Sunday , October 2 2022

Zeci de bețivani, mulți dintre ei foarte tineri și fără permis, prinși la volan de polițiștii suceveni

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, în weekend-ul 05 – 07 august 2022 polițiștii au desfășurat acțiuni la nivel județean, fiind implicați peste 100 de polițiști din structurile rutiere și de ordine publică.  Activitățile principale au fost concentrate în zonele în care s-au organizat evenimente sociale și artistice cu participarea unui public numeros  (Bucovina Motor Fest, Sucevița, Slatina, Vatra Dornei) dar și în celelalte zone ale județului, în special în proximitatea barurilor, cluburilor, discotecilor, sau unităților de alimentație publică.

Echipajele de poliție rutieră cu autospeciale inscripționate și neinscripționate au fost prezente în aceste zone și au fost realizate peste 500 de testări cu aparatele etilotest, etilometru și drugtest.

Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere.

Doar în acest weekend, polițiștii au identificat în trafic peste 20 de șoferi care au consumat alcool, rezultatele testărilor cu aparatul etilotest evidențiind valori ale alcoolemiei care atrag răspunderea contravențională sau penală.

Astfel, duminică, pe DN 18, la Ciocănești, au prins un șofer din localitate  cu o alcoolemie de 0,80 mg/l concentrație de alcool pur in aerul expirat.

Tot duminică, la orele 05.10, polițiștii din Solca și  Cajvana, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe DC 43, în Cajvana, au efectuat semna regulamentar de oprire unui autoturism care se deplasa având un mers haotic, circulând pe ambele sensuri de circulație. S-au efectuat semnalele regulamentare de oprire acustice și luminoase autoturismului însă acesta nu s-a conformat, fiind blocat și oprit după aproximativ 200 metri. Conducătorul auto a fost identificat și legitimat în persoana unui bărbat de 22 ani din Arbore. Tânărul a  fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o alcoolemie de 0.88 mg/l alcool pur în aerul expirat, dar a refuzat recoltarea de probe biologice când a fost dus la Spitalul din Rădăuți. El s-a aels cu dosar penal și pentru  săvârșirea infracțiunii de „refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.  Totodată, șoferul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea semnalelor și pentru lipsa documentelor personale, cu amendă în valoare totală de 1.595 lei.

Duminică, la ora 18:29, polițiștii din Mălini, au fost sesizați prin 112 cu privire la faptul că a avut loc un accident rutier, iar șoferul este băut. DeplasațI la fața locului, polițiștii au stabilit că, în jurul orelor 18:00, un bărbat din Rădășeni s-a deplasat la domiciliul unui prieten din aceeași localitate și în lipsa proprietarului și fără acordul acestuia, s-a urcat la volanul vehiculului, conducându-l pe raza comunei Rădășeni. La un moment dat, în timp ce conducea vehiculul pe str. Ştrand din Rădășeni a pierdut controlul asupra direcției de mers, a ieșit în afara carosabilului și intrat în coliziune cu gardul unei locuințe. Şoferul a fost găsit la fața locului, iar cu ocazia verificării acestuia în bazele de date s-a constatat faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule. De asemenea, fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat faptul că acesta avea o alcoolemie de 0.69 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului” și „furtul în scop de folosință”.

Duminică seara, la orele 23:05, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată cu privire la faptul că pe strada Universității circulă un autovehicul al cărui conducător auto pare a se afla sub influența băuturilor alcoolice. Echipa operativă s-a deplasat la fața locului, unde a constatat că un bărbat din Ipotești a condus un autoturism pe strada Universității din municipiul Suceava având o alcoolemie de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. Întrebat fiind cu privire la permisul de conducere, acesta a declarat că nu posedă permis pentru nicio categorie de vehicule.

Sâmbătă, la orele 12:05, Poliția Orașului Siret a fost sesizată cu privire la faptul că a avut loc un accident de circulație în parcarea din zona adiacentă a Punctului de trecere al Frontierei Siret. Polițiștii au găsit la locul indicat un bărbat de 36 ani din Milișăuți și s-a  stabilit faptul că, în timp ce se afla în parcarea din zona Punctului de trecere al frontierei Siret, bărbatul a acroșat cu autoturismul pe care îl conducea alte două autoturisme,  provocând daune materiale. S-a procedat la verificarea în baza de date, stabilindu-se că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.  Întrucat conducătorul auto emana halenă alcoolică și prezenta un comportament specific persoanelor aflate sub influența bauturilor alcoolice, i s-a solicitat să sufle în aparatul etilotest, însă acesta a refuzat. În aceste condiții, cel în cauză  a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. De asemenea, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

Sâmbătă seara, la ora 21:33, polițiștii au oprit pe D.J. 174 Neagra-Broșteni, în orașul Broșteni, un autoturism condus de un bărbat de 46 ani din localitate. Acesta mirosea a alcool și fiind testat cu  aparatul etilometru, a rezultat o valoare de 0,92 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 00:23, un echipaj de poliție din cadrul  Poliției Municipiului Vatra Dornei a oprit pentru control, pe D.N. 17B sat Ortoaia – comuna Dorna Arini, un autoturism condus de un bărbat de 39 ani, din  Vatra Dornei. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultând o valoare de 0,76 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

Duminică dimineață, în jurul orei 4.00, la Valea Moldovei, un tânăr de 21 de ani, din localitate, a fost prins conducând o mașină având o alcoolemie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expira

Tot pe 7 august, la orele 03:15, polițiștii din cadrul S.P.R. 5 Dărmănești au fost sesizați prin 112  cu privire la faptul că un autoturism a intrat în porțile de acces ale unei locuințe. Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că un bărbat de 21 ani, din  Călinești, com. Dărmănești, jud. Suceava, a condus autoturismul pe DJ 209D, din direcția Dărmănești – Todirești, iar la un moment dat a pierdut controlul volanului intrând în coliziune cu două autoturisme parcate în afara părții carosabile, apoi în porțile de acces ale unui imobil din Dărmănești. La sosirea organelor de poliție la fața locului, șoferul a fost găsit lângă autoturism, acesta declarând verbal faptul că el a condus și provocat accidentul rutier, fiind singur în autoturism, refuzând îngrijiri medicale și precizând faptul că a consumat băuturi alcoolice înainte de a conduce. Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot duminică dimineață, la ora 4.40, polițiștii au oprit pentru control mașina condusă de un șofer care, în urma testării, s-a dovedit că avea o alcoolemie de  1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În aceeași noapte de sâmbătă spre duminică, la ora 02:40, o patrulă de poliție din municipiul Suceava, la intersecția str. Mitropoliei cu str. Ana Ipătescu a observat un autovehicul al cărui conducător auto a oprit brusc la semafor după care și-a continuat deplasarea. Conducătorul auto a oprit într-o parcarea laterală,  stabilindu-se că este un bărbat de 24 ani, iar în urma testării acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul a fost pozitiv, indicând valoarea de 0,75g/ml aclool pur în aerul expirat.

În toate aceste cazuri au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru  săvârșirea infracțiunii de Conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

Polițiștii reamitesc faptul că Legea pedepsește conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce șoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentrația în sânge depășește limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reținut, fără drept de circulație.

Vezi si

Pasagerii cursei spre Luton au început să leșine după ce au fost închiși într-un avion fără aer condiționat, rămas blocat pe pista aeroportului din Suceava

Momente incredibile, sâmbătă, pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava, după ce pasagerii au început …

One comment

  1. 11-14 august, la cetate, cred ca peste 90% din cei ce vor circula cu maasinile vor fi bauti.
    Acuma ati avut 2 din 500, subtire.