului Bucovinei.

În contextul pandemiei, pentru protejarea participanților, desfășurarea activităților atelierului se va face ”de la domiciliul copiilor”, cu implicarea părinților, care este esențială pentru folosirea materialelor, sub îndrumarea permanentă a specialiștilor.

Înscrierea copiilor și preluarea materialelor destinate atelierului (modele de broderii, fire de ață, mărgeluțe, pânză, ace,  foarfece, etc.) se face de către părinți la Cetatea de Scaun – Casa Custodelui, după cum au precizat organizatorii.

Broderiile din Moldova medievală sunt printre marile capodopere ale genului, iar manuscrisele lucrate în acea perioadă reflectă măiestria și frumusețea sufletească a celor care scriau și brodau. Cusăturile decorative în relief erau destinate confecționării veșmintelor, acoperămintelor de morminte, manuscriselor, steagurilor de luptă, zecilor de icoane brodate cu fire de mătase, argint și argint aurit cu aplicații de pietre semiprețioase. Formele și decorațiunile figurative reprezentau ornamente vegetale, motive geometrice, simbolice și astrale, cum ar fi crucea, steaua, soarele, semiluna.

Relații suplimentare la telefon: 0784275644 – Serviciul Cetatea de Scaun a Sucevei.

Vezi si

5 motive pentru a cumpăra un laptop de gaming pentru muncă – chiar dacă nu sunteți jucător

De ce ar cumpăra cineva un laptop de gaming dacă nu joacă jocuri pe el? …