Friday , April 19 2024

Valoarea contractului de proiectare a segmentului Suceava-Siret din A7 a crescut cu 17,55%

Valoarea contractului de elaborare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru drumul de mare viteză Suceava-Siret a fost majorată cu aproximativ 18%, până la 11.863.768,09 de lei fără TVA. Potrivit datelor de pe SEAP, „modificarea contractului a devenit necesară în urma unor circumstanțe pe care autoritatea contractantă (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n.red.) care acționează cu diligență nu ar fi putut să le prevadă”.


Mai exact, circumstanţele imprevizibile care au condus la necesitatea iniţierii modificării în cauză – cu aplicarea prevederilor legale privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile – şi argumentele care justifică acest demers al CNAIR sunt reflectate în expunerea de motive a OUG 64/2022. Astfel, Guvernul României a identificat trei cauze ce au condus la declanșarea crizei pe piața construcțiilor și blocarea implementării proiectelor de infrastructură: criza economică post-COVID; criza energiei și criza suplimentară ca urmare a conflictului militar din regiunea Marii Negre.
Raportat la prețul inițial, majorarea contractului ar fi de 17,55%. Anunțul de modificare al contractului inițial a fost publicat pe SEAP cu două zile în urmă.
Contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție pentru ceea ce inițial trebuia să fie „Drum Expres Suceava – Siret” a fost semnat în septembrie 2020 cu asocierea firmelor Search Corporation și Egis, pentru suma de 10.092.839,13 lei fără TVA. Ulterior, în urma analizelor multicriteriale s-a concluzionat că de la Vama Siret până în zona localității Iacobești va fi drum expres iar de la Iacobești la Suceava va fi proiectat la rang de autostradă. Termenul de finalizare al studiilor era, inițial, conform prevederilor din contractul nr. 92/61803/22.09.2020 un interval de 24 de luni. În contextul celor trei crize – economică post – Covid, criza energiei și criza cauzată de conflictul militar din Ucraina – nu s-a putut încheia documentația la termen iar contractul a fost prelungit până în septembrie 2023, potrivit celor mai recente date de pe site-ul CNAIR. O informare cu privire la cuantumul suplimentării contractului pentru celălalt tronson dintre Suceava și Pașcani al A7 nu a fost publicată, cel puțin deocamdată, pe SEAP. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. Bull pie. S-au scumpit creioanele si radierele! Si curentul pentru calculatoare, plottere si imprimante.
    Circumstantele imprevizibile sunt adaugate intotdeauna in devizul general.