Wednesday , March 29 2023

Utilaje de două milioane de euro cumpărate de aeroportul Sucevei cu fonduri europene

Este vorba despre două autospeciale, una pentru stins incendii, cu o valoare estimată de 6.057.713,97 lei fără TVA și o autofreză de zăpadă pentru pista aeroportului, căile de rulare și platforme aeroportuare, cu o valoare estimată de 3.160.421,65 lei fără TVA. Finanțarea este asigurată cu fonduri europene atrase printr-un proiect depus în cadrul Progra­mului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și este intitulat „Creșterea gradului de securitate și siguranță la Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava”.

Două milioane de euro vor fi cheltuite în acest an de aeroportul sucevean pentru … nici mai mult, nici mai puțin de două autospeciale. Valorile rezultă din documentația pentru un proiect cu finanțare europeană iar utilitatea celor două autospeciale este cât se poate de practică. Una pentru incendii – Slavă Domnului! Nu au fost până acum probleme din acestea, dar nici nu se mai putea continua la infinit cu autospeciale uzate în condițiile în care se tot fac proiecte de modernizare – iar alta chiar dacă are o utilitate redusă ca durată de timp, este absolut necesară pentru perioade de vreme capricioase în plin sezon rece.

Autospeciala de aerodrom pentru stins incendii are o valoare estimată de 6.057.713,97 lei fără TVA. Termenul de livrare este de cinci luni de la semnarea contractului. Activitățile prevăzute în cadrul contractului de furnizare a utilajului – pe lângă livrarea la sediul Regiei Autonome Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava – sunt efectuarea de probe de funcționare și punere în funcțiune; instruirea personalului de la aeroport; întreținere/revizii, intervenții – acestea din urmă în perioada de garanție. Respectiva autospecială trebuie să fie echipată cu o instalație specială de pulverizat praf pentru stingere de minim 250 kg, cu o rată de dispersie de minim 2,5 kg/sec.. Viteza maximă nu trebuie să fie sub 115 kmh pe suprafață uscată și pavată iar accelerația de la 0 la 90 kmh trebuie să fie în cel mult 28 de secunde (în condiții meteo și de funcționare normale), șasiul trebuind să aibă capabilități 6X6 special pentru infrastructura aeroportuară, nu de tip comercial. Autospeciala va trebui să fie prevăzută cu un singur motor termic (minim 750 CP și o capacitate cilindrică de maxim 16.500 cm), nefiind acceptabilă varianta cu două sau mai multe motoare. Pe fiecare din cele 3 axe pe care va trebui să le aibă utilajul, sarcina maximă admisă va trebui să fie de cel puțin 13 tone. Înălțimea maximă de operare a brațului telescopic al utilajului va trebui să fie de cel puțin 17 metri măsurați de la nivelul solului iar raza maximă va trebui să fie de cel puțin 10 metri de la nivelul plăcii turnante. Desigur, acestea sunt doar o parte din numeroasele caracteristici prevăzute în caietul de sarcini.

Autofreza de zăpadă pentru pista aeroportului, căile de rulare și platforme aeroportuară are o valoare estimată de 3.160.421,65 lei fără TVA. Termenul de livrare este de 6 luni de la semnarea contractului. La fel ca la cealaltă autospecială de stingere a incendiilor, activitățile prevăzute în cadrul contractului de furnizare a utilajului – pe lângă livrarea la sediul Regiei Autonome Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava – sunt efectuarea de probe de funcționare și punere în funcțiune; instruirea personalului de la aeroport; întreținere/revizii, intervenții – acestea din urmă în perioada de garanție.

Finanțarea este asigurată cu fonduri europene atrase printr-un proiect depus în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și este intitulat „Creșterea gradului de securitate și siguranță la Aeroportul “Ștefan cel Mare” Suceava”. De altfel, despre acest contract de finanțare semnat în data de 23 noiembrie a anului trecut, după cum a relatat Obiectiv de Suceava . De altfel, am relatat și cum procedura pentru o parte din lucrările și dotările prevăzute în cadrul proiectului de mai sus au fost inițiate înainte  de semnarea contractului de finanțare nr. „200/23.11.2022, Cod SMIS 157111”, precum și despre cele două amânări ale termenului final pentru depunerea ofertelor la licitație (AICI și AICI), la fel cum informații cu privire la licitația ca atare au fost publicate cu mai mult timp în urmă, practic acum așteptându-se deznodământul  cu privire la atribuirea contractului de lucrări pentru gardul și drumul perimetral și la dispeceratul și celelalte dotări aferente.

Cât privește licitațiile pentru utilaje a căror valoare fără TVA se apropie de două milioane de euro facem precizarea că licitațiile vor avea loc pe 22 februarie – în cazul autospecialei pentru stingerea incendiilor – și pe 20 februarie în cazul celeilalte autospeciale. Ambele trebuie să poată lucra până la temperaturi de -40°C și umiditate de 100%, inclusiv pe variații mari de presiune sau în condiții de îngheț și/sau de viscol. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Percheziții DNA în județele Suceava, Botoșani și Iași la firme, instituții de mediu și primării

Procurorii din DNA de la Serviciul Teritorial Suceava au desfășurat, miercuri, 29 martie, 64 de …