Thursday , February 22 2024

VIDEO, FOTO. Poveste tristă cu o ursoaică împușcată la Vatra Dornei, după ce fusese relocată împreună cu cei trei pui. Doar doi dintre ursuleți au fost salvați

Asociația ”Casa lui Patrocle” a fost implicată zilele trecute în salvarea a doi pui de urs rămași orfani după ce mama lor a fost împușcată la Vatra Dornei în data de 19 aprilie. Martorii spun că echipa de intervenție a avut un singur glonț care doar a rănit-o grav și ursoaica a fost lăsată să agonizeze minute în șir pe un teren privat, cu puii lângă ea, până au mai fost aduse gloanțe care să o omoare, după care”vânătorii” și-au făcut poze cu “trofeul”. Din trei pui, doar doi au fost salvați, iar despre cel de-al treilea nu se știe absolut nimic. Animalele fuseseră relocate de autorități de pe la Predeal taman în zona Broșteniului, zonă cunoscută ca fiind oricum suprapopulată cu urși și unde s-au semnalat numeroase atacuri ale acestora.

”Revoltător în această poveste este faptul că această ursoaică cu trei pui a fost relocată LEGAL de către autoritățile din Predeal și primită LEGAL de către autoritățile din județul Suceava. Culmea, Broșteni fiind localitatea cu cele mai mari dezastre produse de urși, cu cele mai multe atacuri și cele mai mari pagube înregistrate din cauza suprapopulării. În aceste două zile de foc am vorbit cu mai toate autoritățile prezente în peisaj și încă n-am reușit să aflăm care autoritate din Județul Suceava și-a dat acordul și semnătura pentru acest transfer și pentru un astfel de dezastru. Pe românește, Broșteniul geme de urși, autoritățile se plâng de urși și tot autoritățile bagă cu bună știință această ursoaică printre curțile oamenilor? Care este scopul? Regie pentru susținerea suprapopulării? Vânătoarea? Braconajul? Sau poate despăgubirile pentru daune? Cine ne răspunde?”, se întreabă cei de la Casa lui Patrocle.

Buimacă, flămândă, dezorientată și alungată de urșii teritoriali din Broșteni, ursoaica a ajuns în Vatra Dornei. Animalul a intrat în curțile oamenilor, au fost emise două avertismente RoAlert în 17-18 aprilie, s-au semnalat și pagube (animalul a furat câteva rațe și câțiva iepuri). De asemenea, au apărut chiar și filmări cu cei trei pui ai ursoaicei care intraseră într-o gospodărie și cotrobăiau printre lucruri, căutând mâncare.
Autoritățile au decis că animalul trebuie ucis, ursoaica fiind împușcată în noaptea de 19 aprilie.
Ursoaica și cei trei pui de un an fuseseră relocați din zona Predeal în urmă cu 3 săptămâni. Au intrat în două gospodării din localitatea Vatra Dornei în datele de 17 și 18 aprilie de unde au plecat fără să fie alungați, iar în data de 19 aprilie mama a fost împușcată la câțiva metri de pădurea care îi era acum casă. Martorii spun că echipa de intervenție a avut un singur glonț care doar a rănit-o grav și ursoaica a fost lăsată să agonizeze minute în șir pe un teren privat, cu puii lângă ea, până au mai fost aduse gloanțe care să o omoare, după care și-au făcut poze cu “trofeul”. Cei trei pui au fost alungați în pădure, unde șansele lor de supraviețuire erau minime. Din păcate, doar doi dintre pui au mai apărut în zonă”, spun reprezentanţii Asociaţiei  AMP Libearty – Bear Sanctuary.
Cele două ursoaice de un an, speriate și hăituite, au fost tranchilizate în noaptea de Înviere. Luni, acestea au ajuns la Sanctuarul AMP Libearty Zărnești, unde sunt acum în siguranță.

Iar pentru faptul că cei doi pui sunt în viață și în siguranță, cei de la Casa lui Patrocle au ținut să mulțumească câtorva oameni buni. ”În primul rând – domnului Prefect Moldovan Alexandru. Echipei AMP Libearty – Bear Sanctuary, care a așteptat puii cu brațele deschise! Prietenilor noștri din Brașov, Ursulețul Cârcotaș! Oamenilor de nota 20 din Vatra Dornei, Naty Nataly, Daniela Cocină, Ariciuc Petru, SALVAMONT VATRA DORNEI, Mirela Gatej, Toader Morosan, Reta Lusceac. Primăriei Vatra Dornei ținem să-i mulțumim pentru buna organizare din noaptea când s-au prins puii”.
Culisele poveștii sunt în ceață. Am stat două zile în Dorna, le-am pus pe toate cap la cap, am refăcut firul evenimentului, am vorbit cu oameni ale căror mărturii sunt cutremurătoare. Autoritățile implicate și-au prezentat rapoartele oficiale. (…) Vom așeza și noi pe hârtie propriul raport și cealaltă față a poveștii văzută și trăită prin ochii sufletelor noastre – îl vom pune pe masa autorităților din Suceava și îl vom face public”, au mai transmis reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle. (O.S.)

 

 

 

Vezi si

Peste 1.550 de copii din județul Suceava participă la un proiect de educație pentru un stil de viață sănătos

Începând cu luna noiembrie 2023 șapte școli din județul Suceava au demarat activitățile din cadrul …