Tuesday , April 23 2024

Ai nevoie de o fosă septică? Iată ce trebuie să știi despre acestea

Fosele septice sunt un instrument indispensabil în anumite situații. Mai ales în locurile în care nu există un sistem de canalizare urbană. Acestea sunt necesare pentru o bună gestionare a deșeurilor și, prin urmare, trebuie să fie prezente atunci când circumstanțele o cer.

 

Ce sunt fosele septice și la ce folosesc?

O fosă septică este un container mare utilizat pentru tratarea apelor uzate menajere sau pentru wc. Separarea și transformarea fizico-chimică a materiei organice care ajunge în el are loc în interiorul acestui container, deși nu este la fel de eficientă ca într-o stație de epurare. Necesitatea utilizării fosele septice apare din cauza absenței în zonă a rețelelor de canalizare care să poată fi utilizate pentru eliminarea deșeurilor. Acest lucru este adesea obișnuit în zonele rurale sau în reședințele care sunt departe de centrul urban.

Fosa septică, care datează din istorie, înlocuiește latrinele cu gropi care erau folosite în trecut și care reprezentau un mare risc pentru sănătate, permițând agenților patogeni proveniți din fecale să intre în contact cu apa care curgea în subteran și care era folosită în mod obișnuit de oameni și animale. În unele locuri, aceste latrine există încă.

Cum funcționează o fosă septică

Ideea de funcționare a unei fose septice este că, cu un debit de apă cât mai mic posibil, partea solidă a deșeurilor poate fi depozitată în ea, eliberând partea lichidă. În acest caz, bacteriile aerobe și anaerobe acționează asupra materiei organice, descompunând-o în componentele sale anorganice și transformând o parte din aceste materii solide în materie solubilă în apă.

Acest sistem reduce cantitatea de materie organică și, de asemenea, reduce aproximativ 40% din oxigenul necesar pentru a face acest lucru. După acest proces, apa poate fi returnată în natură cu un risc mai mic pentru natură. Apoi, partea solidă rămasă trebuie să fie îndepărtată din când în când, de obicei la fiecare unul sau doi ani, poate mai mult, în funcție de tipul de groapă și de numărul de utilizatori. Ceea ce este îndepărtat trebuie dus într-un loc unde poate fi tratat corespunzător.

Reglementări privind instalarea foselor septice

Conform directivelor de protecție a mediului, fosele septice fac obiectul unor reglementări în cadrul Comunității Europene. Acestea trebuie să fie verificate și golite din când în când, în funcție de caracteristicile, amplasarea și designul lor. Procesul de îndepărtare a conținutului trebuie să fie efectuat de către companii specializate, cum ar fi companiile de curățenie industrială, care dețin certificările și autorizațiile corespunzătoare.

Deșeurile obținute trebuie să fie prelucrate în instalațiile corespunzătoare, în conformitate cu legislația în vigoare. Cel mai frecvent, acest lucru este realizat de stațiile de tratare a apelor uzate. Deșeurile finale trebuie eliminate într-un mod reglementat, de asemenea, de legislația organismelor oficiale competente. În orice caz, trebuie avut în vedere faptul că aceste reglementări pot fi îmbunătățite prin ordonanțe municipale, regionale sau de stat.

Recomandări înainte de a instala o fosă septică

Înainte de a instala o fosă septică, trebuie să evaluați cu atenție terenul în care va fi îngropată pentru o durabilitate mai mare a acesteia. Acesta este motivul pentru care oferim aceste recomandări:

Fosa septică nu trebuie instalată în zone mlăștinoase sau în locuri în care nivelul apei subterane se află în mijlocul bazinului. Locurile predispuse la inundații ar trebui să fie excluse.

Acestea sunt concepute pentru amplasamentele în care nu a sosit încă sistemul de canalizare pentru tratarea apelor uzate.

Camera de degresare ar trebui să fie întotdeauna prezentă, indiferent dacă este vorba de o casă sau de o afacere, acest lucru va împiedica grăsimea să ajungă la scurgere și va avea o durabilitate mult mai mare, nu uitați să curățați camera de degresare o dată la 3 luni.

Terenul trebuie evaluat de către muncitorii însărcinați cu instalarea gropii, este foarte important ca groapa să nu fie îngropată la mai mult de 50 cm sau 60 cm de la nivelul suprafeței, pentru că, dacă depășește această distanță, va fi necesar să se facă o placă de beton pentru protecția acesteia.

Vezi si

Recital susținut de mezzosoprana Viorica Daud Corjan la Biblioteca Bucovinei

Joi, 25 aprilie, de la ora 16.00, în Sala de Artă ”Elena Greculesi” de la …