Saturday , February 4 2023

Vechiul turn de control al aeroportului va fi demolat, odată cu actualele birouri

Birourile personalului vor fi mutate la etajul nou amenajat deasupra remizei PSI

Lucrările de reamenajare la aeroportul Sucevei vor continua independent de modul în care va decurge continuarea lucrărilor (sistate temporar) la noul terminal. Vechiul terminal, încă utilizat pentru prelucrarea pasagerilor, va suferi o serie de modificări, mai exact construcțiile anexe. În momentul de față nu este încă definitivată documentația, dar cu certitudine vor apărea modificări în zona vechiului turn de control și a remizei PSI. În vederea demarării lucrărilor este necesară achiziția serviciilor de proiectare pentru întocmirea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI).

De fapt, Consiliul Județean Suceava are în vedere implementarea obiectivului de investiții „Amenajare etaj clădire Garaj auto utilaje mari și remiză PSI în spații administrative, desfacere construcții C2 (birouri) și C3 (turn control), relocare utilități inclusiv centrală termică și amenajare teren, str. Aeroportului, nr. 1, orașul Salcea, județul Suceava”. Recent, spre finele lunii noiembrie, a fost perfectată o înțelegere între administrația județeană suceveană cu o firmă de proiectare din municipiul reședință de județ care urmează a face Documentația de Avizare a lucrarilor de Intervenții (DALI), inclusiv Expertiza Tehnică – aceasta fiind alături de studiile de teren și auditul energetic – o piesă obligatorie la dosarul oricărui DALI. Proiectul va avea mai multe așa numite „obiecte”. Astfel, Obiectul I constă în demolarea imobilelor existente: C2 – Birouri (identificat cadastral cu nr. 38528 – C2) și C3 – turn control (identificat cadastral cu nr.38528 – C3), înscrise în Cartea funciară nr. 38528 Salcea. De asemenea, Obiectul II se referă la: relocarea/protejarea tuturor instalațiilor/rețelelor (gaze naturale, electrice, termice, alimentare cu apă, racord canalizare) de pe amplasament. Apoi, Obiectul III prevede următoarele activități: amenajarea terenului rezultat, sistematizarea acestuia și realizarea unui acces corespunzător la noul terminal de pasageri. În fine, Obiectul IV are în vedere: amenajarea etajului (supanta) clădirii existente „Garaj auto utilaje mari și remiză PSI” identificată cadastral cu nr. 38528 – C24 și înscrisă în Cartea funciară nr. 38528 Salcea, în spații administrative. În acest nou etaj al clădirii va fi relocată activitatea din imobilul C2 – Birouri propus spre demolare.

Este de precizat însă că expertiza tehnică și DALI-ul vor putea fi realizate abia în prima parte a anului și pașii ulteriori care trebuie făcuți sunt realizarea unui proiect tehnic cu detalii de execuție și apoi demararea lucrărilor. Chiar dacă există posibilitatea legală a organizării unei singure licitații pentru proiectare și execuție, probabilitatea ca lucrările să înceapă mai devreme de jumătatea lui 2022 este mai degrabă simbolică.

Reamintim că vechiul turn de control a fost menținut și din cauza unor probleme care au apărut la noul turn de control, inițial cu privire la anumite aspecte mai stricte legate de normele specifice acestor construcții cu privire la cazurile de urgență și ulterior cu privire la anumite dotări care cădeau în sarcina ROMATSA. Abia la aproape cinci ani de la finalizarea lucrărilor de modernizare ale aeroportului ROMATSA a reușit să facă dotările necesare la noul turn de control. Între timp, prioritățile conducerii Aeroportului Internațional Ştefan cel Mare Suceava și ale CJ Suceava au fost cu privire la un nou terminal de pasageri deoarece cel actual nu mai face față corespunzător cerințelor. Contextul pandemic a zădărnicit nepermis de mult finalizarea lucrărilor la noul terminal, însă acestea cu siguranță vor fi recepționate și s-a considerat necesară și modernizarea altor zone de activitate, pe de o parte avându-se în vedere un mai bun acces spre noul terminal, iar de cealaltă parte niște birouri mai spațioase pentru personal. (D.P.)

Vezi si

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, reținut pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus efectuarea în continuare a …