Monday , January 30 2023

VIDEO, FOTO. Mii de suceveni au participat în centrul orașului la aprinderea Bradului de Crăciun

Demersul autorităților sucevene de a nu amenaja Târgul de Crăciun în zona Bradului de Crăciun ca să nu fie condiționat accesul de existența certificatului verde COVID a dat roade. Mii de suceveni – locuitori ai reședinței de județ, dar și din „zona metropolitană” – au venit sâmbătă seară în centrul orașului ca să asiste la aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun. „Am făcut tot ce am putut pentru ca bradul să nu fie în acest perimetru securizat cu certificat verde, pentru a se bucura oamenii de aprinderea luminilor. Mă bucur că în această seară a venit un număr mare de oameni aici”, a spus, printre altele, Ion Lungu, la câteva minute după aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun.

Cu 10-15 minute mai devreme de ora 18:00 când se aprindeau luminile în Bradul de Crăciun din centrul orașului iluminatul public era întrerupt aproape în totalitate în zona centrală iar luminițele cele mai „vizibile” erau cele de la sutele de baloane agitate de copiii care veniseră însoțiți de părinți ori de bunici.

Chiar dacă nu a fost organizat niciun concert sau spectacol – totuși pe un ecran în zona esplanadei au fost proiectate filmări de la un spectacol folcloric – lumea s-a adunat ca și când era un spectacol în centrul Sucevei. Cu câteva secunde înainte de ora 18:00 – când primarul Ion Lungu și cei alăturea cu el au început numărătoarea inversă – ceva mai multă liniște se așternuse în centrul orașului.

Ici-colo câțiva copii se agitau, însă majoritatea au așteptat clipa bucuriei de a vedea cum sunt aprinse luminile în Bradul de Crăciun. Și răbdarea le-a fost răsplătită pe măsură. Cei mici nu au ratat nicio ocazie de a se poza cu trăsura renilor, cu Moș Crăciun călare pe un ren, cu statuile care figurau Nașterea Domnului și cu Bradul de Crăciun plin de luminițe.

Ceva din bucuria lor sinceră se vedea și la părinții ori bunicii care îi însoțeau. Nu doar în centrul orașului s-au aprins luminile în Brad, ci luminile ornamentale au fost aprinse în toate cartierele Sucevei. „Am făcut un efort deosebit și în acest an să avem aprins iluminatul ornamental festiv în toate cartierele din orașul nostru, chiar dacă așa cum se știe s-a scumpit prețul la curentul electric și costă mai mult. Dar nu are nici un preț această bucurie pe care vrem să o dăruim sucevenilor. Le dorim sărbători fericite și îi așteptăm alături de noi și ne rugăm la bunul Dumnezeu să se domolească această pandemie să ne putem bucura cât mai mult de sărbătorile de iarnă”, a spus Ion Lungu. Întrebat despre costuri, edilul a precizat că nu au fost achiziționate elemente noi care să înlocuiască în totalitate cele din anii trecuți, ci s-a pus accentul pe eventualele reparații sau recondiționări ale elementelor cumpărate anii trecuți.

Cum era de așteptat, din declarațiile primarului nu au lipsit referiri la contextul pandemic actual, îndeosebi speranța că de la jumătatea lunii decembrie se va renunța la restricțiile cu privire la certificatul verde. De altfel, deși era ceva mai animat decât a fost vineri la deschidere, Târgul de Crăciun aștepta mai mulți vizitatori iar asta se vedea limpede câtă vreme nu toate căsuțele erau deschise. Primarul Sucevei a precizat faptul că din cauza restricțiilor impuse de pandemie, anul acesta nu vor putea fi organizate evenimente culturale în centrul Sucevei.

„Le recomand să respectăm regulile legate de coronavirus, să poarte mască în primul rând, să respecte pe cât posibil distanța socială și să ne bucurăm cu toții de farmecul sărbătorilor de iarnă. În toată țara și la Suceava suntem într-o perioadă grea, de încercare, încă se mai moare din cauza covidului și vrem să aducem un strop de bucurie în sufletul sucevenilor”, a spus, printre altele, Ion Lungu. El a și fost „provocat” la un dialog controversat cu privire la constituționalitatea restricțiilor care au fost impuse de Guvern și adoptate fără crâcnire de autoritățile locale, însă a evitat să intre într-o polemică spunând doar că el este chemat să aplice legea, nu să o interpreteze și nu a mai vrut să facă declarații pe acest subiect.

Este de notat și faptul că delegația din orașul cipriot Karavas, inclusiv primarul orașului – cu care a și fost semnat un acord de parteneriat sâmbătă la amiază – ca de altfel și delegații din alte orașe înfrățite – Chișinău și Cernăuți – au asistat la acest moment festiv din centrul Sucevei. (D.P.)

Vezi si

FOTO, VIDEO – TIR răsturnat într-un pârâu la Valea Putnei. Intervenție contracronometru a pompierilor pentru salvarea șoferului rămas încarcerat

Luni dimineață, în jurul orei 08.00, un TIR  a iesit in afara partii carosabile, pe …