Thursday , May 16 2024

USV a suplimentat cu un milion de lei lucrările la Corpul D și reia licitația

Corpul D al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava nu va fi lăsat fără lucrările de reabilitare și modernizare care au fost prevăzute printr-un proiect cu finanțare europeană, chiar dacă lucrările nu se mai pot termina în acest an (de altfel, nici măcar nu au început) și asta cel mai probabil pentru că nu este o notă bună pentru nimeni să renunțe la o finanțare europeană chiar dacă lucrurile nu decurg așa cum s-ar fi dorit.

Clădirea corpului D de clădire al USV se prezintă ca una cu regim de înălțime P+D+2E, după reabilitare urmând să aibă o suprafață desfășurată de 3.810 mp, amprenta la sol fiind de 1.093 mp. Reabilitarea este una „pretențioasă”, fiind vizate toate instalațiile: termice-ventilație-climatizare, sanitare, electrice, de semnalizare și detecție a incendiilor, securitate la efracție, voce-date.

La începutul lunii septembrie a anului 2021, după cum cotidianul Obiectiv de Suceava a și relatat la vremea respectivă, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut o finanțare europeană de 11.761.259,99 lei pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Corpului D care găzduiește Facultatea de Inginerie Electrică și Stiința Calculatoarelor la USV. Fondurile proveneau din prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 iar contractul de finanțarea a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării.

A durat însă mai mult până ce a fost realizat proiectul tehnic iar în martie 2023 abia a fost prima licitație organizată de USV, licitație despre care cotidianul Obiectiv de Suceava a relatat atât înainte de licitație, cât și la deznodământul nu tocmai fericit  de după termenul final de depunere al ofertelor.

Proiectul de la Corpul D prevede, între altele, înlocuirea învelitorii cu una din tablă ușoară, câteva lucrări de compartimentare cu pereți ușori având grosimea de 10-15 centimetri, dar și realizarea unui lift exterior și amplasarea unei centrale de tratare a aerului.

Deja față de 2021, valoarea estimată a contractului de lucrări care urma să fi atribuit era mai mare și anume în sumă de 12.524.259,72 lei, fără TVA. Cu toate acestea, nu a fost de bun augur deoarece licitația a fost anulată pe 29 martie din cauză că au fost constatate abateri grave de la prevederile legislative care fac imposibilă atribuirea contractului. Până la decizia luată pe 29 martie, USV publicase pe SEAP nu mai puțin de șase clarificări din care cinci din oficiu iar patru din acestea cu privire la scenariul de incendiu.

Clădirea corpului D – legată de corpul A printr-un pasaj care va face obiectul lucrărilor îndeosebi prin refacerea tencuielilor – nu a fost niciodată reabilitată, intrervențiile care s-au făcut de-a lungul vremii fiind doar punctuale, ultima notabilă fiind în 2007 când s-a schimbat instalația de încălzire. Odată anulată licitația la final de martie iar un nou anunț de participare la o licitație deschisă fiind publicat pe SEAP la aproape o lună distanță, cu termen final de depunere al ofertelor pe data de 26 mai, devine tot mai clar că lucrările nu vor putea fi terminate însă în acest an, ci doar în cel mai bun caz începute.

Una din noutățile noii licitații din 26 mai este aceea că USV a suplimentat suma aferentă valorii maximale estimate cu puțin peste un milion de lei, astfel valoarea maximală în care trebuie să se încadreze oferta este de 13.535.784,58 lei fără TVA. Cel mai probabil diferența va fi suportată de autoritatea contractantă – USV care preferă să cheltuie cu un milion de lei mai mult, decât să piardă o finanțare de aproape 12 milioane.

Pe de altă parte, este foarte posibil ca decizia să se fi luat în grabă și după mai multe ezitări (s.red.). Altfel, este greu de explicat de ce condiția privind capacitatea tehnică și profesională pe care trebuie să o îndeplinească ofertanții a rămas aceeași și la noua licitație: „Ofertantul trebuie să fi executat în ultimii 5 ani, în cadrul a minim 1 contract și maxim 2 contracte, a căror valoare cumulată să fie cel puțin egală cu 12.524.259,72 lei, fără TVA, lucrări de construcții pentru construire/consolidare/reabilitare/modernizare/extindere clădiri civile cuprinse în categoria de importanță C (stabilită în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare).” Dacă era o decizie luată fără ezitări și „pe tihnă”, atunci s-ar fi ajustat, probabil, și acest plafon la noua suma de 13.535.784,58 lei fără TVA pentru demonstrarea capacității tehnice și profesionale.

În schimb, criteriul de atribuire utilizat a rămas același și anume „cel mai bun raport calitate – preț” unde prețul ofertei este de numai 40% din punctaj, 50% din punctaj fiind pentru „cea mai scăzută durată de execuție a lucrărilor” (USV consideră că termenul cel mai scăzut, dar realistic pentru care poate da punctaj maximal este de 8 luni ca durată și în cazul în care ofertele vor avea o durată mai mare nu vor primi punctajul maximal, descalificate ca neconforme fiind doar cele de peste 16 luni) iar diferența de 10% din punctaj este dat de durata garanției care trebuie să fie de minim 36 de luni pentru ca oferta să fie considerată conformă, dar punctajul maxim va fi pentru perioadă de 60 de luni. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un premiu I și patru mențiuni, dar mai ales o selectare în lotul lărgit al României, la Olimpiada Națională de Chimie

Olimpiada Națională de Chimie pentru clasele VII – XII s-a desfășurat la Buzău, în perioada …