Monday , September 26 2022

VIDEO – Neurochirurgii ieșeni au salvat un băiat de 13 ani din Suceava de „fratele care nu s-a născut”

Alexandru, un copil în vârstă de 13 ani, din judeţul Suceava,  a fost diagnosticat cu o tumoră rară, numită şi „fratele care nu s-a născut” și a fost transferat de urgență de la Suceava la Iași. A fost salvat în urma unei intervenţii chirurgicale efectuate de o echipă de neurochirurgi a Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. Intervenția chirurgicală complexă a durat aproximativ 5 ore și a fost finalizată cu succes.

Un copil de 13 ani care inițial s-a adresat Spitalului de Pediatrie pentru un sindrom de hipertensiune intracraniană. Dureri de cap, vărsături și tulburări de mers. Examenele efectuate acolo radioimagistice au arătat prezența unei tumori la nivelul cavității creierului, o tumoră intraventriculară şi hidrocefalie, adică dilatația acestor cavități. S-a intervenit chirurgical acolo, plasându-se un drenaj ventricular extern, pentru a diminua din această presiune. După aproximativ cinci zile copilul s-a agravat din punct de vedere neurologic și a fost transferat în urgență în spitalul nostru unde a doua zi a fost supus unei intervenții chirurgicale laborioase și s-a reușit rezecția integrală a tumorii din cavitățile creierului. Rezultatul a fost anatomopatologic, a fost de teratom de glandă pineală, adică o tumoră embrionară numită și fratele care nu s-a născut, dacă vreți într-o exprimare mai plastic.

Aceste tumori sunt destul de rare. Sunt cuprinse între 0,5 și 3% din toate tumorile cerebrale. De obicei au o evoluție gravă pentru că poziționarea lor din punct de vedere anatomic este destul de dificilă de abordat și rezecția lor. Copilul este bine în momentul de față, a remis toate deficitele motorii pe care le avea, urmând să fie externat și evaluat în fiecare an imagistic. În principiu îl putem considera vindecat. Va urma o perioadă de recuperare, dar lucrurile au evoluat mult mai bine decât ne-am așteptat și noi ca și echipă chirurgicală. Cazurile copiilor sunt cu o frecvență mult mai crescută față de anii precedenți.

Nu aș putea să vă spun dacă este din cauza faptului că a crescut efectiv incidența lor sau a crescut capacitatea de explorare imagistică la noi în țară și bineînțeles nu în ultimul rând adresabilitatea la nivelul spitalului nostru.

Sentimetul este cu totul aparte față de un adult. E un lucru de normalitate pentru noi ca și doctori. Pentru asta ne-am antrenat, ne-am pregătit ani de zile și ne pregătim în fiecare zi. Devine o normalitate la un moment dat și orice caz pe care poți să-l ajuți, să-i salvezi viața are o satisfacție aparte”, a declarat conf. univ. dr. Lucian EVA, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

”Vă dați seama, numai mama să nu fii. Foarte greu mi-a fost. El era între… Au fost lângă el niște oameni minunați. Au avut foarte mare grijă de el. Am încercat să fiu puternică pentru el. A fost un copil vesel și dintr-o dată așa și-a pierdut din energie. Nu a dat simptome ca să zic că are ceva. Dar tot venea de la școală și se plângea că nu se concentrează la tablă, îl dor ochii și-l iau durerile de cap. Am zis că probabil e programul încărcat și după sărbători a căzut așa complet din picioare, nu mai avea energie. Unde îl puneam el permanent trebuia să doarmă. Și am ajuns cu el la policlinică și de acolo m-au trimis la spitalul din Suceava și acolo au descoperit o tumoră și m-au transferat prima data la spitalul Sfânta Maria unde a avut prima intervenție, după care m-a transferat aici.

Vă dați seama, numai mama să nu fii. Foarte greu mi-a fost. El era între… Am încercat să fiu puternică pentru el. Au fost lângă el niște oameni minunați. Au avut foarte mare grijă de el. Acum sunt fericită și vreau să mulțumesc tuturor care au avut grijă de el.

Și domnului profesor Eva și la tot personalul multă sănătate. Și să facă multe mame fericite așa ca mine și mulți oameni sănătoși, pentru că merită.Nu mă așteptam. Mâncare bună, oameni drăguți. De la doctori până la infirmiere, nu am nimic de reproșat. Mulțumesc că mi-au salvat copilul și le doresc multă sănătate. Abia aștept. Sper să fie bine. El își dorește foarte mult, vrea să își vadă lucrurile lui, colegii de școală. Știu că mă așteaptă o muncă dificilă, dar sperăm să fie bine”,  a spus Maria Mihaela Anton, mama copilului. (O.S.)

Vezi si

Sucevenii au adus României patru medalii de aur la Campionatele Mondiale de canotaj

Ionela Cozmiuc (simplu vâsle feminin), Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan (dublu rame masculin), Ancuța Bodnar …